Anasayfa
7 Ekim 2021, 23:00
sizden3
Abone

Vesvese ve Şirk

Vesvese ve Şirk

sonpişmanlık
Selamun Aleyküm,
Son zamanlarda şeytandan çok vesvese geliyor öyle ki ne söylesem şirk koşmuş hissediyorum kendimi.dün akşam da muhabbette ”bizde öncelik arabadır” gibi bir söz söylemiştim o an şirk anlamda söylüyormuş gibi hissettim içimden öyle şeyler geçti,sanki niyetim oymuşçasına.ama susmadım inat ettim vesveseler yüzünden sürekli susacak değilim diyorum kendi kendime.bu sürekli oluyordu,söylediğim her sözde bin pişmanlık duyuyorum.Açıkça şirk söz söylemedikten sonra günaha girmem değil mi arkadaşlar ? bu olaylar psikolojimi çok bozdu yaklaşık 1,5 aydır böyle düşünmek istemesemde aklıma geliyor.Hesap verememekten korkuyorum,terazimin hafif gelmesinden korkuyorum dinden çıkmadım değil mi arkadaşlar ? bana verebileceğiniz tavsiye var mı ?


Cevap: Vesvese ve Şirk

fanihayat
Aleyküm selam

Bir Hadis

Ebu Hüreyre (radıyAllahu anh) anlatıyor: Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)’in ashabından bir kısmı ona sordular: "Bazılarımızın aklından bir kısım vesveseler geçiyor, normalde bunu söylemenin günah olacağına kaniyiz." Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): "Gerçekten böyle bir korku duyuyor musunuz?" diye sordu. Oradakiler Evet! deyince: "İşte bu (korku) imandan gelir (vesvese zarar vermez) dedi.
Müslim, İman 209 (132); Ebu Dâvud, Edeb 118 (5110).

Diğer bir rivayette: "(Şeytanın) hilesini vesveseye dönüştüren Allah’a hamdolsun" demiştir.
Müslim’in İbnu Mes’ud (radıyAllahu anh)’dan kaydettiği bir rivayet şöyledir: "Dediler ki: "Ey Allah’ın Resulû, bazılarımız içinden öyle sesler işitiyor ki, onu (bilerek) söylemektense kömür kesilinceye kadar yanmayı veya gökten yere atılmayı tercîh eder. (Bu vesveseler bize zarar verir mi?)" Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm): "Hayır bu (korkunuz) gerçek imanın ifadesidir" cevabını verdi."


Cevap: Vesvese ve Şirk

Kayıtsız Üye
oncelikle selam.ben çok kotuyum.kendimi çok kotu his ediyorum.baska bir sey dusunmez hale geldim.ben bir kaç ay önce Allah’a kufur etdim qaliba.sonra tovbe etdim.daha sonra yine yapdim qaliba.kac kere tovbe etdim ama bir turlu kendime hakim olamiyorum aklimdan hep kotu seyler geciyordu.simdide Allah’a şirk koşmaya başladim qaliba.ben çok buyuk gunaha girdim.kac defa tovbe etdim ama yine aklimdan şirk yapmak geşiyor.kendimi tutamiyorum aklimda hep bu turlu şeyler geçiyor.kaç defa tovbe yapdim bir daha yapmiycam diye ama olmuyor hocam hep aklimda kotu fikirler geciyor.hep şübhe içindeyim.yinemi yapdim diye kendimi yiyip bitiriyorum.internetden okudum Allahin affetmeyeceyi tek gunahin şirk olduğunu oyrendim ve kendimi çok kotu his ediyorum.Allah şirk koşanlari cehennemlik yaparmiş ve hiç cehennemden kurtuluş yokmuş.bendemi hocam cehennemlik olucam?tovbe yapsamdami affedilmem?yine internetden okudum boyle kotu seylerin akla gelmesi bir hastalikmis vesveseymis.ben 5-6 yildir psikolojik tedavi aldim ama bu bir yil olduki almiyorum.belki bundandir diyorum ama sonra kendime diyorum ki kendini savunmanin faydasi yok sen kendin oyle dusunmek istedin ve oyle düşünüyorsun.lutfen ama lütfen ne olur sorularima cevap yazin.ben kendimi çok kotu his ediyorum. ben çok korkuyorum.


şirk

Kayıtsız Üye
Geçenlerde dua ederken aklıma şirkle ilgili çok kötü bir cümle geldi.Normalde bu tür vesveseleri çok önemsemezdim tövbe eder ve unuturdum. bu da ilk öyle oldu ama daha sonrasında da aklıma gelmeye başladı. hem de bir insanla ilgiliydi korkmaya başladım. aklıma geldikçe böyle bir ihtimali düşünmekten korktum. sonrasında konunun başında yani o aklıma gelen vesveseyi düşündüm ben bundan nasıl korkarım bu asla benim kabul etmeyeceğim düşünmeyeceğim bir şey dedim ama ilk başta böyle bir ihtimali düşünmüştüm .şirk koşmuş olabilirim diye kafamı taktım ve sonrasında gerçekten aklıma kötü şeyler geldi. asla düşünmeyi mümkün görmediğim şeyi nasıl bunu düşündüm diyerek tekrar düşünmüş oldum. İlk başta tam olarak olayı düşünmeden sadece şirkten korkarken simdi olayı düşünmüş ve şirk koşacak şekilde düşünmüştüm galiba. sonrasında bu düşüncelerimden çok ağladım araştırma yaptım ama sadece şirkin af edilmeyeceği amellerin boşa olacağıyla ilgili şeyler okudum. Eğer ilk başta kafamı takmamış olsaydım düşüncelerim bu kadar ilerlemeyecekti ama bir insanla ilgili düşündüğümü fark ettim asla bunu düşünebilecek bir insan değildim vesvese miydi anlayamadım. yani ilk başta böyle bir şey düşünmek beni üzerken belki de daha fazlasını düşündüm. Namaza yeni başlamıştım bu beni mutlu ediyordu ama amellerin boşuna olacağı ile ilgili şeyler okudum ne yapacağımı bilmiyorum şirk koşmuş oldum mu emin değilim ama olduysam bile hiç mi affı olamaz bilmiyorum. paragrafın içinde ‘olayı düşünmek’ derken ilk aklıma gelen vesveseyi düşünmeyi kastediyorum. bu benim asla aklıma gelmeyecek bir şeydi şirkle ilgili şeyleri okurken de birini o kadar sevmek diye bir madde vardı ve ben bunu yaptım mı diye düşündüm bunu düşünmem bile bir şirkti belki de. Allah sevgim her zaman en fazladır ama bunu nasıl düşünebildiğimi ve ne yapabileceğimi bilmiyorum.İçten içe şirk koşmamış oluyum diye dua ediyorum

Okudunuz mu?  Şükür Namazı Nasıl kılınır?

Kayıtsız Üye
şirk benim için asla yapmam diyeceğim ve düşünmeyeceğim bir şeydi. bunu düşündüğüm insanla ilgili bir şey değildi aslında eğer bunu bu kadar düşünüp korkmasaydım başıma gelmezdi belki de. ve hala nasıl öyle bir şey düşünebildiğime anlam veremiyorum yani aklıma geldiğinde böyle bir şeyin mantıksızlığının farkındayım hatta düşünmek için aklıma böyle bir şey getirdiğimde bile tekrar yapmış gibi üzülüyorum. bunu düşündüğüm insan benim sadece yakın bir arkadaşımdı ve yüz yüzeyken onunla ilgili asla böyle bir şey düşünmedim eğer şeytan aklıma getirmemiş olsaydı zaten asla aklıma gelecek bir şeyde değildi. yani bir gün dua ederken birden bire aklıma geldi. yanlış bir şey düşünmekten korkuyorum bazen. öyle bir zamanda mıydım bilmiyorum. aklıma kendim getirmiş de olsam bile o kişiyi sadece insan ve arkadaş olarak seviyorum. yaptığın şeyin korkusuyla şirkin maddelerini okurken o anlık bir gaflete düştüm galiba ve haşa biriyle sevgisinin eşit olabileceğini düşündüm. oysa ben önce Allah sevgisi sonra Peygamber sevgisi sonra aile olduğunu bilirim ama bu an bile bunu yazarken benim için böyle mi diye tereddüte girdim oysa benıım Allah sevgim kimseyle kıyaslanamaz ama aklıma nıye böyle bir şey geldi bilmiyorum. ve tövbe etmiştim şimdi bunu yazarken tekrar aklıma böyle bir şey gelmesi şirke girer mi ? artık aklıma böyle saçma şeyler de gelmiyor tövbe ediyorum o insanı da sadece arkadaş olarak görüyorum ama aramdaki bağı koparmam gerekir mi? aklıma farklı şeyler gelicek korkusuyla takıntı haline getirmekten de korkuyorum.

Okudunuz mu?  Gusülsüz Bir Kişinin Ölüye Dokunması Günah mıdır ?

Abdiyet
Selamun Aleyküm sizde sanırım obsesif kompülsif bozukluk hastalığı var. Vesvese hastalığı olarak da geçiyor. Bu hastalık üstüne gidildikçe artar. Bu yüzden üstüne gitmeyin. Eğer Allahın birliğine ve tekliğine kalben inanıyorsanız bu düşüncelerin bir önemi yok. Allah düşündüklerinizi sizden daha iyi biliyor. Bu düşüncelerin istemeden aklınıza geldiğini de en iyi Allah bilir. Vesveseler aklınıza geldikçe başka şeyler düşünmeye çalışın. Böyle yaptıkça bu hastalığın azaldığını göreceksiniz.

Kaf-16: Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin ona ne vesveseler vermekte olduğunu biliriz. Biz ona şahdamarından daha yakınız.


Kayıtsız Üye
ben sirk ile ilgili tovbe ettim ve bu sirki nasıl yaptigima anlam veremiyorum sadece arkadaşim olarak goruyorum o kisiyi ama simdi bu olay oldugu için ona verdigim deger yada onunla ilgili aklima gelen bisey hemen sirk olucakmis gibi korkuyorum. bide tovbemden sonra tovbe etmeme ragmen namazımı bos seyler için kaciriyorum. hemde sirk yapmis birinin tovbe ederek affedilebilecegi soyleniyor. ben bununla ilgili çok kotu bisey gecirdim icimden. tek affedilmeyecek sirk deniliyo ve bir yandanda tovbe edilirse affedilebilecegi soyleniyo dedim hasa neredeyse sacma bulmak denir buna bunu anlik olarak duundum ve sonra ben ayetlerle ilgili bunu nasıl dusunebilirim dedim. bir yandan tovbeyle af olacagina sevinirken bir yandanda aklimdan boyle bisey gectigi için rahatsizlik duyuyorum bir an aklimdan boyle düşündüğüm için ters tepermi diye dusudum napiyorum ben boyle ters tekmekte ne demek bir an aklimdn bisey gecirip çok pisman oluyorum kafayi yemek uzereyim Rabbikin rahmetine.siginiyorum tabi ama aklimdan bu kadar yanlis sey gectigi için korkuyorum. Mesele Rabbimin affetmesi oldugu bir konuda hasa ben nasıl olurda ters tepme kelimseini icimden gecirebilirim. sizin yardim etmenizi beklemekten bir sirk kosmak olur mu diye.dusunuyorum cunku bu aralar bundan çok korkuyorum. yardim edebilirmisiniz diycekken hatta birine yalvarabilcekken onceden aklima bisey gelmezken simdi hemen sirk geliyor biraz uzun oldu kusura bakmayin beni bu konularda biraz bilgilendirebilir misiniz?


Kayıtsız Üye
Mumsema selamun aleykum benim sorularım olacaktı
1.bir keresinde bir akrabam vardı (çocuktu neredeyse 9 yaşı olacak) sohbet ediyorduk ben ona dedimki buradan dubaiyə kadar ayakla yürüyebilirmisin cevap vermedi sonrasında ben buna benzer bir şey dedim "burdan oraya kadar ayakla yürüyemezsin burdan suriyeye kadar gidip suriyeye girsen sana 2 gün veriyorum 2 güne ordan sağ çıkman çok zor" dedim bu aklıma takıldı kendi kendime dedim "sen onun ne zaman öleceğini nereden biliyorsun onun ölüm vaktini sen veremezsin" acaba doğrumu düşünüyorum yani şirkemi düştüm yoksa sadece vesvesemi niyetim düşündüğüm gibi değildi sadece 2 güne ordan çok zor sağ çıkarsın anlamında dedim
2. benim kardeşimin beslediği bir köpek var onun yavrusu vardı çok küçüktü onu teyzemin kocası(bir az şişman birisi) ezdi(yanlışlıkla) üzerinden 3 gün geçmişti galiba köpek öldü ben 1ci soruda konuştuğum akrabamla yine konuşuyorduk ve sohbet köpeğe dönünce akrabam şöyle dedi "ben o köpeği taş fırlatar gibi fırlatsam bile ölmezdi" bende şöyle dedim "ben onu fırlatsam o yere deymemiş ölücekti" yani mecaz anlamda söylemiştim bu günahmı şirk işlemiş oldum
3.ben bir keresende abimle kavga ediyordum o bana dediki yemin et ben de dedim "başın hakkı" yani bu bir yeminmi ben aradım internette diyoki Allahtan başkasının üzerine yemin etmek şirktir şimdi ben şirkmi işlemiş oldum söylediğim bir yeminmi
4.eger bunlar şirkse nasıl tevbe edebilirim nolur bana yardım edin şimdiden teşekkürler

Okudunuz mu?  Kadının Erkeğe Evlilik Teklif Etmesi

MaviAnka
Benimde aklımdan Allahla dinle ilgili çok adı düşünceler geçiyor geçen gün dilimle mi söyledim diye şüpheye düştüm.İçimden geçince normalde hemen aksini söylerim bu sefer biraz bekledim.Sonra Hiç böyle şey denir mi diye depresyona girdim.Bazen yalandan mı ağlıyorum diye düşünüyorum.Kalbimin çok katı olduğunu falan düşünüyorum.Şimdi bir de araştırdım dille söyleyince kafir olunuyormuş.Nikah gerekiyormuş yeniden.Nikah kıymam gerekiyor mu?

Bir de mesela ağzımla gelen vesveseyi değil diye bir daha söylüyorum.Örneğin; Allah şöyle şöyle(küfür olan bir söz) değil.Sonra değil diyene kadarki bölümü söylediğimi düşünüp kafir olduğumu düşünüyorum.Devamlı kırk kere şehadet getiriyorum.Devamlı estağfirullah diyorum. Bazen artık ne olacaksa olsun diyorum.Namazları hiphızlı kılıyorum aklıma çok kötü şeyler geliyor diye.Anlayacağınız devamlı kendimle savaş halindeyim.

Kocam vesvese ve nikah konusunda beni ciddiye almıyor doğal olarak dinden çıktıysam bizim nikaha noldu? Nikah yenilenmesi gerekiyor mu?


ACİLSERVİS
Kocan seni ciddiye almamakla doğru ve iyi yapıyor. Daha önce de sana söyledik nikah senin elinde değil ne yaparsan yap sen kocanı boşayamazsın. Boşanmak istiyorsan hakime gidebilirsin.


MaviAnka
Allah a şükürler olsun ki boşayamıyorum böyle bir hakkım olmadığı için açıkçası çok mutluyum.Cevabınız için teşekkür ederim.Aslında nikahtan daha çok dinim konusunda endişelendim.Dinden çıkanın nikahı da gidermiş yeniden nikah kıyması gerekirmiş yazıyordu nette.Vesveselerden delireceğim her halde bir gün.Dilimle söylediğim ama istemsizce çıkan Müslümanın imanını sarsacak kelimeleri kafama takmıyorum.Ama bazen aniden saçma sapan şey çıkıyor yoksa öyle mi inanıyorum diyorum.Mesela; Melekler Allah’ın kızları değildir derken aniden kız kullarıdır dedim sonra ne diyorum ben Allah’ın kullarıdır kız veya erkek değildirler diyorum.Bunu çok takmadım çünkü asla melekleri kız olarak düşünmüyorum.Aradan az zaman geçince acaba böyle mi inanıyorum eyvah dinden mi çıktım diyorum.Bugün hocaya gittik bana şeytanlar seninle uğraşıyor dedi.Vesvese bunlar dedi.O kadar çok aklıma gelen şeylerle uğraşıyorum ki anlatamam.Yani abartmıyorum zırt pırt estağfirullah diyorum.Devamlı şehadet getiriyorum.

Hep içimden geçer dilime asla vurmazdı.Ağlamaktan helak oluyorum.Geçen gün Müslümanım diyecem aniden hristiyanım gibi bir şey dedim.Bilerek demedim.Devamlı Hristiyan olmakla ilgili vesvese geçiyordu.Hemen tövbe edip şehadet getiriyorum.

Okudunuz mu?  Balkona iç çamaşırı asmak

En son işte yukarda anlattığım oldu.Allah la ilgili ağza alınmayacak vesveseler geçiyorken içimden hep tövbe halindeydim bir ara bıraktım kendimi.Dışımdan söyleyip söylemediğimden emin değilim. Söylemiş de olabilirim.

Eğer nikah yenilenmeyecekse ve dinden çıkmadıysam ne mutlu.Rabbime şükürler olsun.

Bugün hoca bana geçeceğini söyledi.Umarım geçer.Ben bile kendimden bıktım.

Bir de bugün mesela bir düşünce geçti sonra onu hemen def ettim sonra içimden yavaştan söyledim.Ama tabiki öyle olmadığını da söyleyerek.Ve gerçekten rahatsız oldum.Şimdi bunu bilerek içten dedim diye durumum nedir?Allah la ilgili kötü bir sözdü.Nefret ediyorum kendimden ötekiler en azından istemsizce oluyordu.Şimdikini ben söyledim içimden ama değildir de ekledim.Her ne kadar şüphe duysamda değildir dedim mi diye.

İçimden inanılmaz rahatsızlık duydum.Bazen tam bjr şey dicem beynime bir şey oluyor aman yanlış bir şey deme diye.Ya da kalbime sizi vuruyor.

Bana yardım edin. Çok çok üzgünüm.

İlkinde istemeyerek gelen düşünceyi hemen def ettim
sonra içimden bilerek bir yavaştan söyledim ama değildir dedim.Kendime bu işkenceyi niye yapıyorum bilmem. Aslında bilerek düşünsem bile değildir dedim ama biraz yavaştan aldım sonradan pişmanlık duyuyorum. Gebersem de kurtulsam. Psikoloğa da doğumdan sonra gitmeyi düşünüyorum hap almak için


Kayıtsız Üye
Benim aklıma bir kaç soru daha geldi lütfen beni yanlış anlamayın bu sorularımı diğer soruda sorduklarımın devamı gibi yazıcam
5.ben bir daha düşündüm de ben daha önce böyle bir şey söyledim"başın hakkı sen yaptın"diye bir cümle kurdum o zaman Allahtan başkasının üzerine yemin etmenin günah olduğunu bilmiyordum ve 3cü soruda söylediğim şeyi söylerken de bilmiyordum, ben bir yerde duymuştum ki günah olduğunu bilmeden yapılan yanlışlar günah olarak sayılmıyor, şimdi ben bu konuda günaha girdimmi girmedimmi
6.yemin sadece "Allahın üzerine yemin ederimki…" böylemi yoksa "Allah hakkı…"da bir yeminmi yani benim söyledeiğim sözler yeminmi
7.tövbe nasıl yapılır lütfen açıklarmısınız birde diyelimki ben bir şeye tövbe ettim ve bozdum ikinci sefer tövbe edince bu tövbenin kabülü zorlaşırmı yani bir seger bozduğum için
8.tövbenin kabülü için samimi olmak ve bir defa yapmayacağına inanmak lazım ama ben abi le sohbet edince biraz unutuyorum rahatlıyorum gibi geliyor şimdi bu samimi olmamakmıdır ben birde şöyle desemki "ben her gün saat 8 de tövbe edicem" bu da samimi olmamakmıdır yani bir bakit koyuyorum
lütfen beni anlayın sorum bu kadar uzun oldu ama bunları sormak zorundayım ne olur her soruma numarayla cevap yazabilirmisiniz mumseça lütfen bu sorumu diğer sorumun üzerine ilave edebilirmisiniz


seyit gazi
bazen bir düşünceyi def etmeye çalışmak, aksini kendine telkin etmeye çalışmak bile insanı o düşünceye şartlayabilir. bir şeye yok öyle değil, yok öyle değil demenin alemi yok ki. ben uzaylı değilim ben uzaylı değilim demenin alemi yok. böyle düşüncelerden bir vebaliniz olmadığını belleyin, bunları def etmeye bile çalışmayın, def etmeye çalışacak kadar dahi ciddiye almayın, üzerinde bile durmayın boşverin gitsin.

Okudunuz mu?  Çevredeki şifresiz wirelesstan internete bağlanmak haram mıdır?

seyit gazi
yani insan bu düşüncelerle mücadele ettiğini zannediyor , daha mücadele ederken böyle düşünceleri tepesine çıkaran esas kendisi oluyor da bunun farkında bile olmuyor.


Günahkarlık
Selamun aleykümselam kardeşim.Yazdıklarını okudum anladığım kadarıyla sen vesvese hastası olmuşsun.Aklından geçen ama söylemediğin şeylerden sorumlu değilsin. Tövbe içinde şunu öneririm. Tesbih namazını.Hadisi bile var tesbih namazı bütün büyük küçük günahları affettirir diye.Sana ilk tavsiyem : bir psikologa gitmen ve içinin rahat etmesi için tesbih namazı kılman. Tesbih namazı büyük günahları şirki bile affettirir.Peygamberimzin hadisi var


MaviAnka
Arkadaşlar hocalarımızın dediği gibi tevbe ettim tecdid i nikah kıydık. Hemde benim yüzümden günde 3 defa. Gelin görün ki ben bazen kendim de düşünüyorum kötü şeyler ve hemen düşünürken öyle olmadığını söylüyorum veya düşündükten hemen sonra. Bazen ani bazen de gafletli iken içimden geçiyor.Dilimle söylemek istediğimin tam tersini de söyleyebiliyorum. Gusul alırken resmen vesvese yüzünden banyodan çıkamıyorum.Nikah gitti korkusuyla karı koca ilişkisinden de uzak duruyorum. Bari kendimde içimden düşünmesem.İşin içinden de çıkamadım.Tavsiyelerinize uyacağım inş.Allah


seyit gazi
insanın böyle düşüncelerle mücadele ettiğini sanarken; aslında bu düşünceleri istemeden de olsa tepesine çıkaranın, farkında bile olmadan kendisi olabileceğini söylemiştim. insan bir şeyi def etmeye çalışırken, bir şeyin aksini kendine telkin ederken bile aslında kendisini o düşünceye şartlayabileceğini, dolayısıyla böyle düşünceleri def etmeye çalışacak kadar dahi ciddiye almamak gerektiğini de söylemiştim.

vesvesenin akla gelmesine mani olamazsınız. mani olabileceğiniz kısmı bunu ciddiye alacağınız kısmı, bunun dile ve azalara döküleceği kısmıdır. insan vesvesenin aklına gelmesi kısmına mani olmaya çalışınca, haliyle bunda başarılı da olamayınca pes eder ve kendisini suçlar, vesveseden de kurtulamaz. vesvesenin aklınıza gelmesine mani olmaya çalışmanız bile yanlış bir çabadır, yapmanız gereken bunu ciddiye almamak, bunu pratiğe dökmemektir. vesveseden dolayı tevbe etmenize bile gerek yoktur, bir kere tevbe ediyorsanız tamamda, bunuda vesvese haline getirdiyseniz sürekli tevbe etmeniz bile vesvesenizi besleyebilir. ( nikah gitti korkusuyla karı koca ilişkisinen uzak durmak, bu nedir ya ) yapmanız gereken sadece vesveseyi ciddiye almamaktır. Allah dan böyle düşünceleri aklınıza getirmemesi için sakin bir kalble dua edebilirsiniz. tamam bunun için de dua ediyorsunuzdur da, bunu tedirgin endişeli karışmış bir kalble etmeniz bile elinizi ayağınızı karıştıracaktır. sakin bir kalble bir kere dua edin, çok sık böyle bir problem yaşıyorsanız günde bir kere dua edin, bundan kurtulunca da sakin bir kalble hamdedin yeter. korkularınızdan korkmayın, Allahdan korkun. kendinizi korkutmayın. Allah dan korkarsanız guslüm olmadı demezsiniz. guslün olmamasının korkulacak bir tarafı yok, ha cam kirlenince cama su dökmüşünüz, ha gusletmişsiniz bir farkı yok. guslünde olmayacak korkulacak bir tarafı yok. bir ağacı sularken, dur buna su ulaşmadı deyip ağacın köklerini ayırıp onları mı suluyorsunuz. su döküyorsunuz bitti. temizlenmenin yoluda gusül, su dökülüyor bitti. yemek yediğiniz zaman bu benim mideme mi gidiyor, nereye gidiyor mu diyorsunuz. yani şeytanın insanı kandırmayacağı hiçbir şey yoktur. bir sakin olun, olayı kavrayın, kendi kendinize iş çıkarmayın.

Okudunuz mu?  Resim kullanmak kul hakkına girer mi ?

seyit gazi
vesvesenin aklınıza gelmesine mani olamazsınız. vesvesenin mani olacağınız kısmı, bunun dile ve azalara döküleceği kısmıdır. insan vesvesenin aklına gelmesine mani olamayacağı için bununla mücadele ettiği zaman başarılı olamayacaktır. daha da kötüsü bu durum, esas bunun dile ve azalara döküleceği kısımdaki yapması gereken mücadeleyi gözünden kaçırmasına; esas düzeltebileceği kısımlarda hata yapmasına neden olacakdır. insan vesvesenin aklına gelmesine mani olmaya çalışarak; boşuna bir çaba sarfetmiş olacak, haliyle bunu başaramamış olacak, bu durum onun başkaca yapması gerekenleri yaptırmayacak, başkaca yapmaması gerekenleri yaptıracak, pes etmesine ve kendisini suçlamasına neden olabilecektir. eliniz ayağınız karışmış vaziyette kaygıyla ve telaşla, ne yaparsanız başarılı olamazsınız önce sakin olun. yapılması gereken onu def etmeye, aksini kendine telkin etmeye çalışacak kadar dahi vesveseyi ciddiye almamak ve dua etmektir ( eliniz ayağınıza karışmış bir vaziyette değil, insan gibi )


seyit gazi
< insan gibi >
derken de şeytanın insanı kandırmayacağı bir husus yoktur, halbuki şeytanın gücünün büyük kısmı korkutmasından kaynaklanır. kaygılarınızdan ne yapacağınızı bilmez bir hale gelmeyin, sakin olun diye söylemiştim yoksa yanlı anlamayın


Kayıtsız Üye
Ne olur sorularıma cevap yazın sadece vesvese diyorsunuz ama sadece vesvese değil söylediğim sözler bana garip geldi birinci söylediğim söz kafama böyle takılıyor ona haşa yaşama hakkını senmi veriyorson diye kendi kendime söyleniyordum ikinci söylediğim sözde ise kendi kendime böyle diyorum onun ölme vaktini senmi biliyorsun diye üçüncü ve dördüncü söylediklerim ise bana bir yeminmiş gibi geliyor Allahtan başkasının üzerine yemin etmek de caiz değil ne olur sorularıma cevap yazın düşüncelerim doğrumu birde bundan başka 4 tanede sorum var onu da cevaplarsanız çok sevinecem


seyit gazi
siz bunları düşünmeyi iş ediniyorsunuz. bunlar sebebi, sonucu, ne olduğu belli olmayan, bir faydası da olmayan şeyler. bunları düşündükden düşünmeyi iş edindikten sonra, bunları reddetsenizde bir sonuç alamazsınız. önce aklınıza gelenlerden bir sorumluluğunuz olmadığını belleyerek, kendinizi suçlamayın. sonrada bunları düşünmeyi iş edinip kendinize zulmetmeyin. bunlara sevab mı günah mı, doğru mu yanlış mı gözüyle bakmayın. bunlar böyle değerlendirmeye bile alınmayacak şeyler. siz kendinizi bununla meşgul ediyor, kendinize eziyet ediyorsunuz.

öyle zırt pırt her düşüncenizden herşeyden de korkmayın. hesap günü yeter insana. insan nelerle meşgul olduğunu neler yaptığını düşünse bu ona yeter. şunu mu yaptım bunu mu yaptım, şöyle mi oldu böyle mi oldu diye bir şey yok. esas Allah korkusunun ve hesap günü şuurunun etrafında şekillenmiş korkusuz bir hayat var. Allah dan korkanda hayır amellerini artırır, şükreder, insanlarla ilişkilerini düzeltir. kocanızın koynuna atlayıverin, bunun öğretilecek veya insana zulüm bir tarafı var mı. Allah insanı değişik değişik, karman çorman, işin içinden çıkılmaz şeylerle uğraştırır mı ? insan kendisi bunlara gömülür. Allah avc; şükreden, diri dirayetli, aklı başında şuurlu yaşamamızı ister. hemşerim sabah namazına kalkıyor musun kalkmıyor musun gerek yok hikayeye. insanlarla Allah için iyi geçiniyor musun geçinmiyor musun, ağrına gittiği zaman birisini affediyor musun affetmiyor musun. insan devamlı bir tercih yapar; bu tercihlerini bilip bilmemesi allame olup olmaması da değiştirmez, hayrına olanı tercih ettin ettin, etmedin geçmiş olsun. namazını kıldın veya kılmadın, ihtiyaç sahibine verdin veya vermedin, bu kadar. böyle karman çorman işler yok. bu saydığım hayırları yapmadığınızı da söylemiyorum. bu saydıklarımdan herhangi birini yapmıyorsanız da hiçbir problem yok, hatalar yapmışsak da hiçbir problem yok. yapılacak olan işlerin düzeltilmesi yönünde basit adımlar atmak, bazen iştahlı olunur bazen olunmaz, bazen iki adım atılır bazen bir adım atılır beklenir. oturup ağlamanın sızlanmanın, kendini suçlamanın, evren o zaman böyle, hayat şöyle, ben mi hayat veriyorum, vermiyorum desem ne olura da gerek yok. belli demekki hayırlı güzel birisisinizki şeytan sizi bunlarla uğraştırıyor, sizi başkaca hayırlardan, yüksek derecelerden eksik bırakmak istiyor. fırsat vermeyin şeytana, bunlarla uğraşmayın

Okudunuz mu?  Şirkli müziğe eşlik etmek

MaviAnka
Genelde dinden çıktığımı düşünüyorum Nikah gusül yada diğer şeyleri defalarca yapmamın sebebide bu.Yeniden tevbe yeniden şehadet yeniden gusül böyle üç dört ten sonra banyodan çıkamayacağımı anlayıp bir şekilde çıkıyorum.İmam Şafii de iddet süresince dine dönünce nikah yapmak gerekmiyormuş galiba eğer bu doğruysa buna uymak için Şafiilere göre nikahı yeniden kıydırsam olur mu?Bu yüzden kocama zırt pırt baskı da yapmamış olurum.Bir daha nikah kıydırmıcam diyor ama son bir kez daha sana kıyak yaparım diyor bıktırdım artık onu da.En son şehadet getirince sen benim karımsın gibi bir şeyler dedirtiyordum çünkü iddet süresi içinde kabul etmezse nikah olmazmıymış neymiş.En son hadi şöyle diye basının etini yerken ağzına elimle baskı yapmıştım " İ i " dedi.Gene de söylicektim ama ağzımı kapadığından söylemedim dedi.Ne niyetle dedin falan diye de basının etini yediğimi tahmin ediyorsunuzdur.Nikaha ya da talağa etkisi var mı?

Bir de şimdilerde hürmeti müşahere konusuna takılmış durumdayım.Bu yüzden de şafiilere göre nikah kıyın deniyor.Vesveselerim yüzünden sadece nikah ve talakda şafiileri taklit etmem mümkün mü?Yeniden nikah mı kıymalıyım? Babam nikahta vardı ama icab kabulü eşimle ben yaptım babam yapmadı.Şafiilere göre nasıl nikah kıyılır?

Çok isyana düşüp çokça vesvese geliyor bazen kendimde yanlış düşünceleri kendim düşünebiliyorum hemen tevbe edip imanlı düzgün bir müslüman kadın olmak istiyorum ama çok olamıyorum.

Hocalarda bıktı benden . Sorularıma cevap verenlere teşekkürler.


ACİLSERVİS
Bu adamda nasıl bir sabır var inanılmaz. Bir gün değil bir ay değil bir yıl değil süresiz bitmeyen bir çile. Kadın zaten ne dersen dinlemiyor geçen yıl sorduğu gibi gelecek yılda soracak ben adama acıyorum.

Okudunuz mu?  İtikatta maturidi amelde hanefi demek?

seyit gazi
müslüman olmayan birisi oturduğu yerden,
– bu müslümanlar doğru mu söylüyor acaba ? , (haşa) – bilmiyorum ya;
– onların Rabbi hak ilah olabilir mi ? , (haşa) – neden olmasın, dediği zaman; müslüman mı oluyor ?

oturur adam gibi kelime i şehadetini getirir, Allah ın emirlerini yasaklarını beller eksik gedik bir şeyler yapar, müslüman olur. bir müslümanda aklına gelen düşüncelerle dinden çıkmaz.
siz kimsiniz, necisiniz ? önemli olan bu. gusül aldığınızdan bahsetmişsiniz, arada eksiklikler olur hatalar yapılır,eksik gedik namaz kılıyor musunuz, helal haram biliyor musunuz.

ben şimdi bir kadına gitsem:
seninle evlensem mi ? bilmiyorum ya ;
evlensek nasıl olur ki ? bilmiyorum ya ;
sende sanki göz kırpar gibi oldun, kabul etmiş sayılır mısın ki ? bilmiyorum ya, desem; o kadınla evlenmiş mi olurum ?

böyle nikah mı olur ki ? böyle boşanma olsun ?


Kayıtsız Üye
Ne olur benim o iki sorumu okuyup bana cevap verebilirmisoniz ben vesvsse dediğim bir şeyi iki güne unutuyorum ama bunları değil bunları unutamıyorum ne olur benim 8 tene soruma numarayla cevap yazabilirmisiniz ne olur lütfen


seyit gazi
ben sadece yardımcı olmaya çalıştım yoksa böyle sorulara cevap veremem. Allah korusun vah hanımefendi (haşa) sizin dininizde gitmiş nikahınızda gitmiş, siz oturun hele ben size önce bir kelime i şehadet getirteyim sonra bir de size nikah kıyayım diyen birisine denk gelmezseniz iyi. bu iş öyle düşünmekle filan olmuyor. Allah a inanmayan birisi mesela bir yahudi, acaba bu müslümanların ilahı (haşa) hak ilah mı dediği zaman, bilmiyorum ya deyip müslümanlara eziyet etmeye devam ettiği zaman, müslüman oluyor mu ? oturur adam gibi kelime i şehadetini getirir, ilah olarak Allah ı tanır, arada yanlışlar yapsada helal haramı beller, eksik gedik bir şeyler yapar, müslüman olur. önemli olan siz kimsiniz necisiniz ? siz çocuklarınızı sünnet mi ettiriyorsunuz, vaftiz mi ettiriyorsunuz ? eksik gedik namaz kılıyor musunuz ? arada yanlışlar yapılsa da helal haram bilir misiniz ? esas siz benim sorularıma cevap verin. aklınıza gelen düşünceleri önemsemeyin deniyor, moderatörleri kastetmiyorum siz hala önünüze gelene bunları soruyorsunuz. belki rahat edersiniz diye böyle bir şey söylemiş olabilirlerde, sizi tanıyan hiçbir hoca şafilerde böyle bir nikah varmış demez, hürmeti müşahereyi anlatmaz. ya başkasına böyle bir cevap vermişlerdir yada kuvvetle muhtemel sağda solda okumuşsunuzdur. ondan sonra da babacığım gel kocacım gel, böyle böyleymiş, hadi gelin böyle yapalım diyorsunuzdur. ben sadece yardımcı olmak istedim yoksa sorduğunuz sorulara cevab verebilecek birisi değilim. Allah a emanet olun . hayırlı bayramlar


MaviAnka
Arkadaşlar burda iki farklı kişi olarak soru soruyoruz. Aynı kişi değiliz sizinde bayramınız mübarek olsun.

Ben ne olursa olsun dinime daha sıkı sarılmaya çalışacağım.Allah affetsin.Dua edin.

Bu arada ben toplasan bir senelik evli değilim 🙂 ama denilen noktaya doğru yol aldığım aşikar.

Okudunuz mu?  Işıkcılar cemaatini yakinen tanıyanlar var mı?

Allah hepimize iman ve ihlas nasip etsin.Benim durumlar biraz karışık.Tekrar teşekkür ederim.


Kayıtsız Üye
Ne olur lütfen bana cevap yazabilirmisoniz ben o hanımefendi değilim benim sorum farklı ne olur benim o iki yorumumu okuyup benim soruma cebap verebilirmisiniz bu önemli bir konu yani şirk diyorsun adamın aklına goriyor ama bu sanırım vesvese değil yoksa şimdiye kadar unuturdum lütfen bana cevap yaza bilirmisiniz


seyit gazi
mavi anka

amin… dediğiniz gibi olmuş. siz üye girişiyle yazmış olduğunuz için diğer arkadaşı da siz sanmıştım ancak genel olarak size yazmıştım. inşaAllah faydası olur zaten insan önce dinini korumaya çalıştı mı gerisi de korunur Allah ın izniyle. insanın aklına gelen istemediği düşünceler elinde olmayabilirde, göz göre göre aşikar olana da gitmemek gerekir, artık o insanın kendi kurcaladığı oluyor, ailenizle ilişkilerinizi de güzelleştirmeniz gerekir. durumunuzun öyle karışık olacak bir tarafı da yok, aklı başında birisine benziyorsunuz, iki farklı kişiyi aynı kişi sanınca, insan daha çok endişe ediyor. Allah yardımcınız olsun. hayırlı günler.


seyit gazi
< Ne olur benim o iki sorumu okuyup bana cevap verebilirmisoniz ben vesvsse dediğim bir şeyi iki güne unutuyorum ama bunları değil bunları unutamıyorum ne olur benim 8 tene soruma numarayla cevap yazabilirmisiniz ne olur lütfen >
misafir kardeş,

genç bir delikanlıya benziyorsun. şirk konusuna biraz fazla kafayı takmışsın. önce islamı önce Allah ı bilmek gerekir ki, ondan sonra şirki bilesin. şirk Rab olarak olarak Allah a ortak koşmaktır, çeşitleri vardır. sorduğun soruların şirk olduğunu söylemiyorum ancak sorduğun sekiz değil seksen soru şirk olsa bile yapılacak olan basittir, tevbe etmektir. mesela yeminden bahsetmişin, yemin Allah ın üzerine yapılır, kuranın üzerine yapılır. hemen herkesde bunu bilmeden önce yeminler etmiştir, öğrenince düzeltirler. Allah hakkı için Allah rızası için bunlarda dilenci sözü gibi sözler. müslüman zaten doğru konuşur. ayrıca yemin de vAllahidir billahidir tAllahidir, Allah a veya kurana da yemin edilebilir. sorduğun sorular genelde bir şey bilmediğin hususlarda, ileri geri anlamsız, kendi kendine konuşmaların kurcalamaların. zamanla işine yarayacak şeylerin aslını öğrendikce ona göre hareket edersin. yaşama hakkını ben mi veriyorum yoksa vermiyor muyum filan asılsız astarsız anlamsız sözler. bir şeye bir bak aslı var mı veya biliyor musun. bilmiyorsan sus, üzerine on tane soru sormanın kurcalamanın alemi var mı. bunlar saçma. tabi biraz genç olabilirsin o zamanda zamanla konuştukların aslını astarını kestir. bunun dışında vesvese için aklına gelen düşünceler içinde yapacağın ciddiye almamaktır. diğer tavsiyelerede bakabilirsin. insan önce her duyduğuyla her aklına gelenle kafasını karıştırmaz. sonra eksik gedik bir şeyler yaparsın.


Kayıtsız Üye
öncelikle cevap yazdığınız için size çok teşekkür ederim şimdi bunlar sadece vesvese hiç biri günah değilmi yani ben şimdi günaha girmiş değilim değil mi şimdiden teşekkürler

Okudunuz mu?  Tırnak arasındaki kir ve gusül abdesti

seyit gazi
estağfurullah kardeşim her sorduğun soruya layığıyla cevap verebileceğim diye bir şey yok. mesela hayat vermek hayat almak düşüncelerinden bahsetmişsin anca firavun nemrut veya böyle despot bir hükümdar olunur da, birisi bundan sorduğunda, asın şunu yihaha ben hayat veririm hayat alırım denir o zaman şirk olur veya bir doktor çıkar ben hayat veriyorum der, o zaman şirkle soytarılık arasında bir yere denk gelir, fazla zorlanılırsa kaşınılırsa şirke gider ama normal birisi için böyle şeyler düşünmek, şirki günahı vesveseyi geçtim saçmalık. belki boş boş şeylerle uğraşmaktan günah olabilir, bilmiyorum. elimizde bir sayaç yok ki bunlara tam olarak bir cevap vereyim. genel olarak insanlar kaşınmadıkları sürece, kendileri açıkca ikrar etmedikleri sürece haklarında küfür veya şirkle ilgili net cümleler söylenmez. ama insanın dikkat etmesi gerektiği ve kendisinin muhasebesini yapması gerektiği söylenir.insanda neyin ne olduğunu zamanla öğrenir. yani ondan dedim öyle olduklarını söylemiyorum ama sorduğun sekiz değil seksen soru şirk olsa bile, yapılacak olan tevbe etmektir.


Kayıtsız Üye
merhaba Benim bir sorum olacak ya da birkaç açıklamam olacak Ben dün konusunda bilgi edinmeye çalışan bir insanım yani bilgilerimi çoğaltmaya çalışan bir insanım ve bu yolda gerçekten hani çok korktuğum şeyler oldu Dinimi kaybetmek inancımı kaybetmek gibi ve aklıma gelen vesveseler beni o kadar çok tetikledi ki gerçekten yaşayamaz oldum. korktuğum için vesveselere ehemmiyet vermiş oldum buna gerçekten çok üzgünüm ve aklımdan çok şirk cümleleri geçiyor mesela put kelimesini görüyorum Hani dalga geçerim büyük Konuşurum Benim inancıma zarar gelir diye çok korkuyorum ve bu yüzden bakmamaya çalışıyorum aklımdan bir ses diyor ki sen diyor saygı anlamında yaptın işte böyle şeyler yaptın falan diyor çok korkuyorum ben bu Sen işte bu şirk günahını istiyorsun bir şeyler diyor bana ben de çok korkuyorum ben bu günah işlemedim Biliyorum ama ya işlediysem ne yapacağım ben gerçekten çok korkuyorum Ne yapmam gerekiyor


misafir1
güzel kardeşim şöyle düşün, bir hristiyanın veya bir gayrimüslimin aklına islamla alakalı bir şey gelince, sonra yok ya deyip hristiyanlığına devam edince müslüman mı oluyor. ne zaman ki kelime i şehadet getiriyor Rab olarak Allah ı belliyor eksik gedik bir şeyler yapıyor o vakit müslüman oluyor. yani böyle vesveseleri de ciddiye almamak gerekir.


vesvese ve şirk, mumsema son pismanlik vesvese ve sirk, vesvese sirk

Bu kategoride yer alan Aldatıldım ne yapacağımı bilmiyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vesvese ve Şirk Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.