Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:15
sizden91
Abone

Kul Hakkı ve Helalleşme

Kul Hakkı hakkında bir soru

Ertugrul18
Selamünaleyküm bir sorum olacaktı öncelikle hepinize Hayırlı günler diliyorum.Soruma gelecek olursak ben biriyle Msn üzerinden uzun zamandır konuşuyorum ve her çıktığımızda Hakkını helal et diyorum oda helal olsun diyor geçen gün bir tartışma yaşadık ve Çıkarken Hakkını helal et dediğimde Helal olmasın dedi acaba kul hakkına girmiş sayılıyormuyum. Aramızda hiçbir alacak verecek meselesi yokyu sadece konuşuyorduk ne o beni tanıyordu nede ben onu.Cevaplarsanız sevinirim Allah Razı Olsun…


Cevap: Kul Hakkı hakkında bir soru

mumsema
ve aleykumusselam ve rahmtullah.
Hakkını çiğnememişsen gönlün rahat olsun.


Kul Hakkı ve Helalleşme

Losof
arkadaşlar bireşy sorcam ben biriyle helalleştim ve bana dediki ruhum ölene kadar hakkım helal olsun dedi yani ruhu ölünce helal değil demekmidir bu?

Okudunuz mu?  Allah bir kul hakkında hayır murad ederse hadisini açıklarmısınız?

Cevap: Kul Hakkı ve Helalleşme

Hoca
Ruh ölmeyeceğine göre… her zaman helal olsun demek istemiştir.


Losof
çok teşekkürler mum hocam ama ölümsüz olan sadece ALLAH değilmidir?

tekrar teşekkürler mum hocam yani bu durumda helal oluyor hakkı çok sağol içim rahatladı

helalmi oluyor yani şimdi yani öbür dünyada ruh yok olursa helal olmuyacakmı söylermisiniz lütfen


yandı_yurek
helal oluyor kardeşim bukadar takma sadece helal olsun bile dese laf agızdan cıkmıs bikere helal olsun ..


Losof
öyle aramızda kötü hiçbirşey olmamış sadece akrabam hakkı vardır benim Allahtan korkum vardır ve öyle düşünüyorum ruhu yok olursa helal olmaz ve ceza çekerim yine diye düşünüyorum tekrar soruyorum helal dimi kardeş?


Losof
arkadaşlar ben biriyle helalleştim hakkını helal et dedim ettim dedi sonra dedimki helal olsun de helal olsun dedi hakkı helal mi oldu ?

Okudunuz mu?  Cennete giden cennete kalıcı olur cehenneme giden ise cehennemden çıkamaz

Ercan
Kalpten helal olsun dediyse sorun yoktur. Vesveseye kapılmayın


Muhasibi
Helal etmişse helal olmuştur.Gereksiz yere vesveseye kapılmamak lazım.


Losof
arkadaşlar geçen bir arkadaş bana hakkını helal et dedi bende ona sende et helal olsun dedim bir şey söylemedi bana harammı olur bu durumda


Ferhat
İlla bir şey söylemesi gerekmez kişinin iç dünyası vardır. Eğer sen ona kötü bir şey yaptıysan o sana hakkını helal etse bile neden yaptın diye sorguya çekilebilirsin.Bunun günahı olur olmaz orası bilemem sonuçta hakkını helal etmiş.Ama diliyle söylemedi diye kendini sıkma şeytana fırsat verme ki sana vesvese veremesin.Allah yardımcın olsun.


Kayıtsız Üye
Garip bir soru ama,Şimdi küçük bir şey’de kul hakkında giriyoruz. Örnek verirsem;Birisine istemediği davranışı yapmak, yani onu rahatsız etmek. onun rahatsız olduğu bilmesekte kul hakkına girmiş oluyoruz.
Bence Bilip bilmeksizin kul hakkına girmeyen müslüman yoktur.

Okudunuz mu?  Namazda yasin , ayetel kursi gibi sureler okunur mu

Kuran-ı kerim’de kul hakkı ile fazlaca ayet vardır. Örneğin:Her günahın affı vardır.Kul hakkı dışında!
1000 Kere hacca gidip gelsekte kul hakkı asla affedilmezmiş.
Dünyanın en çok ibadet eden insanı olsanda kul hakkı yediysen affı yokmuş.

Ve küçük bir kul hakkı cehennemi görmemizin nedeniymiş.

Haşa aklıma şöyle bir şey takıldı. Küçücük kul hakkının bile affı yoksa bu kadar müslüman cehennememi gidecek?
Bu kadar ibadetlerimiz boşmu?

Cevaplarsanız sevinirim. Çok değişik sorular takılıyor aklıma herhalde buda şeytanın bir vesvesesi.


imam
Kul hakkına girmemek zordur ama kul hakkı iki çeşittir
Mutlaka helallik gereken ve gerekmeyen sadece tevbe ile silinen kul hakları vardır.

Okudunuz mu?  Sanalda kendini farklı tanıtmak

Mal çalan gasbeden mutlaka hakkı ödemeli ve tevbe etmelidir.
Gıybet eden, gıybeti edilen duymamuşsa sadece o kişiye dua ve tevbe yeterlidir.


adamkng46
Selamın Aleyküm

Arkadaşlar sizlere kul hakkı ile ilgili 2 soru soracağım.

1-Hakkına girilen kişiden özür dileyip oda affettim derse helallik yerine geçermi ?

2-Helal osun demeyipde tamam helal vs buları demek helallik olurmu?

CEVAPLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER 🙂


NuN
1. evet yerine geçer.
2. evet helal olur.


yns1111
Merhabalar bugün okulun duvarına yazmış olduğum bir kaç yazıyı silmek için silgi arıyordum kamu malına zarar verildiğini düşünerek yazıları silecektim yerden bir silgi buldum ve sildim bu silginin sahibinin hakkına girmiş oldum mu ? bu kul hakkımıdır acaba cevaplarsanız sevinirim.

Okudunuz mu?  Meni Mezi vedi vicudumuzun herhangi biryeri ile dokunursak gusül almamız gerekir mi?

arifselim
Merhabalar. Hem duvara yazı yazmak ve hemde izinsiz başkasının eşyasını kullanmak caiz değildir. Silgisini kullandığın kişiden helallik istemelisin. Eğer sahibini bulamazsan bir daha öyle bir şey yapmamalısın.


yns1111
Hocam zaten silginin de pek doğru bir yanı kalmamış düzensiz kirli bir silgiydi yerde idi ve ben aldım duvara yazdıgım yazıları kul hakkı olur kamu malına zarar olur diye silme niyetinde aldım ve sildim gerçekten silginin sahibinin hakkına girmiş mi oldum yani helallik almam gerekiyor mu illaki?

Bir üstteki cevabıma bir şey daha ekliyeyim bugün silginin kimin olduğunu ararken bir arkadaşıma sordum benim silgim dedi bana zaten lazım değil dedi ben helallik istemedim seninmi diye sorarken oda zaten bana lazım değil felan dedi yinede kul hakkı olur mu ? kendisi zaten benim ilkokul arkadaşım.

Okudunuz mu?  Sahurdan sonra uyurken müstehcen şeyler görmek

ACİLSERVİS
Bir şey olmaz sorun değil gibi söylemleri de helallik olur illa helal olsun cümlesi kurması gerekmez.


Kayıtsız Üye
Ya bu benim için onemlide birinin hakkına girdim ve ona kusura bakma hatalarım oldu dedim oda olur herkes hata yapar dedi şimdi aramız iyi helallik almam gerekirmi ?
Kaynak felan varsa atın icim rahat etmiyor saolun

Beni affetiğini söyledi
Ve aramız iyi ama haftanın 7 günü çalışıyor
Çok nadir görüyorum telefon numarası istedim sanırım ben yanlış yazdim öyle bir numara yok
Hakkı bana helal olmuş olurmu ?


arifselim
Eğer bir kul hakkı ise ve sana net bir şekilde hakkını helal ettiğini ifade edecek söz söylemiş ise bu hak helal olmuş demektir. Ama için rahat etmemişse tekrar helallik almalısın.

Okudunuz mu?  Muharrem ayının özellikleri nelerdir?

Muminbirgenc
Selamünaleyküm herkese. Vaktinizi aldığım için hakkınızı helal edin ama yardıma çok ihtiyacım var. Ben 14 yaşındayken işlediğim bir günah aklıma geldi o zaman tam dinimi bilmiyordum. Şu an 18 yasındayım ve elhamdülillah dinimin iyi olduğunu düşünüyorum. Bilirsiniz aşk fm diye bir platform var anonim olarak soru soruluyor. O zamanlar benim arkamdan dedikodu yapılıyordu popüler olmaya çalışıyor diye o çabada olmadığım halde halbuki. Ben de bu olayı öğrenmek için gizlice ona soru sordum. Ama başkasının adını vererek o sormuş gibi yaptım. Sanırım iftira bu. Ama cahildim oldu işte. Şimdi çok pişmanım o adını verdiğim çocuğu hiç tanımıyorum konuşmuşluğumuz hiç yok. Şimdi helallik dilemeye kalksam belki daha kötü şeyler olabilir diye düşünüyorum. Fitne gibi yani. Sizce hayır dua edip sadaka versem onun için yeterli olur mu ben ne yapmalıyım NOLUR yardım edin. Sanki cehenneme gitçekmişim Allah bu kadar ibadetlerime ilmime rağmen beni affetmeyecek gibi geliyor. Nolur yol gösterin..

Okudunuz mu?  Abdest alırken sakal

arifselim
Aleykum selam. Helallik alacağın durumda daha kötü bir durum meydana gelecekse ve haberi de yoksa ona söylemene gerek yoktur. Tövbe istğfar et ve bir daha bu tür bir harekette bulunma. Tövbe edip pişman olan kullarını Allah affeder.


Hsnkara
Selamün aleyküm. Yol kenarlarındaki tabelalara tüfek illa zarar veren bir insan bu haktan nasıl kurtulur kimden helallik alır yada bunun gibi kamuya ait bir mala zarar veren
Bir diğer sorumda diyelimki falanca ilden adam çıkmaz dediğimizde bu kişi oradaki bütün halkın giybetini yapmış mı olur eğer öyleyse bu durumda ne yapacak sonuçta o kadar insan ile helâlleşmek pek mümkün bir şey değil

Okudunuz mu?  Burs meselesi hakkında... (yalan bilgi vererek burs almak caiz mi)

Ensar
Kamu malına zarar vermek kul hakkıdır bunun üstesinden gelmenin en iyi yolu verilen zararı karşılamaktır. Verdiğiniz zararı karşılayın ve Allahtan af mağfiret dileyin.

Hiçbir zaman genel olarak konuşmamalıdır. Olaki konuşulan hak diğerlerinden daha üstün bir makamdadır. Peki kişi bu durumda ne yapmalıdır? Allahtan hakkıyla mağfiret dileyin Tövbe ve içten gelerek af için duada bulunun. Allah hakkıyla tövbe edenleri muhakkak geri çevirmez.


Blabla
Merhaba biraz farklı bir soru olacak ama eğer kusurum varsa mazur görünüz ben lise son sınıf öğrencisiyim ve İnşAllah üniversite sınavına gireceğim eğer sonuçlarım beklediğim gibi gelmezse mezuna kalmayı düşünüyorum sizce mezuna kalmak kul hakkı mı çünkü benden daha küçük olan insanlar da girecek ama ben onlardan yıl ve belki de daha fazla kez çalışmış olacağım

Okudunuz mu?  Kulaklık takmak orucu bozar mı ?

Ensar
Bu durum sizin için başkalarının hakkına girmeniz anlamına gelmez. Siz sınava fazladan çalışmanızdan dolayı hakka girmezsiniz, sınavınız da başarılar diliyor hak ettiğiniz yere ulaşmanızı diliyoruz.


kul hakkı, helalleşmeden ölmedi, Helalleşme neden

Bu kategoride yer alan Aroma Verici Haram Mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kul Hakkı ve Helalleşme Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.