Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:31
hakkinda
Yönetici

Dünyada yapılan ilk mabet neresidir?

Dünyada yapılan ilk mabet neresidir?

Kayıtsız Üye
Dünya üzerinde yapılan ilk mabet (ibadet yapılan yer) neresidir?


Cevap: Dünyada yapılan ilk mabet neresidir?

Ravza Sevdam
Yeryüzünde yapılan ilk ibadet yeri, Mekke şehrinde bulunan Kabe‘dir. Buraya Mescid-i Haram da denir. İslam inancına göre: Kabe ilk defa hazret-i Âdem tarafından yapılmıştı. Nûh aleyhisselam tûfanında yıkıldı. Böylece Kabe’nin yeri, hazret-i Nûh’dan hazret-i İbrahim’e kadar boş durdu. Bugünkü Kabe’yi İbrahim aleyhisselam oğlu hazret-i İsmail ile birlikte bina etmiştir. Zamanla çeşitli tarihlerde tamir edilmiştir.

Okudunuz mu?  Şeytan ile ilgili bilgiler

Cevap: Dünyada yapılan ilk mabet neresidir?

Seyyidbabar
Müslümanların önemli mabedi olan Mescid-i Aksa Hz. Süleyman’ın hükümdarlığı zamanında M. Ö. 965-926 yıllarında onun tarafından Finikeli mimarlara yaptırılmıştır. Yapımı 7 sene sürmüştü. Çok muhteşem bir şekilde inşa ettirilen Mescid-i Aksa, Kudüs’ü zapteden Buhtunnasar tarafından yaktırıldı. Daha sonra Sultan Keyhüsrev tarafından tamir ettirildi. 70 senesinde Romalılar yaktı ise de bina yeniden tamir edildi. Binanın arsası Kudüs Müslümanlarının eline geçince, yeni bir İslam mabedi yapmak için kallanıldı. Altıncı Emevi halifesi olan Velid bin Abdülmelik, 715 senelerinde buraya, yine Mescid-i Aksa denilen camiyi yaptırdı.

Okudunuz mu?  Bilgi neden önemlidir?

Müslümanlar için değeri çok yüksek olan camilerden biri de, Medine’deki Mescid-i Nebi dir. Medine-i münevvere’nin en büyük camisidir. Resûlullah sallAllahü aleyhi ve sellem, Medine’ye hicret ettiği zaman, devesinin ilk çöktüğü yerde inşa edilmiştir. Peygamberimiz sallAllahü aleyhi ve sellem, Medine’de önce Halid bin Zeyd Ebû Eyyûb el-Ensari hazretlerinin evinde 7 ay misafir kaldı. Hazret-i Ebû Bekir’den ödünç aldığı 10 altın ile bu arsayı satın alıp, düzelttiler. Hicretin ikinci senesinin Safer ayında mescit tamam oldu. Üzeri hurma dal ve yapraklarıyle örtüldü. Üç kapısı vardı. Mihrabı, şimdiki Bab-ı Tevessül yerindeydi. Şimdi mihrabın yerinde olan kapısından cemaat girer çıkardı. Temelin derinliği ve duvarların kalınlığı iki buçuk metre (üç arşın) idi. Temeli taşdan, duvarları kerpiçtendi. Eni boyu yaklaşık sekiz buçuk metre (10 arşın), yüksekliği de yaklaşık 6 metre (7 arşın) idi. Medine’deyken, Peygamberimiz vefat edinceye kadar, bütün namazlarını hep bu camide cemaatla kıldı. Bu mescit, daha sonraları büyük tamiratlar yapılarak genişletildi. Şimdiki şekline ve ebadına yakın olarak inşası Emevi Halifesi Velid bin Abdülmelik zamanına rastlar.

Okudunuz mu?  İmam Şafiinin Büyük Eseri El-Umm Kitabı Hakkında Bilgi

Hz. Muhammed (SAV) ve Eshab-ı kiram zamanında daha birçok camiler yapılmıştır. Resûlullah sallAllahü aleyhi ve sellem Mekke’den Medine’ye hicret ederken, önce Kuba köyüne uğradı. Burada 10 günden fazla kaldı. Kuba Mescidi denilen camiyi yaptırdı. İlk Cuma namazının kılındığı cami, Ranuna Vadisindeki Mescid-i Cuma dır. Mescid-i Fadih, Mescid-i beni Kureyza, Mescid-i Ümm-i İbrahim, Mescid-i Beni Zafer, Mescid-ül-İcabe, Mescid-ül-Fetih, Mescid-ül-Kıbleteyn, Mescid-i Zühabe, Mescid-i Cebel-i Ayniyye, Mescid-ül-Baki vs. bunlardan başlıcalarıydı. Mescid-i Dırar, Kuba köyünde bulunan münafıklardan ileri gelenleri tarafından, kötü maksatla yaptırılan toplantı yeridir. Resûlullah efendimiz burada namaz kılmamış ve yıktırmıştır. Yeri belli değildir

Okudunuz mu?  Mevlüd okutmak hakkında bilgi verir misiniz?

Cevap: Dünyada yapılan ilk mabet neresidir?

Kayıtsız Üye
İlk mabet Kabedir.


Kayıtsız Üye
dünya üzerinde bulunan ilk mabedimiz kabedir diğer adıylada beytullah


Kayıtsız Üye
Arkadaslar ben servis şoförüyum ve bazı namaz vakitlerinin sadece farzini kilabiliyorum ve arabada kiliyorum kibleyi bilemiyorum ne yapmalıyım acaba

Okudunuz mu?  İlk mabet hakkında bilgi

Prens
Sadece farzı kılabilirsin zamanın yoksa herhangi bir sıkıntı yok. Tüm cep telefonlarında artık kıble yönü var. Diyanet namaz vakti uygulamasını indir.


Kayıtsız Üye
Kıbleyi gosteren uygulamalar var telefona indirip rahatlikla bulabilirsin


Kayıtsız Üye
Kardes android uygulama var kabe yonunu gosteriyor onu indir her yerden kabeyi tesbit edebilirsin

Okudunuz mu?  Hz. Şit'in fiziksel özellikleri, şemaili hakkında bilgi verir misiniz?

dünya üzerinde yapılan ilk mabet, dünya üzerinde yapılan ilk mabet neresidir, yeryüzünde yapılan ilk mabet

Bu kategoride yer alan Fiil fail ve meful hakkında bilgiler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dünyada yapılan ilk mabet neresidir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.