Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:57
Tasavvuf
Yönetici

Toplu zikir var mıdır ?

Toplu zikir var mıdır ?

ömerhattab
Bu arada toplu zikre de temas etmemiz gerekir : Sahabe uygulamalarına bakacak olursak ; sahabenin bazen toplanıp topluca zikrettikleri olmuştur. Hatta hangi zikri söylediklerine dair rivayetler bile var. Mesela La İlahe İllAllah , zikrini söylemişlerdir.
Peygamberimiz Aleyhi´s-Salâtu ve´s-Selâm da bu konuda şöyle buyuruyor : Cennet bahçelerine tesadüf ederseniz oralarda yayılınız . Ya Resûlellah Cennet bahçeleri nedir? diye sorulunca da bizzat Peygamberimiz Aleyhi´s-Salâtu ve´s-Selâm,مجالس الذكر Zikir meclisleridir , diye cevap vermiştir.
Zikir meclisleri denildiği zaman, Allah lafzının ya da La İlahe İllAllah kelimesinin toplu halde zikredildiğini anlarız. Zikir meclisi denildiğine göre tek kişi ile meclis olmaz. Meclis, çok insanlardan meydana gelir. Tek insana meclis denmez.
Buradan anlıyoruz ki Resûlullah Aleyhi´s-Salâtu ve´s Selâm veciz bir şekilde toplu zikri ifade etmiştir.

Okudunuz mu?  İbni Teymiyye Uydurma Hadislerle Amel Etmesi ve Sahıh Hadise Uydurma Demesi

Toplu Zikir

romeo13
şimdi inşAllah Allah nasip ederse yarin zikir çekecegiz 3 kisi bir zakir olmasi gerekirmi yoksa 3 ümüz sesli uuyumlu bir şekilde ALLAH ı anabilirmiyiz zikredebilirmiyiz


Cevap: Toplu Zikir

NuN
Zikir nedir nasıl yapılır? bu konuda bilginiz var mı?


Cevap: Toplu Zikir

romeo13
Allahı anmak ALLAH LA İLAHE İLLALAH DİYECEĞİZ İNŞALLAH ALLAHI ANACAĞIZ


NuN
Peygamberimiz hiç toplu zikir yapmış mı?

Okudunuz mu?  Sırrı hilafet nedir?kutbul aktab;gavsül azam kutbul ula ve diğer kutuplar ehlullahın mevkileri

romeo13
arimi’de geçen rivayet şöyledir:

Amr b. Yahya babasından, o da kendi babasından rivayet ediyor:

Biz, sabah namazından önce Abdullah b. Mes`ud`un kapısının önünde oturuyorduk, çıkınca beraber mescide gidecektik, yanımıza Ebu Musa el Eşari geldi ve "Ebu Aburrahman henüz evinden çıkmadı mı? diye sordu? O`na "Hayır, çıkana kadar bizle otur" dedik. Sonra Abdullah ibnu Mes`ud çıktı ve topluca ona yöneldik. Ebu Musa ona dedi ki: "Ey Ebu Abdurrahman, mescitte bilmediğim bir şey gördüm ve elhamdulillah bu gördüğümü ben hayır zannediyorum." . Abdullah b. Mes`ud "O gördüğün nedir?" diye sordu. O da, "Eğer yaşarsan sen de göreceksin…" "Mescitte halkalar şeklinde oturmuş namazı bekleyen bir topluluk gördüm, her halkada bir adam vardı ve halkadakilerin ellerinde taşlar bulunuyordu. O adam `yüz kere tekbir edin` diyor tekbir getiriyorlar, `yüz kere lâ ilâhe illâllah deyin diyor onlarda lâ ilâhe illâllah diyorlar, `yüz kere tesbih edin` diyor tesbih ediyorlardı." Abdullah b. Mes`ud peki, sen "Onlara ne dedin?" diye sordu? Ebu Musa da "Onlara bir şey demedim, senin görüşünü veya emrini bekledim." diye cevap verdi. Bunun üzerine Abdullah b Mes`ud "Onlara günahlarını saymalarını emretmedin mi, ve hasenatlarının zayi olmayacağını söylemedin mi?" dedi. Sonra bu halkalardan birinin başına hep beraber gidip, durduk. Abdullah b. Mes`ud halkadakilere şöyle dedi: "Sizler ne yapmaktasınız, bu gördüklerim de nedir?" "Ey Ebu Abdurrahman, bu taşlarla tekbirlerimizi, tehlillerimizi ve tesbihlerimizi sayıyoruz. Bunun üzerine İbn Mesud "Günahlarınızı sayın, ben size garanti ederim ki hasenatınızdan bir şey eksilmeyecek. Yazıklar olsun ey ümmet-i Muhammed ne çabuk helak oldunuz! İşte onlar Nebi -sallallâhu aleyhi ve sellem- in sahabesi, aramızdalar ve bakın (kullandığı) elbiseleri, kapları henüz eskimedi bile.. Nefsim elinde olana yemin ederim ki siz ya Muhammed`in dininden daha iyi bir din üzeresiniz ya da dalâlet kapısını açmaktasınız."

Okudunuz mu?  Nefis Terbiyesi...

romeo13
Bu yazıyı bir dini bir siteden buldum içinde Ahmet b.hanbel’in müsned’ini kaynak göstererek bu hadis geçiyor ama ben müsned’te bu hadisi bulamadım elinde müsned kitabı olanlar bakabilir mi

Kalabalık bir sahâbe topluluğuna zikir telkini yapıldığı sâbit ve vâkîdir. Zira Hz. Peygamber sallâllahü aleyhi ve sellem; bir gurup sahâbe ile evinde otururlarken,Efendimiz: «İçinizde yabancı bir kimse varsa
onu dışarı çıkarıp, kapıyı kapatınız» buyurduğunda biz: «İçimizde yabancı birisinin olmadığını» söyledik. Hücre-i sa’âdetin kapısını kapatıp oturduktan sonra, bir sûre «Lâ ilâhe illâllah, Lâ ilâhe illAllah» diyerek, topluca ve yüksek sesle zikrettik» şeklinde bir rivâyeti Ahmed b. Hanbel, Şeddâd b. Evs radıyAllahü anh’den sahih kaydıyla şöyle nakletmektedir:

Okudunuz mu?  Evliya-Veli ne demektir? Haklarında kötü konuşmanın vebali var mıdır?

«Biz Rasûlüllah sallâllahü aleyhi ve sellem’in huzûrunda idik. O: «Aranızda hristiyan, yahûdi, ya da şerî’atın esrârına, vâkıf olmayan yabancı bir kimse var mı?» deyince biz de: «Hayır yok yâ Rasûlâllah!» dedik. Efendimiz kapının kapatılmasını emretti. «Ellerinizi kaldırın ve «Lâ ilâhe illâllah» deyin» buyurdu. Ellerimizi kaldırdık ve öylece bir süre kelime-i tevhid zikrini icrâ ettik. Rasûlüllah sallâllahü aleyhi ve sellem ellerini indirince biz de indirdik. Hz. Peygamber aleyhissalâtü vesselâm; zikrin sonunda :

Okudunuz mu?  EL ALMA Almak İçin

«Allah’ım sana hamdolsun. Muhakkak sen beni bu kelime-i tevhidin tebliği ile peygamber olarak gönderdin. Onunla zikretmeyi bana emrettin ve bunun karşılığında da bana cenneti va’dettin. Asla sen verdiğin sözden caymazsın» diye duâ etti.» Sonra da: «Size müjdeler olsun ki Cenâb-ı Hakk, hepinizi afvetti» buyurdu. (Munziri bu hadisin Ahmed b. Hanbel’in Müsned’inden naklen hasen olduğunu söylemiştir.)

Okudunuz mu?  Râbıtanın Şartları ve Uygulanış Biçimi

romeo13
Müsned-i İmam Ahmed’de böyle bir hadis mevcut değil kardeşim. Ama şu hadisler mevcut. İbret alabilmeyi nasib eylesin Rabbim cümlemize:

Muğîre b. Şu’be’den (ra):
Hz. Peygamber (sas) buyurdu ki: "Kim yalan/uydurma olduğundan şüphelendiği bir hadisi benden naklederse o kişi yalancılardan biri olur."

Okudunuz mu?  Nefsin mertebeleri - Nefs-i sâfiye

İbn Abbas’tan (R. anhümâ):
Rasûlullah (sas) şöyle buyurdu: "Bildikleriniz dışındaki hadis rivayetinde dikkatli olun! Kim benim adıma bilerek yalan uydurursa cehennemdeki yerine (Şimdiden) hazırlansın."

Ebû Katâde’den (ra):
Rasûlullah’ın(sas) bu minberde şöyle konuştuğunu duydum:
"Ey İnsanlar! Benden çokça hadis rivayetinde dikkatli olun! Benim adıma konuşan ancak doğruyu nakletsin! Kim de benim söylemediğim sözleri (hadis olarak) uydurursa cehennemdeki yerine (şimdiden) hazırlansın."

Okudunuz mu?  Günümüzde yaşayan şeyhler hakkında

Kayıtsız Üye
Öncelikle hizmetlerinizden dolayı teşekkürü bir borç bilirim. ALLAH razı olsun.
Sorum şu ki ali küçük hocanın toplu zikrin bidat olduğuna dair bir sohbeti var bunun hakkında düşünceniz nedir acaba bir malumatınız var mı?


mumsema
Ali Küçük hoca demişse bir delili vardır ama ben kaç hadiste okudum bazı sahabeler mescitte oturup zikrettiler ve Efendimiz (sav) onlara Allah sizinle övünüyor buyurdu

Okudunuz mu?  Mesneviden seçmeler

Kayıtsız Üye
Bende sizin okuduklarınıza inanıyorum zaten mecliste toplucak zikrediyorlardı lakin şu ayete uyarak Araf Süresi, 205. ayet: Rabbını, sabah akşam, yüksek olmayan bir sesle, kendi kendine, ürpertiyle, yalvara yalvara ve için için zikret. Gaflete kapılanlardan olma. Hepsi bir köşeye çekilir ve Allahı tesbih ederlerdi benim bilgim budur en iyisini Allah bilir Allah razı olsun

Okudunuz mu?  Evliya Mertebeleri

toplu zikir var mıdır, sahabe toplu halde zikir yapmışmı, islamda zikir varmı

Bu kategoride yer alan Mesnevi: Mevlana(!) celaleddin rumi: Kendi eserlerinden küfür ve şirk sözleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Toplu zikir var mıdır ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.