Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:27
sizden8
Abone

Erkek kaç yaşında namaza başlamalı?

Erkek kaç yaşında namaza başlamalı?

pars06
Selamun Aleyküm.Ben 13 yaşındayım ve namaza da 13 yaşımda başladım(4 ay önce).Sorum şu;

1.Erkek kaç yaşında namaza başlamalı?
2.Benim kaç kaza namazım vardır?


Cevap: Erkek kaç yaşında namaza başlamalı?

karadamlalar
aleykum selam. kardeş tembellikten dolayı kılmadığın farz namazı kaza namazı adı altında başında kamet getirdiğin bir farz namaz gibi kılman gerekmez. Rasulullah(aleyhisselatu vesselam) ın bir hadisinde “farzlar eksik ise nafileler ile tamamlanacaktır” geçer. nafile namaz farz olmayan namazlardır ki bu durumda sen farz namazların ile birlikte sünnet olan namazları da kılarsan inşaAllah eksik farzların yerine geçecektir, Allah kabul etsin.


Cevap: Erkek kaç yaşında namaza başlamalı?

cihad38
< Rasulullah(aleyhisselatu vesselam) ın bir hadisinde “farzlar eksik ise nafileler ile tamamlanacaktır” geçer nafile namaz farz olmayan namazlardır ki bu durumda sen farz namazların ile birlikte sünnet olan namazları da kılarsan inşaAllah eksik farzların yerine geçecektir, >
yani askerde kılmadığım namazları kaza etmek zorunda değilmiyim,askerden geleli 10 yıl oldu,askerde kılmadığım farz namazların borcunu ödemişmiyimdir,10 yıldır kıldığım sünnet olan namazlar ile ???

Okudunuz mu?  Küfre düşmüş bir Müslüman tekrar nasıl Müslüman olabilir?

Cevap: Erkek kaç yaşında namaza başlamalı?

karadamlalar
meşru mazeretler dışında kılınmayan namazların kazasının kılındığına dair seleften bir nakil yoktur. 4 mezhep imamının görüşleri de bu yönde olabilir, tam bilgim yok fakat zaten hanbeliler ve çoğu selef namaz kılmayanın kafir olduğunu söyler.


Ravza Sevdam
Namaz ergenlik çağına girmiş ve akıllı olan kadın erkek her Müslümana farzdır. Ergenlik erkeklerin ihtilam olmaya, kızların da adet görmeye başladıkları zamandır.Ergenlik çağının başlangıcı genelde erkekler için on iki, kızlar için de dokuz yaştır. Bu yaşların sonu her ikisinde de on beş yaştır. Bu yaşa kadar adet görmeye başlamamış bir kız ile ihtilam olmamış bir erkek de bu çağa girmiş sayılır.


musab
hanbeli mezhebi diğer 3 mezhebe göre kaza namazı konusunda görüşü biraz farklıdır.hanbeli derki peygamberimiz namazlarını hangi sebeple kılamadı ve kaza etti .unuttu uyanamadı ve savaşta kılamadı.o zaman bu mazeretler dışında hangi sebep olursa olsun kaza namazı yoktur der.diğer 3 mezhep ise kılanmayan her namaz her ne sebeple olursa olsun kaza edilir der.zaten 3 mezhep ittifak ettiği zaman kül hükmüne giriyor.ayrıca ehli sünnet olan hanbeli mezhebi namaz kılmayan kafirdir diyor.insanlar nasıl hala namaz kılmamaya devam ediyor korkmadan anlamıyorum.

Okudunuz mu?  Evlenmeye Niyetlendim Ama Olumsuzluklar Peşimi Hiç Bırakmadı

Ravza Sevdam
< aleykum selam. kardeş tembellikten dolayı kılmadığın farz namazı kaza namazı adı altında başında kamet getirdiğin bir farz namaz gibi kılman gerekmez. Rasulullah(aleyhisselatu vesselam) ın bir hadisinde “farzlar eksik ise nafileler ile tamamlanacaktır” geçer. nafile namaz farz olmayan namazlardır ki bu durumda sen farz namazların ile birlikte sünnetolan namazları da kılarsan inşaAllah eksik farzların yerine geçecektir, Allah kabul etsin. >

Peki kazan varsa sünnet ve nafile kılamazsın önce kazalarının bitirmen gerekiyor diyor bütün hocalar ve din adamları.buna ne diyeceksin ???

Okudunuz mu?  Süt kardeşi olabilmek için çocuğun ne kadar süt emmesi gerek ?

musab
< Peki kazan varsa sünnet ve nafile kılamazsın önce kazalarının bitirmen gerekiyor diyor bütün hocalar ve din adamları.buna ne diyeceksin ??? >

kişi kendi mezhebine göre davranacak.kişi eğer hanbeli mezhebindense dediğim 3 durum dışında kaza namazı yoktur.ama diğer 3 mezhepten birine bağlıysak hangi sebeple olursa olsun kaza namazı vardır.


Kaside
Müzmerat kitabında şöyle denilmiştir:

“Kaza namazlarıyla meşgûl olmak, nafile namazlarla meşgûl olmaktan daha önemlidir. Ancak; farz namazların öncesi ve sonrasındaki sünnetler, kuşluk namazı, tesbih namazı ve haklarında haberler gelen “tahiyyetü’lmescid” (mescidi selâmlama) namazı, ikindi namazından önceki dört rekât namaz, akşam namazının farzı ve sünnetinden sonra ikişer ikişer kılınan altı rekât “evvabin” namazı gibi namazlar bu hükmün dışındadır.” Yani bu namazlar kaza namazlarım var, onları kılıyorum diyerekten terkedilmezler.

Okudunuz mu?  Açlığa dayanamayıp oruc bozmak kefaret gerektirir mi?

cihad38
< kişi kendi mezhebine göre davranacakkişi eğer hanbeli mezhebindense dediğim 3 durum dışında kaza namazı yoktur >
sadece kaza namazı konusunda hanbeliyi taklit etsek 🙂 kılmadığımız namazların hükmü düşer mi ? telfik yapsak yani.


karadamlalar
“Peki kazan varsa sünnet ve nafile kılamazsın önce kazalarının bitirmen gerekiyor diyor bütün hocalar ve din adamlarıbuna ne diyeceksin ???”
delilleri neymiş? neye göre insanları nafile kılmaktan alıkoyuyor insanlar? tembellikten dolayı kılınmayan namazların kazası konusu ihtilaflı bir konudur ki ben bu ihtilafın mezhep imamlarına dahi dayanmadığı düşüncesindeyim(Allahu alem)


Ravza Sevdam
< kişi kendi mezhebine göre davranacakkişi eğer hanbeli mezhebindense dediğim 3 durum dışında kaza namazı yoktur >
Neden onlarda kaza namazı yok ben anlamadım açıklasanız sevinirim..

Okudunuz mu?  Mucize yapmışsın demek?

karadamlalar
kardeş nafile namaz kıldı isen bunun farzların eksiklerini tamamlayacağı hadiste geçiyor. kaza namazı kılanlara kılmayın demiyorum, zira bu da kaza niyetiyle kılınan nafile namaz olacaktır.


cihad38
karadamla sorumu cevaplamadınız ?
< sadece kaza namazı konusunda hanbeliyi taklit etsek kılmadığımız namazların hükmü düşer mi ? telfik yapsak yani >
yada uyku veya unutma yada savaş yüzünden olmadıktan sonra bir namaz terkiledemez, terkedilirse (tembellikten dolayı da olsa) kaza olarak kılmaya gerek yoktur diyorsunuz.
bu hesaba göre ölümü pek düşünmeyen biri ömrünün diyelimki 60 yıl olduğunu hesaplayıp; 10 yılı çocukluk. 50 yılın ilk 25 yılında keyfi olarak namaz kılmayıp son 25 yılında hiç sünnetler dahil namaz terketmeden kılsa mesul değil diyorsunuz. ölüm gelmedikten sonra bu adamın hesabı tutar diyorsunuz.OLABİLİR Mİ ?

Okudunuz mu?  Nişanlım İlişkiye Girmek İstiyor

karadamlalar
“sadece kaza namazı konusunda hanbeliyi taklit etsek kılmadığımız namazların hükmü düşer mi ? telfik yapsak yani”
mezhep taklidi veya takibi böyle kafaya göre(keyfe göre) değiştirilebilen bir şey değil, taklidde ısrarcı iseniz keyfiniz için uyduğunuz içtihadı değiştirmezsiniz.

“çocukluk 50 yılın ilk 25 yılında keyfi olarak namaz kılmayıp son 25 yılında hiç sünnetler dahil namaz terketmeden kılsa mesul değil diyorsunuz ölüm gelmedikten sonra bu adamın hesabı tutar diyorsunuzOLABİLİR Mİ ?”

hesap tutar mı tutmaz mı orasını Allah bilir. namazı belki de sayı olarak eksik kalacaktır ama Allah namazı terkten tövbe ettiği için bu kulunun tövbesini bağışlayacaktır, o Allahın affetmesi ile alakalı tabi. ancak günümüzde yapıldığı gibi “20 sene kaza namazım var, sünnet kılmayıp bunları kılayım” gibi bir şey sünnette ve selefte yoktur.

Okudunuz mu?  Zikir sırasında abdest bozulması

cihad38
teşekkür ederim karadamla.
bir de şunu sorayım,sizin dediğiniz hadis nafile namazlar farz namazların eksiklerini tamamlar hadisi;
farz namazlardaki noksanlıkları tamamlar anlamındadır.mesela; huşu,ihlas,kıraat noksanlığı,tadili erkan,gibi rukünlerde ki olması gereken gibi olmayan ve eksik kalan namazın noksanlığını tamamlar.hadisi kılınmayan namazların yerine geçer şeklinde tarif etmek doğrumudur.?
tıpkı ramazan da kıldığımız teravih namazının tutulan oruçların noksanlığını tamamlamasını umut ederek ifa edilmesi gibidir. kimse teravih namazı geçmiş ve tutulmamış ramazan oruçlarını tamamlar dememiştir. değil mi ?


musab
< Neden onlarda kaza namazı yok ben anlamadım açıklasanız sevinirim.. >

demekki ahmed bin hanbel kendi görüşünü destekleyen bir delil gördü.


karadamlalar
“farz namazlardaki noksanlıkları tamamlar anlamındadırmesela; huşu,ihlas,kıraat noksanlığı,tadili erkan,gibi rukünlerde ki olması gereken gibi olmayan ve eksik kalan namazın noksanlığını tamamlarhadisi kılınmayan namazların yerine geçer şeklinde tarif etmek doğrumudur?”
nafileler için bunu söyleyenler olmuştur, hadisin yorumlanışındaki görüş ayrılığından geliyor bu.

Okudunuz mu?  Namazın ahiretteki cezası ne kadar

“tıpkı ramazan da kıldığımız teravih namazının tutulan oruçların noksanlığını tamamlamasını umut ederek ifa edilmesi gibidir kimse teravih namazı geçmiş ve tutulmamış ramazan oruçlarını tamamlar dememiştir değil mi ?”
orucun kazası olayı namazın kazası gibi değildir. buna örnek olarak kadınların adet dönemindeki farz olarak kılmadıkları namazları kaza etmeyip farz olan oruçları kaza etmeleri verilebilir. ki oruçta oruç tutmamaya meşru mazeretler dışında oruç tutulmasa da farz olan oruç kaza edilir. teravih in böyle bir açıklamasını ilk defa senden duydum, benim bildiğim sünnetteki teheccüd namazının biraz daha erkene alınması gibi olduğu.


karadamlalar
< Neden onlarda kaza namazı yok ben anlamadım açıklasanız sevinirim >
Ahmed bin Hanbel ve sahabelerden birçoğu “Onlarla bizim aramızdaki ahit namazdır, kim namazı terk ederse kafir olmuştur” ve bu manayı taşıyan sahih hadislere dayanarak namazın vacipliğini inkar etmeden kılmayanın da kafir olacağına hükmetmişlerdir. ki islamda genel olarak bilinen bir şey vardır ki kafirken yapılmış hatalar tövbe ile biter, affedileceği umulur ve kafirkenki yapılmayan ibadetlerin kazasını müslüman olunca yapma zorunluluğu yoktur.

Okudunuz mu?  Sevgili ile iftar yapmak saçmalık değil mi?

DinimiSevdim
Sana tavsiyem kaç kaza yaparım değil her namazdan sonra bir yada daha fazla kaza kıl ki 1 aylık bile oldan namaz kılmış değil heralde kaza namazın daha güzeldir. Sevap çok yazılır.


Kırlangıç.
Ya bu namaz kılmazken kafir olma durumu beni çok korkuttu. 2 senelik kaza borcum var çünkü, yazın başından beri namaz kılıyorum sadece. Ama ben hiç namazı inkar etmedim küçümsemedim sadece nefsime yenildim.. O zaman aralığında yaptığım güzel ameller gitti mi yani? Gerçi ben Hanefi mezhebindenim ama bunu söyleyen de bir ehli sünnet mezhebi.


karadamlalar
bir şeyin küfür olması o şeyi yapanı direk küfre sokmamış olabilir. yani kardeş siz namazı terketmenin küfür hükmünde olduğundan habersiz iken cehaletinizden dolayı mazeretli sayılabilirsiniz, tabi kesin mazeretlisinizdir diyemiyorum ben de yıllarca namaz kılmadım ve namazı terkin küfür olduğunu namaz kılmaya başladıktan aylar sonra öğrendim, hoş gerçi o aylar içinde bambaşka küfürler içinde olduğumu da öğrendim Allah’a şükür tevhidi öğrendim.

Bu kategoride yer alan Tesettürle ilgili soru: Kaç yaşında örtünmem gerekiyor? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Erkek kaç yaşında namaza başlamalı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.