Anasayfa
14 Mart 2023, 16:45
sizden04
Abone

Yatarken vaaz dİnlenİr mİ?

Yatarken vaaz dİnlenİr mİ?

gıgax
Esselâmu aleyküm ve rahmetullahî be berakatuh
Ben uyumaya çalışırken yarım saat falan geçer.Ondan sonra ancak uyuyabilirim.bu zaman zarfında vaaz dinlesem câiz midir acaba diye merak ettim.Siz kardeşlerimin görüşlerine başvurmak istedim.

YATARKEN VAAZ DİNLENİR Mİ?


Cevap: Yatarken vaaz dİnlenİr mİ?

karadamlalar
aleykum selam,

Rasulullah(sav) ın yatarken kuran okuduğuna dair hadisler vardır,kuran için bile böyle bir saygı gösterme hareketi yapılmıyorsa vaazlar için aynı şekilde düşünebiliriz.

Okudunuz mu?  Hüddam edinmek istemiyorum ama ...

Cevap: Yatarken vaaz dİnlenİr mİ?

NurIsik
Hicbir sakincasi yoktur. Bende yattigim zamanlar çok vaaz dinlerim. Güzeldir.


Cevap: Yatarken vaaz dİnlenİr mİ?

Salawat
Bazen Kuran’ ın Türkçe’ sinden dinlerim yatarken. Hangi surenin neyi anlattığını da öğrenmiş oluyorum.


Galus
Yatarken,otururken,yemek yerken veya çalışırlen vaaz kuran vb gibi ilim dersleri dinlenebilir caizdir.

< Rasulullah(sav) ın yatarken kuran okuduğuna dair hadisler vardır,kuran için bile böyle bir saygı gösterme hareketi yapılmıyorsa vaazlar için aynı şekilde düşünebiliriz >
yatarken kuran okunabilir evet ancak bu sözünüz hiçte hoş olmamış. kurana saygı sonsuz olmalıdır ,Rasulullah sav bu hareketini haşa saygısızlıktanmı yapıyorduki siz bu manayı çıkarıyorsunuz Allah ıslah etsin …


karadamlalar
lafı ters anlamak diye buna derim,

Okudunuz mu?  Allahım Beni Islah Et Demek

günümüzde "kurana saygı" adı altında kuran evlerde belin altına koyulamıyor,ve bu bahaneyle ya duvara asılı ya da kitaplıkların üst erişilemeyen kısımlarında kalıyor.böyle bir saygı gösterme yoktur kurana evet,"kurana saygı gösterilmez" manasını çıkarmışsınız.


Yok
kara damla kardeş burada hitabına dikkat et bana soracak olursan bu yazını bende öyle anladım laf ters değil düz anlaşılmış … üstelikte kendini haklı çıkarıyorsun.

Okudunuz mu?  Yemin edip bozmak günah mı

bence galus hocamız gayet iyi açıklamış ..

bizde kitaplar erişilir ve okunacak yerdedir herzmanda saygıda kusur edilmeyen bir kitaptır.


karadamlalar
kardeşim yanlış anlaşılmıştır,veya yanlış cümle kullanmışımdır eyvAllah kabul ederim hatasızlık kompleksinde birisi değilim.fakat anlatmak istediğimi umarım anlaşılmıştır,dinin aslında olmayan sözde saygı ile kuran bugün çokça evde okunmayan,duvara asılmış tavana yakın kalan bir kitaptır.böyle bir hareketin kuran ve sünnetten delilini istesem?yok,kuran a elbette saygı gösterilecek,fakat bilmemiz gereken bir şey var ki o da kuran totem değildir,hayatımızın en önemli kaynağını yanımızın başından ayırmamak gerekliyken türkiyedeki bu zihniyet(kurandan kopuş) dinden kopuşu getirir.belki de kuran ve dinden kopuş için bu kurana "saygı" olayı bir bahanedir,bilemiyorum Allah bilir.

Okudunuz mu?  Dinimi öğrenmem için kitap tavsiye edermisiniz

gıgax
Görüşlerinizi belirterek beni ihy3a ettiniz.Çok teşekkür ederim.L3akin bu konuda fetva var mıdır yok mudur aranızda bu konuyla ilgili fetva bilen var mı?


karadamlalar
özellikle vaaz için verilmiş bir fetva yok,kuranın yatılacak dinleneceğini-okunacağını söyledik,bu yeterlidir.


mümini78
Belirli yerler hariç zikir yerde yapılabilir. Vaazda bir zikir olduğu için (Allahı andığın için) Yatarken vaaz dinlenebilir . Hatta şöyle baş ucunda Küçük bir radyon olsa ( reklam olmasın frekans vermiyeyim) sen ordaki vaazları dinlesn ve uykuya dalsan ne kadar ii olur. Malayani (boş sey) dinlemekten daha ii değilmidir. Yatarken kuran dinlemende yatarken kuran okumanda hiç bir sakınca yoktur. Hatta okumuyor muyuz? Sağ tarafımıza dönüp felak nas ihlas süreleri okumak Allah’a dua etmekve uyumak ne güzel davranışlardandır. Ancak şun da göz ardı etmeyelim yatarken dahi edepli olmalıyız. Öyle gelişi güzel yatarak da kuran dinlenmez.

Okudunuz mu?  Bir Ayet Hakkında Açıklama Gerekiyor(Muminun 5-6)

karadamlalar
bir tek bildiğim tuvalette kuran okunmamasıdır,hatta tuvalette gereksiz konuşmak mekruh diye biliyorum.


gıgax
Çok teşekkür ederim kardeşim, vermiş olduğun bu güzel cevap için…


uzanarak vaaz dinlemek, yatarken sojbet dinlemek

Bu kategoride yer alan Dinimize göre bir tavuğu keserken helal kesebilmek için gereken şartlar ve dualar? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yatarken vaaz dİnlenİr mİ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.