Anasayfa
18 Kasım 2022, 10:23
sizden1
Abone

İçimizden yemin etmek

İçimizden yemin etmek

dilan16
Aklımızdan ben şunu şunu yapmamaya yemin ediyorum, diye bir düşünce geçirsek ama bunu dilimizle söylemezsek gene de yemin etmiş sayılır mıyız?


Cevap: icimizden yemin etmek

OxyGen`s
aynısı bendede oluyor bir cvp werrsenz ıı olcak


Yorum: İçimizden yemin etmek

arifselim
Yemin sadece dil ile edilir. İçinden geçen düşüncelerle yemin olmaz. Özellikle de vevseselere yer vermemek gerekir. Vevseden kurtulmak için akla gelse bile önemsememek gerekir. Bundan kurtulmanın yolu budur.


Cevap: icimizden yemin etmek

dilan16
böyle içimden yemin ediyo gibi oluyorum sonra çok üzülùyorum yani ağzımızdan çıkmadığı sürece yemin geçerli olmaz değil mi kardeş?


Efsane 66
Fazla yemin etmek tabi ki iyi bir şey degildir. Benim bildigim haram islemek, veya ibadet yapmamak için yemin eden kisinin. yeminini bozarsa yemin kefareti vermelidir, buda on fakiri bir gunde iki defa doyurmakla odenmis olur. ama mesela birdaha yemin ediyorum birdaha yapmicam bu sporu dersen icten pek bir sorun olacagini sanmiyorum. Ama sunu soyleyim yemin etmemeye gayret edin. Icinizi Allah’tan baska kimse bilemez o yuzden tovbe ederseniz Allah tovbenizi kabul eder insAllah.

Yemin ediyorum kelimesi baskadir VAllahi billahi yeminleri baskadir.


MBK
Efendim aynı buna benzer bir soru açmıştım ama bu beni fazla daraltti. Ben kuran okuyordum. Hep içimden ćesitli şeylere yemin etmek geçti. Sunu yapmayacağım şeklinde ama ben yemin etmek istemiyorum. Cok daraldım ben yemin bozarsam kafaret verecekmiyim.Yoksa bu bende takıntı mı oldum. Eğer umutsamazsam hata yapar mıyım ? Çok sıkıldım istemeden içimden yeminler geçiyor. Ne yapmalıyım. ALLAH RAZI OLSUN.

Okudunuz mu?  Kürtçe Dini Kitaplar

Lütfen bakın ben 3 kere içimden böyle geçirdim bir gün kaza edecek durumum oldu. 10 gün oruç mu tutacagım yoksa böyle şeyleri ben mi kuruyorum.


arifselim
Yemin dil ile edilir. Akla gelen böyle düşünceler kesinlikle yemin yerine sayılmaz ve hiç bir hükümleri de yoktur. Bırak aklına gelirse gelsin ve geçmesi içinde uğraşma. Ancak öyle önem vermeyecek olursan kurtulur ve rahat edersin.


Kayıtsız Üye
Hayırlı geceler. Pek çok araştırma yaptım ama hala içim rahat değil, bir kişi hakkında yaptığın şu davranış için bir daha adını aklıma senide yüreğime almıycam dedim sinir anında ve sms olarak yazdım şimdi benim bu sözüm yemin olarak sayılmışmıdır veyahut kefaret gerektirirmi? Yardımcı olursanız çok sevinirim.


ACİLSERVİS
Ortada kefaret gerektirecek bir yemin cümlesi yok.


progmng
Arkadaşlar benim başıma artık hergün geliyor sabah kalktıktan sonra başlıyor akşam yatana kadar devam ediyor ama ben yemin etmek istemiyorum. Böyle Şeyler başıma geldikçe takmıyorum. ama artık buraya yazmak istedim kaç gündür sürüyor benim burnumda burada yazmak sıkıntı olmazsa sümük birikti kaç gündür duruyor içimdende örnek: hep yok pazartesi sabah uyanıncaya kadar tut falan ama hiç dışımdan yani sesli dediğimi hatırlamıyorum. Dünde oldu kaç gündür bu pislikler burnumda dünde haftaya pazar uyanıncaya kadar gibi şeyler geçti. şimdi ben bunu artık alsam gerçekten sıkıntı olur mu ? aynı şey dudağımdaki kurumuş deriler içinde geçerli bugün koptu bazıları , bazılarıda yerinde duruyor mu diye kontrol ederken koptu gibi , bıktım artık hergün başıma farklı farklı şey geliyor , etmek istemiyorum. ama konuşarak söylemiyorum. birde başıma şu geliyor arkadaşlar içime geldiği zaman hayır yemin etmeyeceğim diyorum ama derken içimde dilim kıprıyor veya çenem hafif oynuyor veya dudağım oynuyor ama herhangi şekilde sesli olarak demiyorum. arkadaşlar lütfen yardımcı olun. gerçekten yemin etmiş sayılıyor muyum ? artık hep olmaya başladı bende. Şimdiden Allah Razı Olsun. İyi günler

Okudunuz mu?  Ramazan orucuna toptan niyet edilebilir mi?

Kayıtsız Üye
yeminin bir ciddiyeti vardır güzel kardeşim. olay ciddidir, ciddi bir şey söylersin ve söylediğine Allah i şahit gösterirsin. bu bahsettiklerin ciddiye alınacak durumlar dahi değildir, söz bile değildir ki yemin olsun. akla gelen düşüncelerden bir şey olmaz, bunlar gereksiz değersiz şeylerdir. ciddiye alınacak bir tarafları yokdur


progmng
çok teşekkür ederim hocam.

Arkadaşlar Selamın Aleyküm benim sizin yardımınıza ihtiyacağım var zamanınızı ayırıp okuyup yardımcı olursanız sevinirim. artık bende takıntı haline geldi lütfen yardımcı olun çok kafama takılıyor. uzun zamandır baya oldu her gün resmen bu oluyor. ben yemin etmek istemesem bile içimden öyle geçiyor hergün oluyor ama ben istemiyorum. Şimdi benim bugün aklıma takılan şey şu. Bugün yine böyle şeyler başıma geldi. Akşamüzeri eve doğru giderken yine bu takıntı geldi içime 1 saat boyunca telefon , bilgisayar gibi şeylere bakmayacağım gibi dedim ama ben demek istemiyorum içimden öyle geçiyor ama ben istemiyorum. bu arada saate bakmadan 1 saat geçireceğim gibi dedim gibi ama sesli (konuşarak, sesli/sessiz) hiçbir şekilde demedim gibi hatılırlıyorum. sonra evdeyken içimden olması lazım artık tam hatırlayamıyorum. Saat 17.40 geçti bu saate kadar falan sonra 18.40 geçti bu arada 18.40 içimden geçti ve bende sessiz bir şekilde 18.40 mı dedim(sesli) keşke demeseydim sonra hayır Allah’ım gibi şeyler dedim. burada yemin etmiş sayılıyormuyum. daha sonra benim içimden 18.40 a kadar hep yürümek geçti gibi yürüdüm ama bu 18.40 a kadar ki arada 4-5 veya 5-6 kez saate baktım ya bir kaç tanesi istemsiz oldu gibi 2 tanesi falan bilerek oldu gibi ve daha sonra bu saate bakmış bulunduğumda (saatim akıllı olduğundan adım sayar var) 10.000 adımı geçeceğim gibi şey geçti gibi ama içimden geçti gibi hatılıyorum sonra bakmış bulunduğum zaman 9.300 civarı olması lazımdı yürüdüm evde bir rota çizmiş gibi oldum. saate bakmıyorum. sonra içimden diye hatırlıyorum ama yüksek oranda içimde dedim diye hatırlıyorum. parmaklarımdan 1 tanesinde 100 adım atacağım gibi bir şey geçti gibi yani hesaplayınca 10.000 olması için 700 civarı gerekiyordu bende işte aklımdan geçti diye düşünüyorum kafama çok takıldı arkadaşlar. bir süre sonra içimden 10 geldi gibi sesli dediğimi hatırlamıyorum. en sonunda sonlara doğru artık yüz adım atarken içimden sayıyorum artık yoruldum eve geldiğimden beri yürüdüğümden yanlış sayma gibi şeyler oldu tekrar tekrar başlıyorum. sinirden ağlayacak gibiydim çok üzgünüm.kaç kere başladım tekrardan. akşam oldu tekrar denedim ama yeniden olmadı arkadaşlar benim sorum şu ben yemin etmiş sayılıyor muyum ? cidden aklıma takıldı her zaman kafama geliyor yemin etmiş sayılıyor muyum diye ? üzülüyorum bir yandan takıntı olduğunu düşünüyorum. Arkadaşlar zamanınızı ayırıp bir yardımcı olursanız sevinirim. Allah Razı Olsun

Okudunuz mu?  Tanımadığımız kişinin cenaze namazını kılmak

Kayıtsız Üye
niye teşekkür ettin ki güzel kardeşim, ben böyle düşüncelere bir değer atfetmemeni söylemiştim, bunu anlaman kafi olacakdır. böyle düşüncelere tekrar dönüp takıldıkdan sonra teşekküründe bir anlamı yok. bu düşünceleri reddetmeye çalışmak bile bunları ciddiye almak olacakdır. böyle düşüncelerin kendilerinin ne değeri olur ki, bastırılmaya veya reddedilmeye çalışmanın bir değeri olsun.

Okudunuz mu?  Kuşku Duymak ???

muvaffak
Bu bir vesvese çeşididir ve beyin ile alakalı bir durumdur. Sabahtan akşama kadar yemin etseniz ve bu yeminleri aslında ciddi şekilde etmediğinizin farkındayız ne pişman olacağınız bir durum vardır ne de ettiğiniz yeminlerin hiçbiri geçerli değildir. Sakin olun ve ettiğiniz yeminler geçerli mi geçersiz mi diye düşünmeyi bırakın. İşlerinizin rast gitmemesini bu duruma bağlamayın. Allah’tan yardım dileyin. Allah yardımcınız olsun.

Okudunuz mu?  İçimizden ettiğimiz küfür...

progmng
Merhabalar, daha önceki açtığım konuların aynısı başıma geliyor 4-5 ay oldu galiba yemin etmek istemesem bile içimden ediyormuş gibi oluyorum. Şimdi benim başıma yine bir sürü şey geldi. örnek Ayakkabı giyerken çekeceği kullanıyordum içimden geçiyor ben istemediğim halde çekiceği 2 hafta kullanmayacaksın diye ama ben öyle şey demek istemiyorum bu arada konuşarak dediğimi falanda hatırlamıyorum. hep içimden geçiyor gibi sonra oyun aldım bir platform üzerinden içimden ya bunu iade edeceksin gibi şey geçiyor bende yemin ederim demeyeceğim hayır hayır falan diyorum ama sesli dediğimi hatırlamıyorum, bunu iade etmek zorunda mıyım ?. sonra sevdiğim şarkıları dinleyemiyorum artık, bu şeyler oluyor hep ama sesli demediğimi hatırlamıyorum. sonra sevdiğim arabanın modeli yenilendi iki hafta falan bakma gibi başkasına paylaşma söyleme gibi şey geçiyor ama ben demek istemiyorum. sonra dişlerimi fırçalarken iki tane farklı macun sık gibi şey geçiyor ama sesli dediğimi hatırlayamıyorum. sonra ezan okunduğunda Aziz Allah diyorum, içimden olması lazımdı herhalde 5 kere sesli Aziz Allah diyorum , 5 kere içimden Aziz Allah diyorum hepsi bunun yüzünden normalde 1 kere derken takıntı oldu artık. Mezarın önünden geçerken de aynı şey geçerli. Bisiklet sürerken belirli hızın üstüne çıkmayacağım gibi bir şey geçti gibi ama sesli demediğimi hatırlıyorum. o yüzden bisiklet sürerken çok hızlanamıyorum. çok sıkıntılı olmaya başladım artık. alabilirsem inşAllah yeni telefon almak istiyorum iPhone marka ama geçen günlerde durduk yere falan içimden geçti diye hatırlıyorum iPhone almayacaksın gibi şey geçiyor bende yemin ederim demeyeceğim hayır hayır hayır diye içimden geçiriyorum. bunun gibi çok fazla şey başıma geliyor yemin etmiş sayılıyor muyum? çok kafama takıldı artık rahat yaşayamıyorum.

Okudunuz mu?  Cinler musallat olacak diye korkuyorum acaba cinler bize görünüp zarar verebilir mi?

progmng
Arkadaşlar Yok Mu Yardımcı Olacak ? Artık Rahat Yaşayamıyorum. Oyun Oynamak İstiyorum Buna Benzer Sebepten Dolayı Oynayamıyorum. Bir Sürü Şey Yapamıyorum. Bunlar Gerçekten Yemin Sayılıyor Mu ? Yoksa Vesvese Tarzı Bir Şey Mi ?


progmng
Arkadaşlar Ne Olursunuz Yardımcı Olun, Şimdide Aklıma Yine Bu Olaya Benzer Şey Takıldı Önceden Olupta Ağzımdan Sesli Diyip Demediğimi Hatırlamıyorum Ama Sessiz Dediğimi Hatırlıyorum.Baya Bi Zaman Geçti Aradan Kendi Niyetimle Mi Söyledim Yoksa İstemediğim Halde Mi Oldu Hatırlamıyorum. Bıktım Arkadaşlar Artık Artık Hiç Rahat Edemiyorum Hep Başıma Böyle Şeyler Geliyor Ne Yapmam Lazım ? Bunlar Vesvese Midir ?

Okudunuz mu?  Uyurken sol avuç içinde iz görmek

misafir1
güzel kardeşim yemin ciddi meselelerde olur ve meselenin sözün bir ciddiyeti olur. seninle görüşürüz bir mesele olur, sen buna Allah avc nin şahitliğini getirirsin, bende sana güvenir sözün ağırlığına kani olur, ona göre hareket ederim. kaldı ki yemine de gerek yokdur, normal bir sözünün de doğru olması gerekir. bir ömür yemin etmesen bir şey kaybetmezsin. eksik gedik genel geçer anlattım ama üç beş dakikada yeminin ne olduğunu öğrenebilir okuyabilir belleyebilirsin. buradaki temel mesele korkmaman. ortada bir mevzu yok, kendi kendine iş çıkarıyorsun. bunlar yeminde değil zaten hayatta yemine de pek gerek olmaz.

böyle meselelerde neci olduğunu ne yapdığını bilmediğin zamanlarda da olabilir. neysen o sundur, ne istiyorsanda onu yap. korkmayla kuşkulanmayla bir şey olmaz. varsa düzeltmek istediğin şeyler, dilediklerinden ihtiyaçlarından başlayarak olduğu kadar düzelt. kendini bil, ne yapdığını bil, dilediğini yap, dilediklerini düzelt. insanın biraz biraz da kendini düzeltmesi veya kendini bilmesi gerekir ama bunu da öyle miydi böyle miydi diye korkarak yapmanın bir alemi yokdur. kuluz, yaradılış gayemize uygun hayatımızı şekillendirmeye çalışıyoruz, olurda yanlış yaparsak da Allah a dönüyoruz.

Okudunuz mu?  Hadislerin Güvenilirliği Konusunda Soru

misafir1
hatta güzel kardeşim, sen fazla dallanıp budaklanmayı da boşver. kusura bakmayın da bir şey bilmiyorsunuz, sonra yarım öğrendiğinizi de kafanıza takıyorsunuz. bir bak bakalım, Rabbin ne demiş, elçisi ne demiş, neler yapmış. siyer dersleri dinle veya oku. dinlemesi kolay ve zevkli oluyor, muharrem çakır hocanın siyer dersleri serisini tavsiye ederim. youtubedan hanif medya kanalından muharrem çakır hocanın siyer dersleri serisine ulaşabilirsin. birini aç çerez gibi gelir gerisi. tabi öncesi sonrası yokda sonra aç kuranı oku. açık aramadan, eleştirmeden, öğrenince ben bunları biliyorum demeden; kendini kuranı kerime aç. öyle hiç suçlamana, işin içinden çıkamamana gerek yok, sadece kendini kuranı kerime aç. insanlar hayatlarının hiçbir alanlarında gösteremedikleri lakaytlıkları, dinlerine gösteriyorlar. hiçbir kitabın bir sayfasını açıp bir satırını gösterip, bu böyleymiş diye insanlara götürmezsin veya bir kitabı okuduğun zaman bakarsın, bu işi anlayanlar nasıl anlamış, daha ne gibi açıklamaları varmış. yani aslında demek istediğim basit bir şey, kendini kuran ı kerime aç. sonra böyle ütopik, tartışmalara konu olan meseleleri boşver; insanın hayatında uygulayıp kendini düzeltebileceği kendini güzelleştirebileceği tavsiyeleri al, hayatında uygulamaya başla. bunları yaparkende ne çetrefile düş, ne kork, ne suçla. bizler hayatlarımızı yaradılış gayemiz etrafında şekillendirmek durumundayız. kim olduğumuzu, ne yaptığımızı bilmek durumundayız. o vakit kendimizden emin oluruz. oyun oynamaya devam et, gezmeye devam et, yanlışlar yapdıkca arkana bile bakma, tevbe et Allah a dön problem değil ancak yavaş yavaş dilediğimizden istediğimizden ihtiyaçlarımızdan başlayarak, hayatlarımızı güzelleştirmemiz gerekir. hayatında en enerjik ve kendini donatacağın zamanlardasın. bu vakitlerinde ne yaparsan, ileride onu yiyeceksin. bir tarafdan gençlikde bulanan kirlenen zihinleri temizlemek de daha zor olur. zaten pırlanta gibi bir gence benziyorsun. bir tarafdan gönlünü eylemeye devam et ki; hayatında ne istiyorsan gönlünce yap, çünkü gönlün onaylamadığı işden hayır gelmez, hem kendini oyalarsın hem insanları oyalarsın. bir tarafdan da aklının seni koruyan bir dost olduğunu da hiçbir zaman unutma. diğer tarafdan da hem dünya hayatını hem de ahiret hayatını donatacak güzelleştirecek şeyleri hayatının merkezine koy.

Okudunuz mu?  Gusül abdestinde burna 3 ten fazla su çekme

Kayıtsız Üye
İşlediğim bir günah için bir daha yapmayacağım diye içimden geçirdim ve dil ile söyledim.Ama bunu sesli bir şekilde değil içimden söyledim ve yemin ederim diyip demediğimden de emin değilim.Bu yemin geçerli olur mu?


ACİLSERVİS
Günah işlemeyeceğim diye yemin edilmez. Zaten yapmaman gereken bir durum.


isminivermeye
Selamın Aleyküm. Yemin ile ilgili sorum olacaktı. Aslında bu konu ile ilgili bir çok soru başlığı açılmış hatta bu başlıkların altına bir çok soru sorulmuş ve cevap verilmiş Fakat ben bir türlü kafamdaki soru işaretlerini dolduramadım bu yüzden sanırım kendime özel cevaplar almam gerekiyor. Bilgi sahibi olanlar yardımcı olursa sevinirim.
İki sorum var ilki şu şekilde; Mesela bir seyi yapmayacağınıza yemin ettik fakat hiç düşünmeden anlık çıktığı için içimizdenmi geçirdik yoksa dilimizlemi söyleyip söylemediğimizi hatırlamıyoruz acaba bu yeminin durumuma nasıl karar verilir?
İkinci sorum ise şu; Yine ilk sorunda olduğu gibi diyelim bir şeyi yapmıyacağımıza yemin ettik fakat yapmıyacağım dediğimiz şeyi içimizden geçirdik sadace VAllaha yapmıyacağım cümlesini dil ile söyledik acaba bu yemin geçerlimidir yoksa bir yeminin geçerli olması için tamamem ben falanca şeyi yapamıyacağım diye bütünüyle mi dışımızdan söylemek gerekiyor?
Biraz uzun oldu Hakkınızı helal edin iki sorumun cevabı da benim için çok önemli çünkü yeminimin hatırlayamadım kısımları malesef bunlar.

Okudunuz mu?  Tavla ve Okey oynamak günah mı ?

içimizden yemin etmek, içinden yemin etmek, içimizden yemin

Bu kategoride yer alan Yalan söylemek kul hakkımı veya günah mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İçimizden yemin etmek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.