Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:05
missa7
Abone

Selefi mezhebi nedir?

Selefi mezhebi nedir?

Muhammedsaid
Arkadaşlar dinimizde selefi mezhebi nedir ne anlama gelmektedir kısaca bilgiler yazar mısınız ?


Cevap: Selefi mezhebi nedir?

Hoca
SELEFİLİK (SELEFİYYE) MEZHEBİ

Daha çok bir Kelam ilmi terimi olarak kullanılan bu kelime, Selef’in mezhebi ve görüşü anlamına gelir. Akaid konu ve meselelerinde nass (Kur’an-ı Kerim ve Hadis) da varid olan hususları müteşabih olanlar da dahil olmak üzere, olduğu gibi kabul edip, teşbih ve tecsime (benzetme ve cisimlendirme) düşmemekle birlikte, te’vile (yoruma) de başvurmayan Ehl-i Sünnet-i Hassa’ya selefiyye denmiştir. Bunlar, Hz. Peygamber ile Sahabenin akaid (inanç) hususlarında takib ettikleri yolu olduğu gibi izleyenler diye bilinir.

Okudunuz mu?  İslam'da dolandırıcılığın cezası hırsızlık ile aynı mıdır ?

Tâbiîn mezhep imamları, önde gelen fakihler ve muhaddisler Selefiyye içinde kabul edilirler. Hicrî dördüncü yüzyılda Eş’arî ve Maturidî tarafından Ehl-i Sünnet Kelâm ilmi kuruluncaya kadar yaşamış olan bütün Ehl-i Sünnet âlimleri Selefin görüşlerini paylaşmışlardır.

Selefiyye, ayrıca, bir görüş (mezhep) halinde hicri IV. yüzyılda ortaya çıkmış ve Hanbelî mezhebi mensupları tarafından ortaya atılıp savunulmuş bir görüşü de ifade eden bir terimdir. Bu anlamıyla Selefiyye mezhebi, Selefin akidesini canlandırmayı hedef edinir. Söz konusu mezhep VII. hicrî asırda kuvvetlenmiş, özellikle İbn Teymiye tarafından bu mezhebe yeni fikirler ilave edilmiştir.

Okudunuz mu?  Annem çok sinirli hep kavga ediyoruz onun için ne yapabilirim?

Selefiyye, metod olarak nakle ve nassa kesin olarak bağlılığı kendilerine gaye edinmişler, tartışmayı gerektirecek ve çözümü zor olan mesele ve konular ile uğraşmamışlardır. Âyetlerde ve Sünnette bulunan her şeye, meselâ; habere ait sıfatlara ve müteşabihat dahil tartışma götürebilecek konulara teslimiyetle iman etmişlerdir; teşbihten kaçındıkları gibi te’vile (yorum)’de gitmemişlerdir.

Selefiyye, İslâm’a, Yunan düşüncesinin tesiriyle sonradan sokulduğunu kabul ettikleri mantık akıl metodlarını, Sahabe ve Tâbiînin bunları bilmediğini ve kullanmadığını ileri sürerek benimsemezler. Bu sebeple, Mutezile mezhebi ve diğer mezheplerin aksine, mantıkî münakaşa (cedel) ve akıl yürütme metodunu kullanmayıp; akidenin esaslarını sadece Kitap (Kur’an) ve Sünnetten hareketle tesbit ve tayin etmenin gerekliliğini savunmuşlardır. Yani, inanç esaslarının kaynağı nass’lar olduğu gibi; bunların delilleri de oradan çıkarılmalıdır. Bu sebeple Selef mezhebi, Kur’an ve Sünnette yani nass’ta Allah’ın sıfatları ve fiilleri ile ilgili hususları, mecazi manasına bakmaksızın, olduğu gibi kabul ederler; onları te’vil ve yoruma gerek duymazlar.

Okudunuz mu?  Özel gün ve gecelerde okunan ve hatim duaları

Selefiyye, sadece kendilerinin takib ettikleri yolun Kur’an yolu ve metodu olduğunu kabul eder. Onlara göre Kur’an’da İslâm dinine ve Allah’ın yoluna davetin metodu gösterilmiştir:" Rabbinin yoluna hikmetle ve güzel öğütle davet et; onlarla, en güzel tarz hangisi ise onunla mücadele et" (en-Nahl, 16/125).

Okudunuz mu?  Namaz kılıp kılmadığını hatırlamamak

Görüldüğü gibi, âyette, irşad için; hikmet, güzel öğüt ve cedel olmak üzere üç derece bulunmaktadır. Hikmet; düşüncede ve fiilde hakikate ulaşmak demek olup, hakkı arayan iyi niyetli kimselere uygulanır. Doğruyu kabul eden, fakat nefsinin arzularına uyanlara güzel nasihat ve bunların hiç birine sahip olmayanlara ise, durumuna göre cedel metodu uygulanacaktır (Bekir Topaloğlu, Kelam İlmi (Giriş), İstanbul 1987, s. 87 vd.).

Mu’tezile ekolünün akaid konularındaki aklî yorum ve izahlarına karşı çıkan ve özellikle nass’daki müteşabih (farklı anlayış ve yoruma müsait) ifadelerin te’viline şiddetle muhalefet eden Selef âlimlerinin akaid sistemlerini şu yedi temel prensip karakterize etmektedir:

Okudunuz mu?  Peygamberimiz teheccüd namazını nasıl kılardı?

1- Takdis: Cenab-ı Allah’ı şanına uygun düşmeyen şeylerden tenzih etmek.

2- Tasdik: Kur’an-ı Kerim ve hadislerde Allah’ın isim ve sıfatları hakkında nasıl bir ifade kullanılmış ve ne söylenmişse, onları olduğu gibi kabul etmek; yani, Allah’ı bizzat kendisinin ve peygamberinin tanıttığı gibi bilip tasdik etmek.

3- Aczini itiraf etmek: Bilhassa nass’ta geçen müteşabih ifadeler konusunda tevil ve yorum yapmadan, bu konuda aczini kabul etmek.

Okudunuz mu?  Unutkanlığa sebep olan şeyler nelerdir

4- Sükût (susmak): Yine nass’ta geçen müteşabih ifadeleri anlamayanların, bunlar hakkında soru sormayıp susmaları.

5- İmsak (uzak tutma): Müteşabih ifadeler üzerinde yorum ve te’vilden kendini alıkoymak.

6- Keff: Müteşabih olan hususlarla zihnen bile meşgul olmamak.

7- Ma’rifet ehlini teslim: Müteşabihe giren konuları bilmesi mümkün olan Hz. Peygamber, Sahabe, evliya ve mütehassıs âlimlerin söylediklerini kabul ve tasdik etmek (İsmail Hakkı İzmirli, Yeni İlmi Kelam, İstanbul 1339/1341, I, s. 98 v.d.; Neşet Çağatay – İ. Agah Çubukçu, İslâm Mezhepleri Tarihi, Ankara 1976, s. 191).

Okudunuz mu?  Peygamberimiz nasıl oruç tutardı?

Dördüncü hicrî yüzyıldan sonra Selef inancını özellikle Hanbelî mezhebine bağlı olan ulema devam ettirmiştir. Selefiyenin müteahhirinini yani sonraki dönem temsilcilerini İbn Teymiye (751/1350), İbnül-Vezir (840/1436) ve Şevkânî (1250/1834) gibi alimler teşkil eder.

Son derece muhafazakâr bir özellik gösteren Selef akidesi, halk tabakası (avam) için en sade ve güvenilir bir yol olarak kabul edilmiştir. Ancak çeşitli felsefe ve kültürleri tanımış olanlar için, Selefin bu metodu yeterli görülmemiş; bunlar için Ehl-i Sünnet kelamcılarının metodu daha uygun bir yol olarak gösterilmiştir.

Selefiyye mezhebi müstakil ve birlikli bir mezheptir. Ancak, konu ve meseleleri kısa (icmali) ve geniş, teferruatla ele almaları bakımından iki kısma ayrılabilir. Önceki, yani ilk dönem (Mütekaddimîn) Selefiye, icmal ile yetindikleri halde; daha sonraki (Müteahhirûn) Selefiye, tafsile önem vermiştir. Selefiye mezhebine dair ilk bilinen eser İmam Ebu Hanife’nin Fıkh-ı Ekber’idir. Tafsile itina edenlerin başında İbn Teymiye bulunur. Selefiye mezhebine mensup olanların hepsi Ehl-i Sünnettendir (İsmail Hakkı İzmirli, a.g.e., I, s. 105 v.d.).

Okudunuz mu?  Kısmetim açılmıyor

Necip TAYLAN


Cevap: Selefi mezhebi nedir?

Şema
Selefiyye mezhebi nedir?

Selefiye mezhebi ne demek?
kısaca Selefiyye

Akaid konu ve meselelerinde Kur’an-ı Kerim ve Hadislerde varit olan hususları müteşabih olanlar da dahil olmak üzere, olduğu gibi kabul edip, benzetme ve cisimlendirme konusuna düşmemekle birlikte, yoruma da başvurmayan Ehl-i Sünnet-i Hassa’ya selefiyye denmiştir.
Selefiler, Hz. Peygamber ile Sahabenin inanç hususlarında takip ettikleri yolu olduğu gibi izleyenler diye bilinir.

Okudunuz mu?  İntihar etmenin günahı

Cevap: Selefi mezhebi nedir?

Kayıtsız Üye
Zaten yapmamız gereken de bu değil mi her alimin lafına göre bir yorum getirip sünnet yerine peygamber efendimiz sallAllahu aleyhi vesellemin yaptıklarına her anlamda uymamiz gerekmez mi dine sonradan getirilen şeylerin tümü bidaat değil midir ben bu mantıkla düşünüyorum şuan yanlissam Allah (cc) beni affetsin

Okudunuz mu?  Sürekli aklıma şirke düşme korkusu var

Kayıtsız Üye
Bende kesinlikle böyle düşünüyorum.öncelikle rasulullaha ve onu takib edenlere bizzat uymamız gerekiyor.


selefi nedir, selefi mezhebi, selefi ne demek

Bu kategoride yer alan İslamda doğum kontrol yöntemleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Selefi mezhebi nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.