Anasayfa
26 Kasım 2021, 12:26
missa0
Abone

Helale haram demenin hükmü nedir ?

Helale haram demenin hükmü nedir ?

Kayıtsız Üye
Helale haram demenin hükmü nedir dinimiz açısından bilgilendirme yapar mısınız ?


Cevap: Helale haram demenin hükmü nedir ?

Desert Rose
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


"Onlar saçma inançları uyarınca, `Bu hayvanlar ve ekinler dokunulmazdır. Bizim istediklerimizden başka hiç kimse onları yiyemez, bunlar da sırtlarına yük vurulması, binilmesi yasak hayvanlardır’, dediler. Bazı hayvanları keserken de Allah’ın adını anmazlar, bunu yaparken, `Allah’ın emri böyledir’ diye O’na iftira ederler. Allah onları yaptıkları bu iftiralardan ötürü cezalandıracaktır." (En’am Suresi, 138)

Dilinizin alıştığı yalanlarla "Bu helaldir." "Bu haramdır" demeyin. Aksi halde bu sözlerinizle Allah’a yalan isnad etmiş olursunuz. Şüphesiz ki Allah’a yalan isnad edenler, hiçbir zaman kurtuluşa eremezler...NAHL-116

Okudunuz mu?  Allah Yanımızda Demek Caiz Mi

Allah teala bu âyet-i Kerimede, insanların, kendi heva ve heveslerine göre, hiçbir delile dayanmadan, herhangibir şeyin helal veya haram olduğunu söylemeye haklarının olmadığını, zira herhangibir şeyin helal veya haram olduğunu beyan etmenin, ancak onları yaratan Allah’a ait olduğunu, aksini iddia edenlerin ise, Allah’a iftiralarda bulunarak asla kurtuluşa eremeyecek’erini bildirmektedir.

Okudunuz mu?  Karadutun Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

İbn-i Kesir bu âyet-i izah ederken şöyle diyor: "Herhangibir şer’î delile dayanmadan bir bid’at icadeden veya Allahın helal kıldığı bir şeyi haram sayan yahut, Allahın haram kıldığı bir şeyi helal sayan insanlar da bu âyetin kapsamına girerler…

De ki: "Söyleyin bana, Allahın size verdiği rızkın, niçin bir kısmını helal bir kısmını haram saydınız? De ki "Bu hususta Allah mı size izin verdi? Yoksa Allah’a iftira mı ediyorsunuz?...YUNUS-59
Ey Muhammed, de ki: "Ey insanlar söyleyin bana, Allahın sizler için rızık olarak yarattığı şeylerden bir kısmını, kendi yanlış kana ati arinize göre helal, diğerlerini ise haram sayıyorsunuz. Kulaklarını yanp serbest bıraktığınız develerin yenmesini haram sayıyorsunuz, helal kılınan şeyleri kendinize haram kılmanız için Allah mı size izin verdi yoksa bunlları size, kendiliğinizden yapıp "Allah böyle emretti." diyerek Allah’a yalan mı isnad ediyorsunuz?

Okudunuz mu?  Aliyyül Kadr Siğası

Cahiliye döneminde Araplar, normalde Allahın helal kıldığı bazı şeyleri birtakım mânâsız Örf ve âdetlerine uyarak kendilerine haram kılarlardı. Mesela bazı develeri bazı sebeplerle serbest bırakır, onlara binmez, sütünü sağmaz ve onları kendilerine haram kılarlardı. İslâm gelince bu tür anlamsız örfleri kaldırdı. Allahın, kullarına helal kıldığı şeyleri, kimsenin haram kılamayacağım hükme bağladı.

Okudunuz mu?  10. sınıf arapça kitabındaki metinler ve tercümeleri

Allahın helal kıldığı şeyleri kulların, kendi düşüncelerine göre haram kılmalarının yanlış olduğunu ve böyle davranışların mânâsız olduğunu ifade bakı mından şu Hadis-i şerif i zikretmek mümkündür: Bu hususta Mâlik b. Nadle diyor ki:
"Bir gün, kıyafetim perişan bir halde Resulullah’ın huzuruna gittim. Re-sulullah bana dedi ki:"
– Senin malın var mı?
– Evet
– Ne cins malın var?
– Her cins mal. Deve, köle, at, koyun.
– Allah sana bir mal verdiğinde o malın eserini senin üzerinde görmek ister. Resulullah sözlerine devamla buyurdu ki:
– Sen, kavminin develeri sağlam olarak doğurduklarında eline usturayı ahp onların kulaklarını kesip "Bunlar bahirelerdir." veya kulaklarını yahut derilerini yanp "Bunlar sadmelerdir." diyor ve onları kendine ve ehline haram kılıyor musun?
– Evet.
– Allah teala’nın sana verdiği bu şeyler helaldir. Allanın bileği senin bileğinden daha güçlü ve onun usturası senin usturandan daha keskindir.
-Ey Allanın Resulü, ben bir adama gitsem de o bana ikram etmese ve beni misafir etmese o bana gelince ben ona aynen bana davrandığı gibi mi davranayım? Yoksa onu misafir edeyim mi?
– Misafir et" buyurdu
Görüldüğü gibi Resulullah (s.a.v.) Allahın helal kıldığı develeri, cahiliye âdetlerine uyarak kendilerine haram kılan Mâlik b. Nadle’yi bu kötü âdetten men ediyor ve Allahın helal kıldığı şeyleri kimsenin haram kılamayacağmı beyan ediyor.
Bu bir misaldir. Benzer olaylar da bunun gibidir.
alıntı

Okudunuz mu?  Hz. Muhammed'in eşleri isimleri

Yorum: Helale haram demenin hükmü nedir ?

mumsema
Bilerek helal olan bir şeye haram demek yada haram bir şeye helal demek küfürdür kişiyi dinden çıkarır.
Çünkü kural koyma Yetkisi Allah’a aittir.


harama helal demek, harama helal demenin hükmü, helale haram demek

Bu kategoride yer alan Kul hakkı ile ilgili sorular başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Helale haram demenin hükmü nedir ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.