Anasayfa
7 Mayıs 2021, 20:05
Nedir
Abone

Allah kavramı nedir ?

Allah kavramı nedir ?

Kayıtsız Üye
Allah kavramı nedir ? Allah ne anlama gelmektedir konu hakkında ayrıntılı bilgiler verir misiniz ?


Cevap: Allah kavramı nedir ?

Galus
Allah,Allah anlamı, Allah Ne Demektir,Allah anlamı nedir

Allah(الله): Kur’an-ı Kerim’de tanımlanan tek, eşi ve benzeri bulunmayan yaratıcının adı. Allah adı, Allah’ın zatını (Zat-i Akdes, En Kutsal Öz) içermesi dolayısıyla, bütün sıfatlarını ve En Güzel Adlar’ın (Esma-ül Hüsna) ifade ettiği anlamları da içerir. Diğer adları, yalnızca ad almış durumlarını (müsemma) içerirler, sıfatlarını içermezler. Bu nedenle "Allah" adı İslam’daki Uluh-iyetin, özel adıdır (ismi hâss). Müslümanlar, Allah lafzının ardından Celle Celaluhu (c.c.) veya Teala (Yüce) gibi övücü sözler kullanırlar.

Okudunuz mu?  Leyla ne demek? leyla isminin anlamı nedir?

Etimoloji
Dilbilimciler, sözcüğün kökünün İlah’tan (el-ilah) ya da (el-laha)dan gelmiş olabileceğini söylerler. Sami dillerinde "(En üst ilah) anlamına gelir" demişlerdir. Arapça ile akraba olan dillerde de ilah kelimesi benzer şekillerde seslendirilir; İbranice tanrı anlamına gelen Eloah אלה, Keldanice Alaha laha ya da Aramice ܐܠܗܐ Elāhā Süryanice ܐܠܗܐ Alāhā vb. Allah ismi arapça Elif, Lam, Lam ve He harfleriyle yazılır. Ebced’deki "Cümel-i Kebir" adlı düzenine göre sayı değeri 66 dır. ((Elif=1)+(Lam=30)+(Lam=30)+(He=5)=66)

Okudunuz mu?  İnanç nedir sözlük anlamı

İslam’da Allah Akidesi
Kendisinden başka olmayış (vahidiyyet), eşsiz ve benzersiz (ehadiyyet) Allah inancı İslam’ın temeli ve İslami inanışın esasını oluşturur. Kur’an’da Allah, Allah inancı, Allah’ın sıfatları geniş olarak işlenmiş, muhakkikin (Hakikat araştıran, hak âlimleri) tarafından izah edilmiştir. En kısa surelerden İhlas Suresi, İslami Allah inancının esaslarını konu alır: "De ki, Allah tek ve benzersizdir. Allah’ın hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Doğmamış ve doğrulmamıştır. O’nun dengi, misli olmadığı gibi zıddı da mevcut değildir"

Okudunuz mu?  Ebced nedir sözlük anlamı

Allah’ın Varlığı
Allah’ın varlığı, sıfatları ve bunların akla yatkın delillerle izah ve ispatı İslam Felsefesi’nin başlangıcını ve temelini oluşturur (bknz İlm-i Kelam).
Kuran; insan, insan ve kainatın yaratılışı, ruhi ve fiziksel özellikleri, insanların birbirleri ile ilişkileri, hayvanlar, kainattaki düzen, nimetler, vicdan, duanın kabulu, ve insanın kalbinde hissedip bildiği yaratıcıya olan ihtiyacı gibi konuları işleyerek Allah’ın varlığını İslamiyete göre açıklar.
İslam filozofları ve kelamcılar gerek Kur’an’da kısaca açıklanan, gerek Muhammed’in ifadelerinden çıkarılan ve gerekse uzun akli deneyimlerin ışığında yukarıda bahsedilen delilleri sistemleştirmişlerdir. Bunlardan bazıları:
Hudus delili
Nizam delili
İmkan delili
İlm-i evvel delili
Kabul-u amme delili
Ibda delili
Ihtira delili
Burhan-i Inni (Eserden muessire)
Burhan-i Limmi (Muessirden esere)
Burhan-i Temanu
Burhan-i Telazum

Okudunuz mu?  Ferdun, hayyun, kayyumun, hakemun, adlun duasının anlamı nedir?

Allah kavrami, Akil kavrami ne, kuranda Allah kavramı

Bu kategoride yer alan Elyasa isminin anlamı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allah kavramı nedir ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.