Anasayfa
7 Mayıs 2021, 22:34
Kuran Meali
Yönetici

Uzandığımız yada yattığımız yerden Kuran meali okunur mu?

Uzandığımız yada yattığımız yerden Kuran meali okunur mu?

Kayıtsız Üye
Yattık Yerden Kuran Meali Okunur Mu? Sadece meal ama uzanarak normal kitab okur gibi ?


Cevap: uzandığımız yada yattığımız yerden Kuran meali okunur mu?

Desert Rose
Yatağa girmeden önce dua etmek; İhlâs, Felâk ve Nâs sûreleri gibi dua âyetlerini okumak Peygamber Efendimizin (a.s.m.) devamlı âdetlerindendi. Hadis kitaplarında bu hususta pek çok hadis mevcuttur. Meselâ Hz. Âişe validemiz Peygamberimizin (a.s.m.) yatmadan önce neler yaptığını şöyle anlatır:

Resulullah SallAllahü Aleyhi Vesellem her gece yatağına girdiği vakit avuçlarını toplar, onlara üfler, daha sonra‘Kul hüvAllahu ehad, Kul eûzü bi-Rabbi’l-felâk, Kul eûzü bi-Rabbi’n-nâsi’yi okur, sonra elleri ile, başından ve yüzünden başlayarak yetişebildiği yere kadar vücudunun her tarafını meshederdi. Bunu üç defa yapardı.
1
Berâ bin Âzib (r.a.) de Peygamberimiz (a.s.m.)’den şu meâlde bir hâdis-i şerif rivâyet eder:

Yatağına gireceğin zaman namaz için abdest alır gibi abdest al, sonra sağ tarafına yat ve şöyle dua et:‘Allah’ım, nefsimi sana teslim ettim. İşimi de sana havâle ettim. Seni sevdiğim ve senden korktuğum için sırtımı sana dayadım. Ancak sana sığınır ve sana ilticâ ederim. İndirdiğin kitaba ve gönderdiğin Resulune iman ettim.’ Şayet o gece ruhunu teslim edersen İslâm üzere, imanlı olarak ölürsün. Son söylediklerin bunlar olsun.
2
Her iki hadiste de görüldüğü üzere bu dualar yatağa girdikten sonra okunmaktadır. Peygamberimiz (a.s.m.) dua mânâsındaki sûreleri oturdukları yerde okuyup mübarek vücutlarını meshettikleri gibi, ikinci hadiste geçen duayı yattıktan sonra okudukları anlaşılmaktadır. Bu durumda yatmadan okumak mümkün olduğu gibi, yattıktan sonra da okumak câizdir.

Okudunuz mu?  Tefsir Konusunda Yararlanılabilecek Kaynaklar

El-Fetâva’l-Hindiyye’de bu hususta şöyle bir kayda yer verilir:

Yan tarafını yere vererek Kur’ân okumakta bir beis yoktur. Ancak bu esnada ayakları uzatmayıp toplamak gerekir. Yatağa girdikten sonra Kur’ân’dan bir sûre ve âyet okumakta da bir mahzur yoktur. Fakat bu esnada başını yorganıyla kapatmaması gerekir. Çünkü yorgan bir nevi elbise hükmüne geçmektedir. Bu şekilde yapılmazsa okumak câiz olmaz.
3
1 Tirmizi, Duâ: 21.
2 Müslim, Zikir: 56.
3 el-Feteva’l-Hindiyye, 5: 316.

Okudunuz mu?  Hesap ile ilgili ayetler

Mehmed Paksu, Aileye Özel Fetvalar


Cevap: uzandığımız yada yattığımız yerden Kuran meali okunur mu?

mustazaf
Yatarak Kur’an ve meal okumak caizdir.


Cevap: uzandığımız yada yattığımız yerden Kuran meali okunur mu?

Kayıtsız Üye
caiz dediğiniz ne tam olarak açık söylerseniz okunur mu okunmazmı sadece meal ama arapça yok

Okudunuz mu?  Zekat Ayetleri

mustazaf
mealde arpça kuran da okunabilir sorun yoktur.


Kayıtsız Üye
Söyle düsünün yatakta sırtınızı yaslamıssınız ve arkanıza bir yastık koymussunuz bacaklarınızı uzatmıssınız üstünede iki yastık koymussunuz ve yastıkların üstüne de içinde hem Türkçe hemde Arapça yazan kuran okuyosunuz ama mealini okuyosunuz
ve yüzünüz kıbleyede dönmüyo bu sekilde okuyabiliyomuyuz? dizlerim çok arıdıgı için hep dört bes sayfa okumak zorunda kalıyorum eğer böyle okunuyosa çok iyi olucak benim için okunmuyosada yapcak bişi yok neyse kural ona uycaz artık

Okudunuz mu?  İlim ve Bilim ile ilgili Ayetler ve Mealleri

Kayıtsız Üye
Rahatsizligi bulunanlara kolaylik olsun diye oturarak yada daha kötü durumda olanlarin yattığı yerden gözüyle namaz kilinmasina izin varsa dizinden rahatsiz olanin ayaklarini uzatarak okumasinda bir mahsur yoktur bence


yatarak kuran okunur mu , kuran meali yatarak okunurmu, Yatarak meal okunur mu

Bu kategoride yer alan Kevser suresi meali ve tefsiri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Uzandığımız yada yattığımız yerden Kuran meali okunur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.