Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:57
fikih
Abone

Seferi miyim ?

Seferi miyim ?

aslanyurek
Selamün Aleyküm. Ben İstanbul’sa oturuyorum. iş icabı 150-200 km. uzağa Adapazarı’ na gidiyorum. ama akşam dönüyoruz orda kalmıyoruz. kalmak içinde gitmiyoruz zaten niyetimiz gidip dönmek. bu şartlar altında seferi namazı kılabilir miyim ? seferiyim diyip oruç tutmayabilir miyim ?
Birde bazen gene iş için 250-300 km uzağa Edirne’ye gidiyoruz. 1 gün yada 2-3 gün kalmak niyetiyle gidiyoruz. ve kalıyoruz. bu şartlar altında seferi namazı kılabilir miyim ? seferiyim diyip oruç tutmayabilir miyim ?
bu soruları cevaplarsanız çok sevinirim. şimdiden Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Hamile kadın hacca gidebilir mi?

Cevap: Seferi miyim ?

islamyolu
kardeşim kimi fıkıh kitaplarında 81 km kimisinde de 100 km reyi geçince Seferi olunuyor. Kısaca zaten sen 150-200 km gitmişin. ve şehir hudutlarından da sanıyorsam çıkmış durumdasın. O durumda Geri bulundugun ikamet ettigin adrese dönene kadar seferisin. eğerki gittigin adreste 15 günden fazla kalacaksan seferilikten çıkarsın .

bu bilgileri verdikten sonra ilave edeirm.

şu durumda senin anlattıgına göre seferi sayılıyorsun.

Hanefi Mezhebindeysen 4 rekatlık namazları 2 rekata , indireceksin. (öğle ikindi yatsı )

3 rekatlık akşam namazını ve vitir 3 rekat olarak yine kılacaksın

Okudunuz mu?  Kunut dualarını bilmeyen

2 rekatlık sabah namazını yine 2 rekat kılacaksın. Sabah namazının sünnetininde kılınması iyi olur.

tekrardan diyorum Hanefi mezhebinde muhakkak Namazlar seferilikte kısaltılması lazımdır.

Şafi Mezhebindeysen : kısaltma veya kısaltmama sana kalmıştır. ikisini yapmakta caizdir.

Oruç konusuna gelirsek , Seferiken Tutmamanda bir günah yoktur. Ama tutmak daha iyidir.


Cevap: Seferi miyim ?

aslanyurek
bende öyle biliyordum ama bir cami hocasına sorduğumda gidip döneceksen seferi olmazsın gibilerinden bir şey söyledi. iş için gidip dönüyosun dedi. sadece 2. söylediğim şey için yani 1 gün yada 2-3 gün kalıyoruz dediğim edirne için seferi olursun dedi.

Okudunuz mu?  İç çamaşırında kan varsa namaz kılınır mı ?

Cevap: Seferi miyim ?

islamyolu
< bende öyle biliyordum ama bir cami hocasına sorduğumda gidip döneceksen seferi olmazsın gibilerinden bir şey söyledi. >
yanlış anlamıştır kardeş. sen seferi olursun o kadar mesafeden sonra. Ama istanbul içi degil. Yani Tuzladan bilmem bahçelievlere gitsen ikiside bağlantılı oldugu için köprüde birbirine bağladıgı için seferi sayılmaz. ama sen il dışınada çıkmışsın ve seferisin kardeş.


çelebiler
Her seyahatinde seferisin ne sıklıkla tekrarlarsan tekrarla önemli değil.Hergün 150-200 km uzağada gitsen seferisin.

Okudunuz mu?  Öpüşünce cenabet olunur mu?

Ancak tüm fıkhi kurallar yıllar öncesinin kuralları olduğu için seferilik için gerekli olan uzaklık,yürüyerek 3 günlük yol olarak belirlenmiş.Günümüz şartlarında bu mesafeyi bir gün içinde rahatça gidip gelmekteyiz.Bu durumda yinede namazlarımızı kısaltmamız gerekir mi?Buna siz karar vermelisiniz.


islamyolu
< Ancak tüm fıkhi kurallar yıllar öncesinin kuralları olduğu için seferilik için gerekli olan uzaklık,yürüyerek 3 günlük yol olarak belirlenmiş.Günümüz şartlarında bu mesafeyi bir gün içinde rahatça gidip gelmekteyiz.Bu durumda yinede namazlarımızı kısaltmamız gerekir mi?Buna siz karar vermelisiniz. >
eskidende atlar vardı. Atlarla gittiklerindede seferi sayılıyorlardı. Hatta tefsir kitaplarında istersen evliya ol uçarak bir anda Kabeye var yinede seferi sayılırsın deniliyor. Buradada tartışma çıkarma çelebiler. ne bileyim evliya uçarmı bu olur mu şu olur mu gibisinden 🙂

Okudunuz mu?  Cünüp iken Kur'an okumak caiz olmaz

aslanyurek
benim derdim namazımı kısaltmak değil. ama hanefi mezhebine göre seferi olan birinin farzları 4 rekat kılması mekruh deniyor ben ondan korkuyorum yoksa 4 te kılarım kaç olursa olsun kılarım evelAllah..


islamyolu
< benim derdim namazımı kısaltmak değil. ama hanefi mezhebine göre seferi olan birinin farzları 4 rekat kılması mekruh deniyor ben ondan korkuyorum yoksa 4 te kılarım kaç olursa olsun kılarım evelAllah.. >
kısalt kardeş. tehtit içerikli rivayetler var. Mekruhtanda öte olan.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alırken küfür etmek abdesti bozar mı

qwert12380
1,5 senedir memleketimden uzakta bir universitede okuyorum. Sınavlar için universite okuduğum şehre geldim. 10 gün kalacağım. İnternette seferilik konularını okuyunca kafam karıştı. Ben seferi miyim? Lütfen acil arkadaşlar. Şarj bitiyor.


musab
üniversite okurken 15 günden fazla kalmalarında o şehir vatanı sükna olur.şuan 10 gün kalacağım diyorsun hanefiye göre seferisin

Okudunuz mu?  İbadet Soruları ve cevaplar

qwert12380
< üniversite okurken 15 günden fazla kalmalarında o şehir vatanı sükna olur.şuan 10 gün kalacağım diyorsun hanefiye göre seferisin >
Ben universite okuduğum şehirde 1,5 sene kaldığım için orası vatanı sükna oldu galiba. Şimdi aynı şehirde 10 gün bulunmak için geldim. Burası vatanım değil ama 1,5 senedir burada kalıyorum. Şimdi seferi durumudaysam camiide cemaatle namazların farzlarını 4 rekat kılmam mekruh mu?


musab
istersen okulu uzat 6 yılda bitir oraya okumak için gittin.15 günü geçtiği zaman orası vatanı sükna olur.hayır cemaate seferdeykende devam etmeliyiz.

Okudunuz mu?  Abdestsiz Yasin dinlenir mi?

umutlucan
arkadaş şafi mezhebini taklid ederek 4 rekat kılabilirsin .
hanefi mzhebinde seferi iken 4 rekatlık namazlar 2 rekat kılmak namazları kısalmak vaciptir.


Allahın1Kulu
SelamunAleyküm

Öncelikle Zonguldakta öğrenciyim ve dün akşam 01:45’de yani imsaktan önce İstanbul’dan -Zonguldaka yola çıktım ortalama 310 km ve Cuma günü geri dönüş yapıcam yani 4 gün burda kalmış olucam.Otobüs imsak vaktine yakın durdu ve sahur yaptık niyet ettim oruca başladım şimdi ben seferi sayılırmıyım? Bozsam 61 gün cezasımı var?

+Olarak üniden dolayı zonguldakta yaşıyorum ama normalde yaşadığım yer İstanbul ve Cuma günüde istanbula temelli dönüş yapacağım bu bilgilerde yazmak istedim

Okudunuz mu?  Selam Kimlere Verilmez?

mumsema
Oruç tutmayabilirdin ama tuttuktan sonra bozamazsın.

Ameller niyetle sıhhat kazanır ve ona göre karşılık görür. Niyet edilip başlanılan bir ibadeti zaruri bir sebep yokken bozmak meşru değildir. Böyle yapan kimse hem günahkar olur, hem de kendisine bazı amellerde keffaret gerekir.

O halde özellikle ramazan orucuna niyet edip, zorlayıcı bir sebep yokken onu bozmak asla doğru ve caiz değildir. Aksi halde bu hususta biri manevi, diğeri maddi müeyyide bulunuyor. Manevi müeyyide, günahkar olup muahaza edilmektir. Maddi müeyyide o orucu hem kaza, hem de keffaretle telafi etmektir.

Okudunuz mu?  Müslüman Esirleri Kurtarmak

seferi, 81km

Bu kategoride yer alan Altının zekatı alış fiyatından mı satış fiyatından mı verilir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Seferi miyim ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.