Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:40
hac
Yönetici

Hacca giderken helallik almanın dini hükmü nedir?

Hacca giderken helallik almanın dini hükmü nedir?

Fetva Meclisi
Hacca giderken helallik almanın dini hükmü nedir?
hacca giderken helalleşmek

Dinimiz, kul haklarına çok önem vermiş ve inananların bu haklara karşı duyarlı ve saygılı olmalarını emretmiştir. Ayrıca kul hakkı ihlalinde, hakkı ihlal edilen affetmedikçe, kimse tarafından affedilemeyeceği de belirtilmiştir. Veda hutbesinde Hz. Peygamber (s.a.s.); Ey insanlar, sizin kanlarınız, mallarınız, (ırzlarınız) kişilikleriniz rabbinize kavuşuncaya kadar birbirinize haramdır (dokunulmazdır). (Buhârî, Hac, 132) buyurmuştur. Rasûlüllah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: Kimin yanında kardeşine âid haksız alınmış bir hak varsa, o haksızlıktan dolayı hak sahibiyle helâllaşsın. Gerçek şu ki, kıyamette hiçbir altın ve hiçbir gümüş yoktur. Kardeşinin hakkı için kendi sevaplarından alınmadan evvel, dünyâda onunla helâllaşsın. Ahirette zâlimin o hakkı karşılayacak sevapları bulunmazsa, kardeşinin günahlarından alınır da o zâlimin üzerine atılır. (Buhari, Rikâk, 48) Hacca giden kişinin yolculuğa başlamazdan önce çevresindekilerle helalleşmesi, haccın adabındandır. Helalleşmeden hacca gitse; helalleşme haccın sıhhatinin şartlarından olmadığı için haccın geçerliliğine zararı olmaz.

Okudunuz mu?  Hacca gitmemiş bir kimse, başkasının yerine bedel olarak hacca gidebilir mi?

hacca giderken helallik almak, hacca giderken helalleşmek, umreye giderken helallik almak

Bu kategoride yer alan İhramlı kişinin giymesi gereken ayakkabı nasıl olmalıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hacca giderken helallik almanın dini hükmü nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.