Anasayfa
7 Ocak 2023, 19:10
sizden2
Abone

Metal dinlemek caiz mi?…

Metal dinlemek caiz mi?…

Daerk
Öncelikle selam;
Çocukluğumdan beri metali severek dinliyorum. – Metallica, Rammstein, Iron Maiden, Avatar bu tür grupları dinlerim…
Ancak bu grupların dini inançları farklı ki.Gerçeği bu beni zerre kadar ilgilendirmiyor.Ben müziğe bakarım.Dinlemekten zevk alıyor muyum, alıyorum.Öyleyse sorun yok.

Her neyse asıl sorum; Küfürlü bir şarkıyı severek dinlemek doğru mudur?


Cevap: Metal dinlemek caiz mi?…

İnanc
SORU: Hocam benim müzik konusunda aklim biraz karisti… Biryerde okumustumki bazi seylere dikkat ederek müzik dinlemek caizdir… ancak bazi görüslere göre haram olduguda söyleniyor…Müzik dinlemek caizmidir hocam?CEVAP: Müzik hakkında pek çok hadisi şerif vardır. Bu hadislerde müzik yasaklanmaktadır. Son dönemlere ait yazan, konuşan âlimler, bu umumi yasaktan hangi türlerin istisna edilebileceğine dair görüşler belirtmişlerdir. Sizin karşınıza çıkan da budur. Netice olarak şunu söyleyebiliriz:
Bir kere müzik ve türevleri ibadetteki, ihlastaki lezzete manidir. İstisnai olarak caiz olabileceği yerler olabilir. Mesela mehter için durum böyledir. Çünkü mehter cihadı teşvik unsurludur, nefsani bir boyutu yoktur. Mehtere benzeyen, sonuç olarak onunla paralellik gösteren müzik türleri de caiz olabilir. Ama esas olan Peygamber aleyhisselamın dilinden yasaklanmış bir işten tamamen uzak durmaya çalışmaktır. En küçük tavizin bile bizi sürükleyeceği yeri tahmin etmemiz gerekiyor.
Allah Teala, takva ehli olma hazzını yaşamayı hepimize nasip buyursun.

Okudunuz mu?  Dikişli Gusül Nasıl alınır?

Kaynak : Nureddin Yıldız


Cevap: Metal dinlemek caiz mi?…

Daerk
Anlıyorum, neyse o zaman müziklere veda edeceğim.Dinime ve imanıma daha çok önem veriyorum.
Teşekkürler cevap için 🙂


Cevap: Metal dinlemek caiz mi?…

mehmet naim ağım
Musikî hususunda umumî ölçümüz şu ifadeler olmalıdır:

Okudunuz mu?  Sınav Günü Oruç Tutmayıp, Kaza Etsem Olur Mu ?

Şeriatça bazı savtlar (dinî bakımdan bazı sesler) helâl, bazıları haram kılınmıştır. Evet, ulvî hüzünleri, Rabbanî aşkları iras eden (hatırlatan) sesler helâldir. Yetimane hüzünleri, nefsanî şehevâtı tahrik eden sesler haramdır. Şeriatın tayin etmediği kısım ise senin ruhuna, vicdanına yaptığı tesire göre hüküm alır. (İşaratü’l-İ’câz, s. 78; Sözler, s. 382, 687-688)

Musikîde iki ses kullanılır: insan sesi ve âlet sesi. Bir eser icra edilirken ya tek başına insan sesi veya müzik âletleri kullanılır; çok kere de her ikisinden birden istifade edilir. Her üç halde de insanın hoşuna giden, onun zevk duyduğu ve tesirinde kaldığı ölçülü, belli bir makamda ses çıkarılır. Bu sesler mahiyetine, mevzuuna ve tesirine göre değerlendirilir. Ya insanın ruhuna tesir eder, onda ulvî, dinî, hamâsî hislerin canlanmasına sebep olur; ya da dinlediği bir musikî parçası, nefsine ve süflî hislere hitap ederek yüce hislerin körelmesine sebebiyet verir. Yukarıdaki ifadelerde de açıkça görüldüğü gibi, meşru olan, dinlenilmesinde bir mahzur bulunmayan ses, insana ulvî hüzünleri, yani dünyanın fâniliğini, ölümün her an gelebileceğini, insanın bir gün gelip toprak olacağını, Allah korkusunu hatırlatmalı veya ilâhî aşkı, Allah sevgisini, dünya üzerinde Cenab-ı Hakkın güzel sanat eserlerindeki yüce isimlerinin ve sıfatlarının tecellîlerini hatıra getirmeli. Bu hisleri tahrik eden her türlü sesi dinlemek helâl ve caizdir. Fakat yetimane hüzünleri; insana ümitsizlik veren, sevdiği kimselerden ve nimetlerden ayrılmanın ıztırabını hatırlatan, insanı bedbinliğe, karamsarlığa iten; insanın şehevanî hislerine hitap eden, dinlediği zaman nefsin hoşuna giden sesler ise haramdır, dinlemek caiz değildir.

Okudunuz mu?  Allah söyletir mi

Bu iki sınıfa girmeyen birtakım sesler de vardır ki, insandan insana değişir. Meselâ aynı musikî parçasını dinleyen iki kişiden birisi nefsânî bir his duyarken, diğeri ondan daha ulvî bir mânâ çıkarmaktadır. Meselâ İncecikten bir kar yağar, tozar elif elif diye/Deli gönül abdal olmuş, gezer elif elif diye parçasını bir musikî eşliğinde dinleyen iki kişiden birisi elif ten Allah’ı hatırlayıp, ilâhî aşkı düşünürken, öbürü zahirî mânâsına bakarak elif ten bir kadını hatırlar, mecâzî bir aşk düşünür.

Okudunuz mu?  Namaz ile ilgili aklıma takılan sorular

Bir başka misâl: Yunus’un, Aşkın aldı benden beni/ Bana Seni gerek Seni/Ben yanarım dünü gün/Bana Seni gerek Seni/Aşkın şarâbından içem/Mecnûn olup dağa düşem/Sensin dünü gün endîşem/Bana Seni gerek Seni şiiri bugün hem ilâhî olarak, hem de türkü olarak söylenmektedir. Şimdi biri burada geçen aşk tan ilâhî aşkı düşünürken, diğeri zâhirî mânâsına bakarak mecâzî bir aşkı hatırlar.

Okudunuz mu?  Meni çıkışından sonra idrar yapsamda meni gibi bir sıvı gelirse

İmam Gazalî Hazretleri ise (İhyâ, 2: 279-81) musikîyi, haram, mekruh ve mubah olmak üzere üç ana başlık altında inceleyerek şöyle der:

Dünya arzusu ve şehvet hisleri ile dolup taşan kimseler için yalnızca bu duyguları tahrik eden sesler haramdır.

Vakitlerinin çoğunu buna veren, meşguliyeti âdet haline getiren kimse için mekruhtur.

Allah sevgisi ile dolup taşan, duyduğu güzel ses kendisinde yalnızca güzel sıfatları tahrik eden kimse için müstehaptır.

İmam Gazalî daha sonra, musikîyi haram kılan şeyin kendisi değil, sonradan ârız olan bazı sebepler olduğunu ifade eder, bunu da şöyle tasnif eder:

Okudunuz mu?  Sarhoş etmeyen İçkinin az'ı helal mi? içki sarhoş ettiği için mi haram?

Şarkı söyleyen kadın olur, dinleyen de kadın sesinin şehvetini tahrik edeceğinden korkarsa dinlemek haramdır. Burada haram hükmü müzikten değil, kadının sesinden gelmektedir.

Şarkı ve türkünün güftesi bozuk, İslâm inancına ve ahlâkına aykırı ise, bunu müzikli veya müziksiz söylemek ve dinlemek haramdır.

Gençliği icabı şehevî duyguların mahkûmu olan bir kimse aşırı derecede müziğe düşer, vaktinin çoğunu bu yolda geçirirse sefih olur.

Mehmed Paksu Helal – Haram

İslâm Dini, Peygamber Efendimizin (A.S.) Sünnetine uygun eğlenmeyi ve çalgıyı haram kılmamıştır. Çünkü insanın bazen bu gibi şeylere de ihtiyacı vardır. Dinî musikî ruhun gıdasıdır. İlahîler bu cümledendir. Halk arasında «Musikî ruhun gıdasıdır» sözü meşru ölçüler içinde düşünülürse, bir bakıma doğrudur.

Ancak hangi ölçülerdeki musikî, müzik ve çalgılar mubahtır? Bunun için konulan genel kaide nelerdir? İslâm’ın bu husustaki koymuş olduğu genel anlamda ölçüleri şöyle sıralayabiliriz.

Okudunuz mu?  Hadis Kitapları - Hadis Kitap isimleri nelerdir? Kaç Hadis kitabı var?

— Şehveti tahrik edici, ahlâk bozucu her türlü saz ve çalgı,

— Kadın – erkek karışık bir şekilde toplanıp herhangi bir çalgı çalmak,

— Kadınları sahneye çıkarıp şarkı – türkü söyletmek, şantözlük yaptırmak,

—Toplum yapısında çalışma, ibâdet ve düşünme ruhunu öldüren, insanı havaî şeylere itip zamanı boşa harcamayı aşılayan her türlü eğlence ve çalgı haramdır.

Bunun dışında mubah olan musiki ve çalgılar :

— Kafayı dinlendiren musiki; ruha gıda veren dinî musiki,

— Allah’ı, âhireti ve sorumluluğu hatırlatan veya vatan ve millet aşkını uyandıran, kahramanlık ruhunu aşılayan her türlü şarkı, türkü ve çalgı.

— Ahlâkî kurallara bağlı kalınarak kadınların kendi aralarında eğlenip çalgı çalmaları, şarkı ve türkü söylemeleri,

Okudunuz mu?  Hint kınasıyla saçlarımı siyaha boyadım 14 yaşındayım caiz midir?

— Ayni ölçüler içinde erkeklerin kendi aralarında bu kabil eğlence tertiplemeleri -ibâdet ve çalışmayı engellemediği sürece- mubahtır.

Bunun için fukaha genel anlamda şu hükmü koymuşlardır :

Söylenen şarkı – türkü ve şiirler ahlâk bozucu, ilâhî sınırları aşıcı ve şehveti gayr-i meşru yola itici olmadığı takdirde mekruh değildir. İçki, kadın ve benzeri şeyleri över mahiyette ise, mekruhtur. (El-Muhit – Radiyüddin Serahsî)

Kaynak: Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı


EvrimAteizm
Müzik yalan. Sanat bu sanat diyenler aldanıyorlar


Shadow Tiger
Yine yalan yanlış bilgilerle işgal etmişsiniz burayı
Dinlenir kardeşim hiçbir sakıncası yoktur Kur’an da müzik dinlemenin yasaklandığını söyleyen herhangi bir ayet olmadığı gibi peygamber efendimizin de böyle bir hadisi yoktur. Bazı mezhepler zamanla müzik dinlemenin haram veya mekruh olduğunu söylemişlerdir. Ve hanefi mezhebinde mekruhtur. Ki bu alimler müziği eğlenceye düşüp ibadeti unutturduğu için yasaklamıştır. Sen eğer bu müzikler yüzünden ibadetini aksatmıyorsan dinleyebilirsin. Günah olan bu müzikleri tamamen hayatına entegre etmektir. Misal rap müzik dinleyen kişiler gibi giyip kaykay kayıp küfürlü konuşup veya ne bileyim uyuşturucuya falan başlarsan işte bu günahtır. Çünkü o zaman o müzik keyif vermekten çıkıp tamamen hayatının vazgeçilmezi olur. Yani sende metal müzik dinleyen kişiler gibi siyah giyip garip gurup makyajlar falan yapıp isyankar48 triplerine falan girersen bu günah. Çünkü bu kişiler temelde de tüm dinleri siyasi görüşleri vs. reddeder. Sende böyleysen zaten dinden çıkmış bir konumdasın. Ama yazdıklarına bakarak öyle olmadığını görüyorum. Ki saydığın grupların şarkılarını bende birçok kez dinledim. Öyle aşırı bir dinden çıkarıcı şeyler yok. Ha illa dinlememem gereken bir şey varmı diye soruyorsan black ve death metal gruplarını çok tavsiye etmem. Çünkü bunlar tamamen dinleri siyasi görüşleri falan reddeden ve isyankar gruplar. Ha son olarak diyanetin de bunu yasaklayan bir fetvası yoktur.
Saygılarımla 🙂

Okudunuz mu?  Anneden kalan miras

metal dinlemek günah mı, metallica dinlemek günah mı, nehir ismi caiz mi

Bu kategoride yer alan ALLAHI inkar eden ateistlerin savundukları şeyler nelerdir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Metal dinlemek caiz mi?… Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.