Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:22
missa2
Abone

Ledun – Gaybı Geleceği Bilme İlimi Nedir Nasıl Öğrenilir ?

Ledun – Gaybı Geleceği Bilme İlimi Nedir Nasıl Öğrenilir ?

Kayıtsız Üye
Ledun Gaybı Geleceği Bilme İlimi Nedir Nasıl Öğrenilir konu hakkında bilgiler verir misiniz ?


Cevap: Ledun – Gaybı Geleceği Bilme İlimi Nedir Nasıl Öğrenilir ?

munzir
Ledun ilmi, gayb ilmi anlamına da gelir. Geleceği bilme olarakta adlandırılabilir. Zahiri bir ilim olmayıp okuyarak öğrenilemez. Batın bir ilimdir. Kuranı Kerimde Bu konudan Hz. Musa ve Hz. Hızır kıssasında bahsedilir. u Teala Hz. Hızır’a aften ‘ve ona ledünnümüzden ilim ihsan ettik’ buyurur. Hz. Hızır’ın küçük bir çocuğu ilerde ana babasına ve müslümanlara çok zulmedeceğini bildiği için öldürmesi bu ilmi bilgidendir.

Bu ilme nail olanlar, artık kişilik değer yargılarından arınmış olurlar; ve ‘ın âleme nazarı gibi bir nazar sahibi olurlar.

İkram yollu bir kula verilirse bu ilim -Hızır ve zatiyyun gibi-bir insanın tüm geçmişini ve gelecekte cennet veya cehennemdeki hâlini ve bütün mertebelerde nereye ulaşacağını icmâlen bilir.

Ledün ilminin verilmesi ile Kudret izhârı oluşur! Kudret sıfatının zuhûru ledün ilmine bağlıdır.

Bu ilme sahip olanlar levhu mahfuzu görebilmektedir.

Seyyid Abdülhakîm Arvasi ise, şunları ifâde etmektedir: "Emîr Sultan hazretleri, ledünnî ilme sâhipti. Bu ilim yetmiş iki derecedir. İlk derecesinde olan, bir ağaca bakınca yapraklarının sayısını, bir denize bakmakla damlalarının adedini, bir çöle bakınca kumlarının sayısını bilir. İlk derecesi böyleyse 72. derecesinin ne olduğunu hayal bile edemeyiz.

Okudunuz mu?  Şafii mezhebinde imam kızın velisinden nasıl vekillik alır?

Hz. Süleyman, Sebe Melikesinin tahtını bana kim getirebilir? dedi. Cinlerden bir ifrit: Sen yerinden kalkmadan önce, onu getiririm, buna gücüm yeter dedi. İlmi ledün [ilmi batın] sahibi olan vezir Asaf bin Berhiya ise, Gözünü açıp kapamadan ben onu sana getiririm dedi ve bir anda getirdi. (Neml 38-40) Buda ledun ilmidir.

Muhammed Raşid Hz. lerine bir sofisi gelerek; askerden döndüğünü, para biriktirdiğini ve evlenmek istediğini arz eder. Ve ne yapması gerektiğini sorar. Mübarek; o parayla Hacca git evlenme der. Genç hacca yazılır ve o sene çıkar, hacca gider. Döndükten kısa süre sonrada vefat eder. Muhammed Raşid Hz. ledun ilmi ile o gencin kısa süre sonra öleceğini ve evlendiği taktirde hanımının dul çocuğunun yetim kalacağını bilmektedir. Bu yüzden hac vazifesini yerine getirmesini söylemiştir.

Okudunuz mu?  Zor Durumdayım?

Ledun ilmi, tasavvuf yolundan geçer. Bir mürşidi kamile talebe olunup, nefsi terbiye edip güzel ahlak sahibi olduktan sonra u Teala bu ilmi o kişiye Bahşedebilir. Ama kesinlikle bahşedecektir diye bir durum söz konusu değildir. dilerse o ilmi verir dilemezse vermez. Fakat nefsi terbiye edilmemiş bir kişiye u Tealanın bu ilmi vermesi pek mümkün değildir.


Cevap: Ledun – Gaybı Geleceği Bilme İlimi Nedir Nasıl Öğrenilir ?

@mir
gayb ilmi diye bir ilim yoktur
dolayısı ile okuyarak şunla bunla öğrenilmez
Allah’tan ve O’nun izin verdiği kadarı ile Resullerinden başka
kim "ben gaybı bilirim" derse
"ben nebilerden üstünüm" demiştir
bunu diyenin de hükmü bellidir


Cevap: Ledun – Gaybı Geleceği Bilme İlimi Nedir Nasıl Öğrenilir ?

munzir
doğrusu paylaştım ama tam okuyamadım
hata varsa düzeltin lütfen


@mir
neresini düzelteyim Münzir kardeş?

bence en önemlilerine değineyim
< Bu ilme nail olanlar, artık kişilik değer yargılarından arınmış olurlar; ve ‘ın âleme nazarı gibi bir nazar sahibi olurlar. >
Ashab ve hatta Resulullah bile kişisel duygulardan tam olarak arınamadılar
Resulullah arındıysa bile aleme Allah’ın nazarı gibi bir nazarla baktığını asla iddia etmedi

Okudunuz mu?  İyilik ve yardımseverlik ile ilgili şiirler

buyur delilleri
Bakara 216 Hoşunuza gitmediği halde savaş size farz kılındı. Sizin için daha hayırlı olduğu halde bir şeyi sevmemeniz mümkündür. Sizin için daha kötü olduğu halde bir şeyi sevmeniz de mümkündür. Allah bilir, siz bilmezsiniz.
Mâide 101 Ey iman edenler! Açıklanırsa hoşunuza gitmeyecek olan şeyleri sormayın. Eğer Kur’an indirilirken onları sorarsanız size açıklanır. (Açıklanmadığına göre) Allah onları affetmiştir. (Siz sorup da başınıza iş çıkarmayın). Allah çok bağışlayıcıdır, aceleci değildir.

bu ayetlerde görüldüğü gibi ashabın Allah’ın emirlerinden bazılarından kısa süreli de olsa hoşlanmamaları durumu söz konusudur

Nisâ 88 Size ne oldu da münafıklar hakkında iki gruba ayrıldınız? Halbuki Allah onları kendi ettikleri yüzünden baş aşağı etmiştir (küfürlerine döndürmüştür). Allah’ın saptırdığını doğru yola getirmek mi istiyorsunuz? Allah’ın saptırdığı kimse için asla (doğruya) yol bulamazsın!

bu ayette de ashabın bir kısmının münafıklar hakkında Allah’ın rızasına uygun davrandığı
bir kısmının ise bilmeden de olsa Allah’ın rızasının hilafına bir durumda olduğu anlaşılmaktadır

yine Evs ve Hazrec kabilelerinin ırkçı duygularla savaşın eşiğine geldiği
ebu Zer’in farkında olamadığı ırkçı bir duyguyla
Bilal’e "kara kadının oğlu" dediği bilinen şeylerdir

Okudunuz mu?  Geçmişimle ilgili yalan söyleyip yemin ederek kurana el basarak çocuğum üzerine yemin ettim

< İkram yollu bir kula verilirse bu ilim -Hızır ve zatiyyun gibi-bir insanın tüm geçmişini ve gelecekte cennet veya cehennemdeki hâlini ve bütün mertebelerde nereye ulaşacağını icmâlen bilir. >
ah ah
ashabın cennetle müjdelenenlerinden yaşlanarak ölenler bile
ölüm döşeğinde cehennem korkusu ile ağlamışlardır
hatta Resulullah bile sonunun ne olacağından emin olmadığını bildirmiştir
buyrun delilleri:

8/159- Ebû Nadre’den (RadıyAllahü anh):

Rasûlullah’ın ashabından biri hastalanmıştı. Sahabe onu ziyarete gitti, (baktılar ki) o ağlıyor ve sordular:

‘Ey Ebû Abdullah, seni ağlatan şey nedir? Rasûlullah (SallAllahu aleyhi ve sellem sana; ‘Bıyığını kısalt ve bana ulaşıncaya kadar buna devam et’ demedi mi? (Yani bu kişinin cennetlik olacağına işaret edilmiştir.) ‘

O da dedi ki:

‘Evet, ancak ben Rasûlullah’ın:

"Allah Teâlâ bir eliyle (varlıkların bir kısmını) tutar ve bunlar (kazançlarından dolayı) şurası [cennet]içindir, ben sorumlu değilim, diğer eliyle de kalanları tutar, bunlar da (hatalarından dolayı) şurası [cehennem] içindir, der," sözünü işitttim. Şimdi ben, iki taraftan hangisinde olduğumu bilmiyorum, (onun için ağlıyorum.)

Okudunuz mu?  Hasta için dua etmek

İmam Ahmed b. Hanbel, El-Müsned, el-Fethu’r-Rabbani Tertibi, Ensar Yayıncılık: 1/195-196.

< Bu ilme sahip olanlar levhu mahfuzu görebilmektedir. >
Resulullah levhi mahfuzu görebilse idi
o kadar çok tuzağa düşmez
birçok kaza ve belalara uğramazdı

< Seyyid Abdülhakîm Arvasi ise, şunları ifâde etmektedir: "Emîr Sultan hazretleri, ledünnî ilme sâhipti. Bu ilim yetmiş iki derecedir. İlk derecesinde olan, bir ağaca bakınca yapraklarının sayısını, bir denize bakmakla damlalarının adedini, bir çöle bakınca kumlarının sayısını bilir. İlk derecesi böyleyse 72. derecesinin ne olduğunu hayal bile edemeyiz. >
halbuki Resulullah savaş ganimetlerini sayarak dağıtırdı ki kimseye haksızlık olmasın
üstelik o Bedir Savaşı’nda mü
şrik ordusunun kaç kişi olduğunu da
ancak esir alınan bazı müşriklere ordunun günde kaç deve kestiğini sorarak
tahmin edebilmiştir

< Hz. Süleyman, Sebe Melikesinin tahtını bana kim getirebilir? dedi. Cinlerden bir ifrit: Sen yerinden kalkmadan önce, onu getiririm, buna gücüm yeter dedi. İlmi ledün [ilmi batın] sahibi olan vezir Asaf bin Berhiya ise, Gözünü açıp kapamadan ben onu sana getiririm dedi ve bir anda getirdi. (Neml 38-40) Buda ledun ilmidir. >
işte bu da ledün ilmine kendini fazla kaptıranların acınacak hallerini gösterir bir delildir
zira ayetin asıl meali şöyledir:
27-Neml-40- Kitaptan bilgisi olan biri, Ben onu, gözünü kapayıp açmadan önce sana getiririm dedi. Süleyman, tahtı yanında yerleşmiş hâlde görünce şöyle dedi: Bu, şükür mü, yoksa nankörlük mü edeceğim diye beni denemek için, Rabbimin bana bir lütfudur. Kim şükrederse ancak kendisi için şükretmiş olur. Kim de nankörlük ederse (bilsin ki) Rabbim her bakımdan sınırsız zengindir, cömerttir.

Okudunuz mu?  Kadınlara bir ihtiyaç olmadan veya şehvetle bakmak

ayette kitabi bir bilgiye sahib olan birinden bahsedilirken
onun ledünni bilgiye sahib olduğu çarpıtması yapılmıştır

< Muhammed Raşid Hz. lerine bir sofisi gelerek; askerden döndüğünü, para biriktirdiğini ve evlenmek istediğini arz eder. Ve ne yapması gerektiğini sorar. Mübarek; o parayla Hacca git evlenme der. Genç hacca yazılır ve o sene çıkar, hacca gider. Döndükten kısa süre sonrada vefat eder. Muhammed Raşid Hz. ledun ilmi ile o gencin kısa süre sonra öleceğini ve evlendiği taktirde hanımının dul çocuğunun yetim kalacağını bilmektedir. Bu yüzden hac vazifesini yerine getirmesini söylemiştir. >
bu da meşhur Hanzala hadisine muhaliftir değil mi?
hani şu gerdek gecesinin sabahı orduya katılıp da
cünüb olarak şehid olan sahabi Hanzala
Resulullah ona "sen bugün evlenme" demedi

Okudunuz mu?  Şahitler huzurunda kıyılan dini nikah gizli olsa Allah katında geçerli sayılıyor mu?

son olarak
ilmimizin kaynağı Kur’an ve hadisler olmalıdır:
< KURAN muttakiler için bir hidayet kaynağı ve yol göstericidir.(Bakara 2/ 2) Gerçekten bu KURAN, insanları en doğru yola iletir. Güzel amel ve hareketlerde bulunan müminlere, kendileri için, muhakkak pek büyük bir ecir bulunduğunu da müjdeler O… (İsra 17/ 9). …Size Allah’tan bir nur ve apaçık bir kitap gelmiştir. Allah, rızasına uyanları, o kitapla, selamet yollarına ulaştırır, onları karanlıklardan Allah’ın izniyle aydınlığa çıkarır ve onları dosdoğru yola iletir. (Maide 5/ 15-16). İşte bu (KURAN) da indirdiğimiz mübarek bir kitaptır. Öyleyse ona uyun ve onunla korunun ki, esirgenmiş olasınız. (Enam 6/ 155). Ey insanlar! Size Rabbinizden bir öğüt, gönüllerde olan dertlere bir şifa, müminler için bir hidayet ve rahmet gelmiştir. (Yunus 10/ 57). O, cidden faydası çok, benzeri yok bir kitaptır. Ki, önünden de arkasından da ona batıl bir şey giremez. O, bütün kainatın hamd ettiği, O, yegane hüküm ve hikmet sahibi Allah tarafından indirilmiştir. (Fussılet 41/ 42). >
< Kuran-ı Kerim’de kendisini tanıtan daha nice ayetler var. Peygamberin sav de Kuran-ı Kerim hakkında pek çok hadisleri vardır. Gerçekten ileride gece karanlıkları gibi fitneler olacak. Bundan kurtuluş nedir ya Resulellah dediler. Çare Allah kitabı KURANdır; onda sizden öncekilerin haberleri, sizden sonrakilerin haberleri, ve aranızda uygulayacağınız şeylerin hükümleri vardır. O hak ile batılı- yanlış ile doğruyu birbirinden ayıran ciddi bir kitaptır. Saçma sapan söz (şaka ve oyuncak) değildir. Onu büyüklenip terk edenin Allah belini kırar. Onun dışında doğru yol arayanları Allah sapıklığa mahkum eder. O, Allah’ın sağlam ve kopmaz ipidir. Onu okuyan diller zorluk çekmez. Bilginler ona doymaz, muttakiler ondan usanmaz. Keyiflerin sapıtmamasına ve görüşlerin dağılmamasına yegane sebep odur. Kurana uygun konuşan doğru söyler, onunla amel eden sevabını alır. Kuranla hükmeden adalet yapmış olur. Ona sıkı sarılan doğru yola hidayeti bulur. (Tirmizi, Fedail-il Kuran: 14). Gerçekten bu KURAN bir tarafı Allah’ın yedinde, diğer tarafı sizin elinizde (bir iptir.) Onun yoluna girip hükümleriyle amel ediniz. Artık sizler, bundan sonra ebediyen şaşmaz ve helak olmazsınız. (Taberani, Ebu Şüreyh’ten) KURAN şefaatçidir; şefaati kabul edilecektir. O hasmıyla-düşmanıyla mücadele eder.Allah ve Resulünce tasdik edilmiştir. Kim, onu önünde tutarsa Cennete götürür, kim de onu arkasına iterse cehenneme sevk eder. (İbn Hibban Cabir’den) Bir kimse Kuranı okur, ahkamıyla amil ve hikmetiyle kamil olur, helalini helal ve haramını haram bilirse, Allah onu KURAN sebebiyle Cennete kor ve ev halkından, kendilerine ateş vacip olan en az on kişi için de şefaatini kabul eder. (Tirmizi, Hz. Ali’den). Ümmetimin en şereflileri, Kuranı ezberleyerek yüklenenlerdir. (Beyhaki, İbn Abbas). Sizin en hayırlınız, Kuranı okuyup okutanlarınızdır. (Hakim Osman’dan). Sizden biriniz Rabbısıyla konuşmayı sever ve isterse o, KURAN okusun (Haraiti, Enes’den). >


Kayıtsız Üye
sen denedinmi bu ledün ilmini

Okudunuz mu?  Erkeğin Kaşlarının ortasını almak caizmidir?

Kayıtsız Üye
Resulullah yaratılmısların en ustunu en sereflısıdır. Rabbım onu ledunnı ılmın en ustununu vermıskee sn tahmını bılmıstır lafzını kullanma talıhsız bır dusunce olur Allah c.c.
ıcın ıstanbulun fethını hutbede bızzat gorur gıbıyım dıye nakletmesıne sızın dusuncenız ters


Kayıtsız Üye
Zaten bu ilim çoğu peygamberlere öğretilmiştir fakat açık beyan aciklamamislardir. Bunun nedeni de bir çok insan aklının gaybi kavrayamayip veya yanlış anlayıp şirke düşme ihtimallerindendir.

Okudunuz mu?  Çupra balığı nasıl yapılır?

Kayıtsız Üye
Asab bin berhiye resulmuydi..alim bir vezirdi.
Allah diledigine bu ilmi verir…seni beni ilgilendirmez..asab bin berhiye ve hizir as.ile bu ilmi istedigine verdiginin ruhsatidir..Peygamber efendimizden sonrada bu ilmi dostlarina verdi vercekte insAllah..ak semseddin hz..Sahabe eyyup el ensarin mezarina bulmasi gibi..

Okudunuz mu?  Peygamberimizin Kurban Bayramı ile ilgili Hutbesi

ledün ilmi nasıl öğrenilir, ledun ilmi ve dereceleri, ledün ilmi nedir nasıl öğrenilir

Bu kategoride yer alan Hacamat ile İlgili Hadisi Şerifler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ledun – Gaybı Geleceği Bilme İlimi Nedir Nasıl Öğrenilir ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.