Anasayfa
3 Ağustos 2021, 16:17
Ali
Yönetici

Hatim duası nasıl yapılır ?

Hatim duası nasıl yapılır ?

egitim44
Arkadaş hatim indirildikten sonra kuran-ı kerimin en sonunda yer alan kısım ile birlikte hangi sureler okunacak?


Cevap: Ne okunacak

imamhatipli42
Hatim duası nedir? Hatim duası nasıl yapılır?

Kur’ân-ı Kerîm’i başından sonuna kadar okuduktan sonra, yani hatmettikten sonra yapılan duaya “hatim duası” adı verilir.

Resulullah (A.S.M.) “Kim Kur’ân’ı hatmederse, onun kabul olunmuş bir duası vardır.” (Suyûtî Camiu’s-Sağîr, II,175) buyurmuştur. Kendisinin de hatimden sonra dua ettiği bildirilmekte ve bu dualardan bazıları nakledilmektedir. Gerek ezberden, gerekse yüzünden Kur’ân’ı hatmeden kişinin, duasının Allah katında makbul olduğunu ve bir diğer hadislerinde de Allah’ın bu kimselere “cennette bir ağaç ihsan edeceğini” haber vermişlerdir. (Suyûtî, Câmiu’s-Sağîr, I, 96)

Enes b. Mâlik’ten rivayet edilen bir hadise göre Hz. Peygamber (asm), hatim yapacağı zaman ehl-i beytini toplar ve hatim duası yapardı (el-Fûrî, Kenzü’l-Ummâl, I, 392) İbn Mes’ud’un rivayetine göre de, Hz. Peygamber (asm) ehl-i beytini toplar, dua eder, onlar da “âmîn” derlerdi (Sehavi, Cemalü’l Kurrâ, vd. 34).

İbnü’l-Cezerî, Câbir b. Abdullah’dan rivayet edilen; “Kur’an sahibinin kabul olunmuş bir duası vardır. Allah isterse onu sahibine hemen dünyada verir, dilerse onu âhirete bırakır.” hadisine işaret ederek, “Kur’an’ı hatmedenin bu hadisin zâhirî manasına göre, dua etmesi müstehaptır” demektedir. (İbnü’l-Cezerî, Takrîbu’n-Neşr, 194)

Sahabeden Abdullah b. Mesud, Abdullah b. Abbas ve Enes b. Mâlik başta olmak üzere bazı sahabilerin de hatim dualarına katıldıkları, aile fertleriyle birlikte hatim duası yaptıkları rivayet edilmiştir. (Dârimî, Fazâilü’l-Kur’an, 33) Mücâhid de, sahabenin hatim duasına iştirak etmeye özel bir önem verdiğini belirtmek üzere “Ashab-ı Kiram, ilâhî rahmet iner diye hatim esnasında hazır bulunurlardı” demektedir. (Suyûtî, ltkân, I, 311)

Hatim duasına geçmeden önce Nâs ve Fâtiha sureleri ile Bakara suresinin başından beş âyet okumak sünnettir. Bu konuda Übey b. Ka’b: “Resûlullah, Nas suresini okuduğu zaman, Fatiha suresine başlar, sonra Bakara suresinin başından “ve ülâike hümü’l-müflihûn”a kadar okur, hatim duasını yapar, daha sonra da kalkardı” (Suyûtî, ltkân, I, 313) demektedir. Resûlullah’ın, Kur’ân-ı Kerîm’i terkedilmiş bir vaziyette bırakmamak için böyle yaptığı rivayet edilmektedir (Kurtubî, Tefsir, I, 30).

Hanefi âlimlerine göre Kur’ân-ı Kerimi hatmettikten sonra, camide ya da başka bir yerde topluca dua etmek Rasûllulah Efendimizin ve ashabının uygulamadığı bir bid’attır. (166 Bezzâziye VI/380; Hindiyye V/380; Hindiyye V/318) Ancak hatim yapanın kendi çoluk çocuğunu toplayıp, evinde onlarla beraber dua yapması müstehaptır, denmiştir. (167 Hindiyye V/317) Çünkü Enes b. Mâlik’in böyle yaptığı rivayeti vardır. (168 Dârimi N/469; Ibn Kudâme, el-Mugnî I/803 Ayrıca Kur’an-ı Kerîm hatmedildiğinde yapılan dua kabul olunur (169 Dârimî N/470) rivayeti de olduğuna göre, bid’at olanın, dua etmek değil, topluca ve sesle dua etmek olduğu anlaşılır. Hele hatim okuyanların adlarını okuyarak yapılan dualar, bid’at üstüne bid’at demek olur.


Cevap: Hatim duası nasıl yapılır ?

ebediyyetyolcusu
Selamün Aleyküm

Okudunuz mu?  Öğrenciyim Kur'an-ı Kerim fazla okuyamıyorum sadece Yasin-i Şerif okuyorum

Kuranı Kerimi hatmettikden sonra hatim duası yine Kuranı Kerim’in son sayfalarında bulunur. Duayı yaptıkdan sonra tekrar Fatiha ve Bakara Suresinin ilk ayetlerini okuyup da öylece okumayı bitirin bu daha güzeldir.

Allah kabul etsin


Cevap: Hatim duası nasıl yapılır ?

egitim44
Allah ikinizden de razı olsun

Okudunuz mu?  İslamda süt parası nedir, bir anne çocuğunu ücretle emzirebilir mi?

ebediyyetyolcusu
Allah’ın rızası

Şüphesiz, bu, asıl büyük ‘kurtuluş ve mutluluğun’ ta kendisidir. (Saffat Suresi, 60)


Kayıtsız Üye
Hatim ettim çok şükür sonunda ki duaayı da okudum ama topluca daha sonra duasını yapıcaz inşAllah
Allah kabul eylesin inşAllah


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun bilgilendiren kişilerden
cok tesekurler bilgiler isime yaradi Allah kabul etsin

Okudunuz mu?  Saf tipliyim bana bir dua önerir misiniz

Kayıtsız Üye
zeytin çekirdeğinmden dedem yaptı banADA LACİVERTEN YAPACAK TESPİH. SÖZ VERDİ. KESİNDİR BEŞ VAKİT NAMAZDAONUANIDAM YANİ. 90 YAŞINDADIR


Kayıtsız Üye
– Hatim duası yapıcam ama cemetin hatmide benim hatim daudan hariç nasl yapılır nasl niyet edilir

– Ben yeni hatmimi bitirdim.Fakat bitirdikten sonra yani hatim duasından sonra bagislanacakmis ben bunu yapmadim.Kuran I kerim ‘I okumadan tekrar hatim duasını okuyop birine bagislasam olur mu?

Okudunuz mu?  Gelen sıvıdan nasıl emin olabilirim?

arifselim
– Hatim bittikten sonra o hatmin sevabı için dilediğin şekilde dua edebilirsin. Bu duayı şartlara yerlere ve şekillere bağlamak doğru değildir. Herhangi bir hatim duası denilen bir dua ile edebilirsin. Özel bir niyeti yoktur.

– Evet olur kardeşim. Dilediğin gibi dua edebilir ve dilediğin zaman tekrar hatmine başlayabilirsin. Dinimizde olmayan kuralları koymak asla doğru değildir.

Okudunuz mu?  Ticarette yüzde yüz kar caiz mi? Ticarette kar oranı ve ticaret ahlakı hakkında bilgi

Kayıtsız Üye
Kurandaki secdeleri yapıp yapmadığımı hatırlayamıyorum hatmi şerif im bitmek üzere hepsini birden yapsam olurmu teşekkürler


arifselim
Tilavet secdelerini yaptığından emin değilsen hatırladığında hepsini bir kerede yapabilirsin. Hatim bitimini beklemeden hemen yapmak daha uygun olur. En doğrusu ise tilavet ayetini okur okumaz tilavet secdesini yapmaktır. Allah kabul eylesin.

Okudunuz mu?  Nuray Bezirgan Kim?

Kayıtsız Üye
Selam ins hat im indirmeye calisiyorumbittikten sonra kendim evde hatim duasını yapabilirmiyim birde kurandaki tilavet secdelerini toplu kilabilirmiyim


arifselim
Aleykum selam. Allah kabul eylesin. Hatim duasını evde ve tek başına bile elbette yapabilirsin. Tilavet secdelerinin her birini okuduğunda zamanında yapmalısın. Sünnet böyledir. Ama yapmamışsan en sonunda toplu da yapabilirsin.

Okudunuz mu?  Niyetlenirken adak olsun deyip demediğimi de hatırlamıyorum. Bunun hükmü nedir?

mutsuzkız
iyi günler bende hatim yaptım en son küçük dualarıda okudum
5 6 sayfalık bir bölüm var burayı okumam lazımmı
hatim duamı akramdan bir imam yapcak
ben şimdi bitirdim ne demeliyim


arifselim
Hayırlı günler Allah kabul etsin. En sondaki kısa surelerden olan NAS suresi ile kuran bitmiş olur. Sonra gelen sayfaları okumaya gerek yoktur.

Okudunuz mu?  Yetim annesi olmak

Kayıtsız Üye
Okuyamadığım cüzleri başka arkadaşlara okuttum. Bunun için nasıl hatim duası yapılır. Hepsini okuyamadım kendim o yüzden 6 yada 7 kişinin okuduğu hatim duası nasıl olur. 15 cüzünü ben okudum gerisini görümcemin komşuları okudu nasıl hatim yaparım cvp verirseniz çok sevinirim. Allahım selamı üzerinize olsun

Okudunuz mu?  Takıntı ve vesveselerle mücadele etme yöntemi

arifselim
Bir hatmi 2 kişi yada 20 kişinin okumuş olması arasında bir fark yoktur. Hatim okunmuşsa bitmişse dilediğin gibi duasını yapabilirsin. Bunun için özel bir şey yoktur. Allah kabul eylesin.


hatim duası nasıl yapılır, hatim nasıl yapılır, hatim nasıl indirilir

Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hatim duası nasıl yapılır ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.