Anasayfa
30 Eylül 2021, 4:36
Namaz
Abone

Kısa kollu gömlekle, dar pantolonla namaz kılmak caiz midir?

Kısa kollu gömlekle, dar pantolonla namaz kılmak caiz midir?

Kayıtsız Üye
Kısa kollu gömlekle, dar pantolonla namaz kılmak caiz midir?


Cevap: Kısa kollu gömlekle, dar pantolonla namaz kılmak caiz midir?

Ercan
Kısa kollu elbise ile namaz câizdir (erkekler için). Hem de kerahatsiz caizdir. Ama şu şartla: "Bir insanın üzerindeki elbisenin kolu uzun olup da, kolunu kıvırır da namaza öyle durursa; mekruh olur.Çünkü uzun koldu, kıvırdı, kısa yaptı; bu, saygısızlık alâmeti… Ama, elbisenin biçilişi kısa kolsa; kısa kollu olduğu için, onda kerahat yoktur."
Ömer Nasûhî Bilmen

Okudunuz mu?  Namaz kılmamanın mazereti olabilirmi?

Fakat, genel bir kaide olarak kardeşlerimiz şunu bilsinler:

Cami ibadet yeri olduğundan, Allah’ın huzuru olduğundan; (Yâ benî âdeme huzû zîneteküm inde külli mescidin) Her mescide giderken, insanın en güzel, en temiz, en alımlı şekilde giyinmeğe çalışması, ibadete saygısının gereğidir. O bakımdan, camiye mümkün olduğu kadar ciddî kıyafetle gelmeye çalışmak da tavsiye edilir.
Benim temennim, arkadaşlara tavsiyem –kendi de öyle yapıyorum, görüyorsunuz– uzun kollu giyinmeleridir. Hem çocuklarınıza, hem kendinize, hem bebelere, kim olursa olsun mümkünse uzun kollu giydirmeğe çalışın!..
Uzun kollu yazlık elbise arıyoruz çarşıda pazarda; bulmakta bayağı zorluk çekiyoruz. Suudî Arabistan’a gidiyorsun; etekler uzun, kollar kısa… Biz uzun yapalım!..
Ama bir insanın gömleği kısaysa, onunla camiye gelmişse, namaz kılmışsa; namazı caizdir. Bunu da peşin olarak söylüyoruz. Yâni, alacağınız zaman uzun kollu almanızı tavsiye ederim, fakat bunun da mahzuru yok…

Okudunuz mu?  oje sürme ve namaz hakkında fetva arıyorum

Cevap: Kısa kollu gömlekle, dar pantolonla namaz kılmak caiz midir?

Fetva Meclisi
Kısa kollu gömlek veya dar pantolonla namaz kılmak caiz midir?

Namaz kılan kimse, manen, Yüce Allah’ın huzuruna çıkmaktadır. Bu sebeple, kılık kıyafeti düzgün olmalıdır. Eskiden kolları sıvamak kibir alameti sayıldığı için, kolu kıvrık namaz kılmak mekruh kabul edilmiştir (Fetâvâ-yı Hindiye, I, 106). Ancak günümüzde böyle bir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla bugün erkeklerin, kısa kollu gömlekle ve çorapsız namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.

Okudunuz mu?  Öğle namazı hangi vakte kadar kılınır?

Vücut hatlarını belli eden elbisenin namaz dışında da içinde de giyilmesi doğru değildir. Bununla birlikte bu tür kıyafetle kılınan namazın sahih olmadığı da söylenemez. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 274-275).


Cevap: Kısa kollu gömlekle, dar pantolonla namaz kılmak caiz midir?

musab
Kısa Kollu Gömlekle Namaz Kılınır mı?

Kadının kısa kollu gömlek ile namaz kılması caiz değildir. Çünkü namazda kadının avreti el ve yüzü müstesna bütün vücududur. Erkeğin kısa kollu gömlek ile namaz kılması ise sahihtir. Çünkü namazda erkeğin avreti diz ile göbeğin arasıdır. Ancak kısa kollu gömlek ile gezmek veya namaz kılmak memlekette adet değilse böyle bir gömlekle namaz kılmak doğru değildir. Adet ise beis yoktur.

Okudunuz mu?  Kadınların günlük akıntısı ve namaz konusu


Kaynak İçin Bakınız: Halil Günenç, Günümüz Meselelerine Fetvalar, c.1, s.150.


Kayıtsız Üye
Erkeklerin Gömlek veya yakası olan bir kısa kollu veya uzun kollu kıyafetin yakası açık bir şekilde Namaz Kılmasının Veya Dua Etmesinin Hükmü nedir?

Okudunuz mu?  Peygamber Efendimizin Hadislerinde Namazın Önemi (Vaaz)

arifselim
Erkekler için bütün bu sorduğun gömlek türleri ile namaz kılınması caizdir. Bununla namaz kılmasının ve dua etmesinin bir sakıncası yoktur.


gömleğin kollarını kıvırarak namaz kılmak, kisa kollu namaz kılınırmi, namaz kılarken gömlek kolunu kıvırmak

Bu kategoride yer alan Namazda sünneti terk etmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kısa kollu gömlekle, dar pantolonla namaz kılmak caiz midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.