Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:57
Tasavvuf
Yönetici

İbn Arabi : Firavun Müslüman Olarak Öldü Saçmalığı

İbn Arabi : Firavun Müslüman Olarak Öldü Saçmalığı

Searhalu
İ ARABİ’YE GÖRE FİRAVUN MÜSLÜMAN OLARAK ÖLDÜ

Nasıl ki firavun suda boğulurken Allah’ın kendisine verdiği iman sayesinde Musa onun için de göz nuru oldu. Şu halde Allah, (bu yüzden) Firavun’u pak ve temiz öldürdü. Çirkin ve fena amellerinden onda bir şey kalmadı. Çünkü Allah onun ruhunu yeni bir günah işlemeden önce ve imana geldiği anda kabz etti. Hâlbuki İslam (yani Hakk’a teslim ve onu tasdik)
evvelce geçmiş olan günahları ortadan kaldırdı. Allah bu ilim ve mazhariyeti dilediği kimse için ayet ve alamet kıldı. Ta ki hiç kimse ilahi rahmetten umutsuzluğa düşmesin. Çünkü kâfirlerden başka hiç kimse tanrı rahmetinden umut kesmez. Şu halde firavun eğer umutsuzlardan olsaydı imana yanaşmazdı. Fusus-ül- Hikem Muhyiddin-i Arabî. Sayfa 301. Çeviren Nuri Gencosman M.E.B İstanbul 1992 Ayrıca bkz. (El-Futûhât El-Mekkiyye, Muhyiddin İbn’ül Arabi, sayfa 99. )

Okudunuz mu?  Gavs Ne Demek? Gavs Anlamı Nedir?

suda boğulan müslüman da şehid olduğuna göre şehid firavun k.s. (karagümrük spor) tüm vahdet i vucudculara şefaat edip yanına alacak…


Cevap: İbn Arabi : Firavun Müslüman Olarak Öldü Saçmalığı

Hoca
Evvela şunu belirtelim ki, İbn Arabi Futuhat-ı Mekkiye adlı eserinin 62. babında Firavun’un ebedi olarak cehennemde kalan kimselerden olduğunu belirtmiştir.

Okudunuz mu?  EL ALMA Almak İçin

İbn Arabî, bu BAB ı Cehennemliklerin mertebeleri ne ayırmıştır. Cehennemde ebedi olarak kalanların dört grup insan olduğunu belirtmiş ve bunları şöyle sırlamıştır:

Birinci grup: Allah’a karşı kibirlenen, büyüklük taslayan, ben yüce rabbinizim diyen Firavun, Nemrut ve benzerleridir.

İkinci grup: Allah’a ortak koşan müşriklerdir.

Okudunuz mu?  Nefs ve Mertebeleri

Üçüncü grup: Allah’ın varlığını inkâr eden Muattıla(ateist) olan kimselerdir.

Dördüncü grup: Küfrünü gizleyen, görünürde mümin olan münafıklardır(bk. Futuhat, Beyrut, ts, 1/201-302).

Bu açık ifadesine rağmen Fusus’ta veya Futuhat’ta Firavun’un samimi ve tertemiz bir imanla öldüğü ne dair ifadelerin -zahiri manalarıyla- ona ait olması mümkün görünmemektedir.

Öyle zannediyoruz ki, İbn Arabî’nin Futuhat’ın 167. babında(2/272-73) işari manalara yer verdiği yerde bu konuya da işaret etmiştir. Ve bu konu yanlış anlaşılmıştır.

Okudunuz mu?  Dua ederken büyük zatları vesile yapmak ve "onların hürmetine" diye dua etmek caiz midir?

İbn Arabî ilgili yerde, tasvir ettiği iki kimseden söz etmiştir. Bunlardan Hz. Peygamberin getirdiği hakikatlere tabi olan kimseye TÂBİ’ unvanıyla zikretmiş; fikir ve nazar sahibi kimseyi ise Sahibu’n-Nazar (fikir sahibi) unvanıyla yad etmiştir.

Zahir ve Bâtın isimlerinin tecellilerinden; korku, dehşet, rahmet, ümit gibi manevi alemdeki hükümlerden bahsederken, misal olarak Firavun’un durumunu sözkonusu ediyor ve özetle şunları söylüyor: Allah’a iman herkesin fıtratında, vicdanında yer etmektedir. Nitekim, Firavun zahiri itibariyle Allah’a isyan dolu bir ömür geçirdikten sonra, denizde boğulma korkusu onun içinde gizli olan vicdanındaki duyguyu ön plana çıkardı ve Ben İsrail oğullarının iman ettiği Allah’a iman ettim diyerek iman etti. Aslında onun bu iman, hayatı boyunca gizlediği kulluğunun zilleti ve acizliğinin bir nevi itirafı idi. Allah böylece kullarının hiç bir zaman ümitsiz olmamaları için sonsuz rahmetini böyle bir misalle ortaya koydu.

Okudunuz mu?  Allah Allah diye zikir bidat değildir

İbn Arabi’ye göre, Onlar sabah akşam ateşin karşısına getirilirler. Kıyamet koptuğunda da: Haydi, Firavun hanedanını en şiddetli azaba sokun! denilir. (Mümün, 40/46) mealindeki ayette açıkça Firavun’un cehennem gideceğine değil, onun hanadanının gideceğine dair ifade vardır(Futuhat, 2/276-277).

İbn Arabî’nin bu görüşünü -ayetlerin zahirine göre-kabul etmemiz mümkün değildir. Hanedanı onun yüzünden cehenneme gittiği halde kendisinin dışarıda kalması aklımızın almadığı şeydir.

Okudunuz mu?  Mesneviden seçmeler

Kaldı ki, O(Firavun), kıyamet günü halkının önüne düşecek, onları ateşe götürecektir. Vardıkları o yer ne fena bir yerdir! (Hud, 11/98); Onları(Firavun, Karun, Hamanı) insanları ateşe çağıran önderler yaptık. Bu dünyada halkı çalıştırıp desteklerini sağlasalar da, kıyamet günü en ufak bir yardım bile görmeyeceklerdir. (Kasas, 28/41) mealindeki ayetlerde Firavun’un cehennemlik olduğu açıkça ifade edildiği ortadadır.

Okudunuz mu?  Tasavvuf Dönemi ve İlk Mutasavvıflar

Diğer yandan, İbn Arabî gibi büyük bir tefsir ve hadis aliminin, bir âlem-i mana kutbunun -kendi keyfince-buna aykırı bir görüş ortaya koyduğunu düşünmek de makul değildir. Onun için biz -görünürdeki duruma göre-yanlış bulduğumuz görüşlerine katılmamakla beraber, onun bir harika kutub olduğuna dair kanaatimizde bir değişikliğe de gitmeyeceğiz.

Okudunuz mu?  Kibrit-i Ahmer

Son olarak şunu belirtelim ki, İbn Teymiye gibi tekfirde aceleci davranan bazı alimlerin bu konuda İbn Arabi’yi tekfir etmelerine mukabil, bir çok insaflı alimler de onun bir veli, hatta bir kutup olduğunu, onun gibi birisinin böyle bir yanlışı yapmayacağını belirtirler ve bu gibi yanlış yorum ların kendisine ait olmayıp, birileri tarafından -aleyhinde olsun diye-kitaplarına sokuşturulduğunu düşünürler.

Okudunuz mu?  İrşad Nedir, Mürşid Kimdir?

Bununla beraber, gerek Futuhat ve gerek Fusus şarihleri de İbn Arabî’nin bu sözlerine yer vermiş ve değişik şekilde yorumlamışlardır.(bu konuda, geniş bilgi için bk: Şeyh Mekki Efendi- Ahmed Neyli Efendi, İbn Arabi Müdafaası(hazırlayan Halil Baltacı), İstanbul, 2004, s. 55-60).

Unutmayalım ki, İbn Arabi kendisi diyor ki: Bizden olmayan kimselerin kitaplarımızı okumaları caiz değildir
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Okudunuz mu?  Nakşibendi Tarikatının 11 İlkesi

ibn arabi, Seyri

Bu kategoride yer alan Bir Veliye Bende Olmak (Y. Sultan Selim) başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İbn Arabi : Firavun Müslüman Olarak Öldü Saçmalığı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.