Anasayfa
18 Ekim 2023, 2:46
sizden3
Abone

Protez Saç Hakkında soru

Protez Saç Hakkında soru

mehmetmesut
Selamun aleykum ben 2 yıldır protez saç kullanıcısıyım saç deriye medikal yapıştırıcılar aracılığı ile tutturuluyor. Yaklaşık 1 ay kadar hiç çıkartmadan bu şekilde kendi saçımla beraber kullanıyorum. Arka saçlarım ve yan saçlarım kendi saçım sadece tepe tarafı protez. Bazu sitelerde bu konu ile ilgili 2 ayrı görüş vardı mesela birinde hz.Muhammed (s.a.v) bu tarz saç kulllanları Allahın lanetlediğini şeklindeydi bir diğerinde ise gusül ve abdeste engel olmadığı yazılmış açıkcası ben 2 haftadır namaza başlamıştım fakat abdest ve boy abdesti konusu çok kafama takdığımdan şu an namazı da bıraktım. Esasında abdest esnasında suyun deriye geçtiğini hissedebiliyorum protezi satan firmada su geçirdiğini söylüyor. Ancak içim rahat etmedi birde sizlere sormak istedim bu şekilde aldığım abdest ve boy abdesti kabul olur mu ? ve namaz kılmama bir engel teşkil eder mi ? konu ile ilgili net bir cevap verebilirseniz sevinirim.

Okudunuz mu?  Bu gün uyuya kaldım ve cuma ya gidemedim:(

Son olarak şunuda belirtmek isterim aslında protez saçı çıkartmayıda çok düşündüm ama uzun süredir bu saçı kullandığımdan çıkartmak maalesef mükün olmuyor.


Protez Saç Hakkında soru

Ensar
Protez saçta alınması gereken taraf şudur;
Eğer protez olan saç sizin kendi başınızdan tüylerinizden alınıp üst tarafa eklenmişse caizdir bu da zaten bir tedavi yöntemi olmuş olur, ancak eğer başkasından alınmış bir saçsa caiz değildir.

Gusül alırken eğer protez saçı çıkarma imkanı yoksa ve eğer su kel olan bölgeye ulaşıyor sa sorun yoktur gusül geçerlidir. Namazlarınızı kılın bu şey için terk etmek olmaz. Normal abdest alırken de saçın dörtte birini mesh edeceğiniz zaman esas olan saç bölgesini mesh edin.
Deriye işlenen saç ise sizdeki protez saç zaten bu durumda da gusül geçerli olmuş olur çünkü temizliği mümkündür suyun ulaşması mümkün.

Okudunuz mu?  Küfre düşen kişi ne yapmalıdır

Mesaj Düzenlendi.


Cevap: Protez Saç Hakkında soru

mehmetmesut
öncelikle önceki bilgileriniz için teşekkür ederim ancak ben bu konuyu derinlemesine iyice araştırdım sizin verdiğiniz bilgileri doğru bulmuyorum ilk olarak bu şekilde bir cevap kişiyi ibadetten de uzaklaştırır. Kaldı ki benim kullandığım peruk değil yeni nesil protez saçtır ve ünitenin alt tarafı gözenekli olup hava ve su geçirmektedir yine yapışkan kısmi su bazlı olup yine bu bölgeyede su geçmektedir mesela bakımın yapıldığı ilk günde bile banyo yapıldığında yapışkanlı tarafların yumaşadığını ve elle hafif bir zorlama ile bile tutup ünite çıkartılabilir buda o bölgeye suyun geçtiğini göstermektedir. Ayrıca bu üniyeti kullanların içinde camii imamı olanalr bile var bunu net olarak öğrendim. Bunu yanı sıra bir başka konu peruk üzerinden mesh edilmez deniliyor iyide bu peruk değil su ve hava geçiren bir ünite kaldıki su ve hava geçirmeyen bir ünite olsa insanların başı 1 aylık bir sürede çürür ! Ayrıca hadi o kısımdan sizin deyişinizle su geçirmiyor ve mesh kabul edilmiyor iyide mesh kafanın dörtte birine yapılır yani illaki kafa üstüne yapmak zorunda da değiliz kafanın arkasına ve ya yanına da yaparız bu şekilde en ez kafanın 4/2 mesh edilmiş olur. Yazımda kafamdaki saçların sol tarafı ve arka tarafının benim olduğunu da belirtmiştim. Açıkcası cevabınızı konuya hakim olmadan ve kullanılan üniteyi peruk sanarak cevap verdiğinizi düşünüyorum. Artık eski tarz ole insanın kafasında eğriti durup resmen ben peruk takıyorum dedirten ürünler kullanılmıyor kullanılan ürünler son derece medikal su ve hava geçiren ürünlerdir. İnsan sağlığı ver görüntüsü ön planda tutulmaktadır. Benim gibi milyonlarca insan bu ürünü kullanıyor bu ürünü araştırmadan hemen o şekilde peruk kullanma haramdır demek çok doğru değil bunun yanı sıra insanlar bunu kullanıyorsa elber bir piskolojik sıkıntısı varda kullanıyor keyfi değil yani bir nevi hastalıktır buda insan toplum içerisine çıkıyor belki kişi kendini kel olarak iyi hissetmiyor belki kendini ifade edemiyor bunlarıda düşünerek cevapları vermek en doğrusudur kanımca.

Okudunuz mu?  Ramazan ayın da akşam namazı camide kılınmaz mı?

Cevap: Protez Saç Hakkında soru

mehmetmesut
Bunun yanı sıra yine eklemek istediğim bir kaç şey daha var bu mesh konusunu kendi kafamdan değil semt imamıza sorupta yazdığımı belirtmek istedim. Ayrıca Ancak peruk deve tüyünden, naylondan ve yahut suni herhangi başka bir şeyden yapılmışsa, onu takmakta beis yoktur Hakkında hiç bir şey varid olmamıştır.

Okudunuz mu?  Bir kıza tecavüz etmek, erkeği dinden çıkarır mı?

Peruk olarak insan saçından başka bir şey kullanmasına izin verilmiştir(bk İbni Abidin V / 239)

Kaynak belitmişsiniz bir insanının deve tüyünden kafasına saç yapıp takdırması ne derece doğru olur ben bir bir insanım insan saçı yerine hayvan saçı kullancağım böle bir saç insan kafasında nasıl durur sizce sormak isterim size. Kaldı ki peygamber zamanında kullanılan peruklarla şimdiki protez saçlar aynımıdır, sizce muhtemelen o zamanki peruklar kesinlikle hava ve su geçirmiyordu bunu bilmek için alim olmaya gerek yok. Sizin verdiğiniz cevaplar ve göstermiş olduğunuz kaynaklar o zamanların şartlı ile yaşanmış olan olaylara verilmiş olan cevaplardır. Bense size bu zamanın şartları ile bir soru soruyorum cevabınızında bu zamanın cevabı olmasını bekliyorum.

Okudunuz mu?  Öğretmen öğrenci ilişkisi

mehmetmesut
Sorduğum soruya neden cevap vermiyorsunuz öğrenebilir miyim ?

Madem konu hakkında bilginiz yok size aşağıda diyanet işlerine sorduğum soru ve aldığım cevabı ileteyim.

Selamun aleyküm ben protez saç kullanıyorum aldığım abdeslerde hep tereddüt yaşıyorum başa mesh esnasında acaba abdestim kabul oluyormu diye şimdi protezi satan ve bakımını yapan firma çalışanı potezin du geçirdiğini söylüyor bende abdest aldığımda geçtiğini hissediyorum fakat internette kimi siteler peygamberimizin takama saçı lanetlediğini yazmışlar ve protezin insan saçından olmaması gerektiğini belirtmişler benim aldığım bilgiye göre kullandığım protezdeki saçlar insan saçı namaza başlamıştım fakat abdest konusunda tereddütlerim olduğundan bıraktım sizden ricam bu konu ile ilgili kesin bir cevap verirseniz çok sevinirim aksi takdirde kafayı kazıtıp bu protezi çıkartmayı düşünüyorum tşk.

Okudunuz mu?  Tuvalette taharetlenirken elbiseye dökülen su namaza mani midir?

Diyanet cevabı
Kalıtsal olarak veya herhangi bir hastalık, kaza ve benzeri sebeplerle saçları dökülen kişilerin, saç ektirmeleri veya protez saç uygulamalarında sakınca yoktur. Bu operasyon bir tedavi şekli olduğu için abdest ve gusle engel teşkil etmez.

[url]http://kurul.diyanet.gov.tr/sorusor/sorukodundanarama.aspx

1AFF25AF-9D41-4939-9427-C953C9D5CE99


Kayıtsız Üye
Cok doğru soyluyon kardes bende kullanıyorum hava ve su gecırıyor senı kutluyorum benıde baya aydınlattın

Okudunuz mu?  İhtilam olduktan sonra ne kadar idrar yapılır ?

Kayıtsız Üye
konu eski ama umarım cevap alırım.bende düşünüyodum yaptırmayı.evliyseniz kafanızdaki saç başkasına ait eşiniz başkasına ait saça dokunacak sonuçta insan saçı ise saçma olabilir ama aklıma geldi çünkü kadınlar saçlarını alıyo kkuaörden peruk yaparlar diye bildiğim kadarıyla.başka ibr erkeğin saçını ellemiş olmuyomu o zaman ya da dokundurmayız saça:)


find
< protez saç abdest geçirir mi >
takma saç ile abdest olmaz. gerçek saç mesh edilmelidir.

< protez saç caiz midir >
takma saç caiz değildir.
< protez saç günah mı, >
protez saç çok günah sakınmalıyız.

Okudunuz mu?  Namazda dua ve surelerden sonra Amin denir mi?

soruyor
yanlış bilgi veren alimler hakkında çok üzücü ayetler var maalesef… dini bilgi verdiğini sanıyor bazı insanlar ve yaptıkları sadece dinden uzaklaştırmak ve soğutmak yapmayın vesveselerle dünyanızı karartmayın şeytanı sevindirmeyin…. size ii gelecek bir fıkra aslında kıssa anlatayım çok sevimlidir çocukluğumdan beri zorda kaldığımda hatırlarım…
köyün birinde cemaata namaz kılmak zor gelirmiş imam bakmış kimseler gelmiyor sormuş soruşturmuş, çokk üşengeçlermiş ve dermişki aman hocam ayakkabılarımzı çıkarmak bize ölüm geliyor çıkartamak istemiyoruz…. böylece hoca hele bir gelin camiyede demiş ayakkabılarınızı çıkartmayın …. böylece namaz kılmaya başlamışlar …. bir vakit sonra imamın tayini çıkmış ve yerine gelen imam ne görse cemaat ayakkabıyla namaz kılıyor bu ne hal demiş aman hocam sizden önceki imam kılabileceğimizi söyledi demişler… hemen bulun bana o imamı demiş .. ve tabi haber uçmuş hemen. İmam selamını göndermiş ve mesajı " hiç namaz kılmıyorlardı , ben namaza alıştırdım sende ayakkabılarını çıkarmaya alıştır"

Okudunuz mu?  Sinirle 3 defa boş ol demek nikah düşer mi

Kayıtsız Üye
Bende protez saç kullanıyorum , önceki arkadaşların yazdığı gibi bende önceki dırumumdan çok rahatsız olarak yaptırdım. Yaptırmadan önceden defalarca söledim firma sahibine ve çalışanlara su geçiyormu diye aldığım cevap hem su geçiriyor hemde hava alıyor dediler. Bende gusül abdesti alıyorum namaz kılıyorum oruçumu tutuyorum (Allah kabul ederse) ve dinimizde şöyle bir durum var niyetler amellere göredir. Ben bunu yaptırmamış olsaydım daha mutsuz bir genç olacaktım ama şimdi en azından tedavi görmüş biri gibi hissediyorum…. Aslında bunları yazarak kendimide kandırıp dini sadece bizim aleyhimize de çevirmek istemiyorum. Allah Ü tüala inşAllah almış olduğumuz abdestleri kılmış olduğumuz namazları kabul eder.

Okudunuz mu?  Cafer bin ebu talib

Kayıtsız Üye
Tamam da herşeyden önemlisi bu saçlar orijinal ve gerçek insan saçı olduğu içinde caiz değildir.sahih hadis var .Ancak peruk insan saçı olmayıp başka bir malzemeden yapılmış ise mesela deve tüyü, naylon veya suni birşeyden ise onda bais yokmuş.
Bk.ibni Abidin V/239
Peruk peruk takmak sorularla islamiyete bakınız.


protez saç abdest geçirir mi, protez saç günahmı, protez saç caizmidir

Bu kategoride yer alan Ben Ateistim bana islamı anlatın başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Protez Saç Hakkında soru Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.