Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:30
missa2
Abone

İtikafın mükafatı nedir?

İtikafın mükafatı nedir?

Kayıtsız Üye
İtikafın mükafatı nedir?


Cevap: İtikafın mükafatı nedir?

Hoca
itikafın fazileti sevabı mukafatı hakkında

Efendimiz, itikafı tavsiye etmiştir

Hadis kaynaklarında Allah Resulü’nün Medine’ye hicretten sonra her yıl Ramazan’ın son on gününde itikafa çekildiği ve hanımlarını da teşvik ettiği mevzuunda bilgiler yer almaktadır Bu hadislerden biri şöyledir: Ramazan’ın son on günü girince, Resulullah geceleri ibadetle geçirirdi Ailesini de ibadet etmeleri için uyandırırdı İbadet için diğer zamanlardan daha fazla gayret gösterirdi (Buhari, itikaf, 1, 6; Müslim, İtikaf, 2, 7; Tirmizi, Savm, 71) Ramazan’da yapılan itikaf, orucun fayda ve maksatlarını tamamlayıcı ve oruçlu kimsenin, kendini toparlayıp nefsini teskin edememesi, kalbi ve kafasıyla Allah’a yönelememesi gibi hususları telafi edici bir ibadettir

Okudunuz mu?  Duanın kabul olması ve Makbul olduğu zamanlar

Efendimiz (sas) her Ramazan itikafa girerdi

Hz Aişe (ranhâ) anlatıyor: Resûlullah (sas) vefat edinceye kadar Ramazan’ın son on gününde itikafa girer ve derdi ki: Kadir gecesini son on günde arayın (Buhârî, Fadlu Leyle-i Kadr 3, İtikâf 1,14) Ebu Hüreyre (ranhâ) anlatıyor: Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) her Ramazan’da on gün itikafa girerdi Vefat ettiği yılda ise yirmi gün itikafa girdi (Buhârî, İ’tikaf 17; Ebu Dâvud, Savm 78)

Okudunuz mu?  Önyargı ile ilgili örnekler

Cevap: İtikafın mükafatı nedir?

Hoca
Amellerin En Şereflisi İtikaf

Tâbiînin büyük alimlerinden İbn Şihâb ez-Zührî’nin ifade ettiğine göre itikaf amellerin en şereflisidir.

Ramazan ayı denilince akla gelen ibadetlerden biri de itikaftır. İtikaf sözlükte bir şeye devam etmek, insanın kendisini bir yerde alıkoyması, bir yere kapanıp ibadetle meşgul olması anlamınadır. Dinimizdeki anlamı ise bir mescitte Allah’ın rızasını kazanmak için belli âdâb içerisinde bir müddet kalmaktır. İtikafa girene "mu’tekif veya "âkif denir.

Okudunuz mu?  Secde çeşitleri nelerdir? şartları nelerdir? nasıl yapılır?

İtikaf meşru bir ibadettir. Meşruiyeti kitap ve sünnetle sabittir. Kur’ân-ı Kerim’de: "Mescidlerde itikafa çekildiğiniz zaman kadınlarınıza yaklaşmayın. [1] buyrulur.

Peygamber efendimiz Medine’de hicretin ikinci yılında ramazan orucunun farz kılınmasından itibaren ömrünün sonuna kadar her ramazan ayının son on gününde itikafa girmiştir. Nitekim Hz. Aişe validemiz Peygamber Efendimizin itikafa girmesiyle ilgili şöyle demiştir: "Hz. Peygamber vefat edinceye kadar itikafa girer ve derdi ki: "Kadir gecesini ramazanın son on gününde arayın. Hz. Peygamberden sonra zevceleri de itikafa girdi.[2]

Okudunuz mu?  Kabirleri Ziyaret Etmek İsteyen Ziyaret Etsin. Çünkü Kabir Ziyareti Bize Ahireti Hatırlatır HADİS-İ ŞERİF

Peygamber Efendimize Medine hayatı boyunca on sene müddetle hizmet etme şerefine nail olan ve Peygamber efendimizden en çok hadis rivayet edenlerden biri olan Enes b. Mâlik ile ashabın en güzel Kur’an okuyanlarından biri olan Übey b. Ka’b ise Peygamber Efendimizin itikafları ile ilgili şöyle demişlerdir: "Resûlullah (s.a.s.) ramazanın son on gününde itikafa girerdi. Fakat bir sene (seferde olduğu için) itikafa giremedi. Ertesi sene 20 gün itikafa girdi. [3]

Okudunuz mu?  Rüyada gördüğüm kişiyi arıyorum

İtikaf sadece Ümmet-i Muhammed’in hususiyetlerinden değildir. Allah Teâlâ Kur’ân-ı Kerim’de: "İbrahim ve İsmail’e: Tavaf edenler, itikafa girenler rükû ve secde edenler için evimi (Kabe’yi) temizleyin, diye emretmiştir. [4] buyurur. Bu âyet-i kerime ile, Hz. Zekeriyya ve Meryem kıssaları hakkındaki âyet-i kerimelerden[5] itikaf ibadetinin önceki peygamberlerin dinlerinde de olduğunu öğreniyoruz.

Okudunuz mu?  Cenaze namazı için ölünün başı hangi tarafa gelmeli

Amellerin En Faziletlisi

Tâbiînin büyük alimlerinden İbn Şihâb ez-Zührî’nin (Ö.124/742) ifade ettiğine göre itikaf amellerin en şereflisidir. Çünkü itikafa giren kimse geçici bir zaman için de olsa dünya meşgalelerinden uzaklaşır, kendini tamamen Allah’a verir, Oruçlu olur. Mescidde namazı beklemekte olduğu için daima namaz kılıyormuş gibi sevap alır. Vaktini ibadet ve taatla, Allah’ı zikrederek, Kur’an-ı Kerim okuyarak ve benzeri faydalı şeylerle geçirir. Lüzumsuz, dünya ve ahireti için faydasız şeylerden uzak durur.

Okudunuz mu?  Sınav anında dikkatsizlik yapmamak için okunacak dualar

Sahabe-i kiramın alimlerinde Abdullah İbn Abbası’ın talebesi ve İmam Azam’ın hocalarından olan Atâ b. Ebî Rebah der ki: "İtikafa giren, büyük bir kimsenin kapısına bir ihtiyaç için defalarca gelip duran kimse gibidir. İtikafa giren kimse (lisan-ı haliyle Rabbim) beni bağışlayıncaya kadar buradan ayrılmayacağım. der.[6]

Okudunuz mu?  İslamda kadınlar nasıl savaş tutsağı oluyordu?

İtikafa erkekler, içerisinde cemaatle beş vakit namaz kılınan camide girerler. Kadınlar ise evlerinin bir köşesinde, namaz kıldıkları odalarında girerler.


Cevap: İtikafın mükafatı nedir?

@hmet
Bu son zamanda ölmüş olan itikaf sünnetini yaşamak iinşAllah 100 şehid sevabı kazandırır.

Bu kategoride yer alan Allahumme ente Rabbi laila he illa ente Halaktani ve ente abdüke ve ene ala ahdike başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İtikafın mükafatı nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.