Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:40
hac
Yönetici

Adetli, lohusa kadın, abdestsiz veya cünüp erkek kurban kesebilir mi?

Adetli, lohusa kadın, abdestsiz veya cünüp erkek kurban kesebilir mi?

Fetva Meclisi
Adetli, lohusa kadın, abdestsiz veya cünüp erkek kurban kesebilir mi?

Kurban ibadetini yerine getirmek, gerekli şartları taşıyan bir hayvanı, kurban niyetiyle kesmekle gerçekleşir. Hayvanın kesim ameliyesi ibadet değildir. Bu yüzden kurban kesen kasabın ücret alması caizdir. Şayet kurban kesme eylemi ibadet olsa idi kasabın ücret alamaması gerekirdi. Çünkü ibadet karşılığında ücret almak caiz değildir (Mevsılî, İhtiyâr, İstanbul, II, 235-236). Öte yandan mekruh olmakla birlikte ehl-i kitaptan olan kasabın kestiği kurban geçerlidir (Merğinânî, el-Hidâye, IV, 76). Dolayısıyla kurban kesen kişinin abdestli olması şart olmamakla birlikte kurban bir kurbet (Allah’a yakınlaşma aracı) olduğu için kesenin abdestli olması daha faziletlidir.

Okudunuz mu?  Evli bir bayan kocasının iznini almadan hac veya umreye gidebilir mi?

İKTİBAS
Kurban başka bir şey Ehl-i Kitabın hayvan kesmesi başka birşey. Alıntının sahibi bunları karıştırmışa benziyor.

Kurbanda hayvanın kesim ameliyesi de ibadettir zira Kurban’a dahildir. Dua da bir ibadettir ve bizler Kurban keserken (kesen de kurbanın sahibi de ) şu şekilde dua ederiz.

Okudunuz mu?  Kadınların hac veya umrede adet hallerini geciktiren veya öne alan ilaç kullanmaları caiz midir?

"Bismillah. Allahu Ekber. Allahım! Bu kurbanlık hayvan senin bize verdiğin bir nimettir. Rızan için Sana sunulmuştur. Kurban ibadetimi kabul et." Nesai

Ayrıca ibadet karşılığında ücret almak caiz değildir diyor öyle ise Cami İmamları her ay günaha giriyorlar demektir.

Ehl-i Kitabın kestiği hayvan yenir ancak Ehl-i Kitap Kurban kesemez. Kurban başka et kesmek, kasaplık başka. Kurban bir ibadettir ve ibadetin kabul şartlarından en önemlisi kişinin Müslüman olmasıdır.

Okudunuz mu?  Telbiye - Lebbeyk Duası Arapça

Dolayısıyla kesen kişi de Müslüman olmak zorundadır. Tabi bu Kurban için geçerli


lohusa kadın kurban kesebilir mi, Lohusa kadın kurban etini elleye bilir mi

Bu kategoride yer alan Müzdelifedeki vakfenin hükmü nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Adetli, lohusa kadın, abdestsiz veya cünüp erkek kurban kesebilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.