Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:06
sizden04
Abone

Evvabin Namazı Nasıl Kılınır?

Evvabin Namazı Nasıl Kılınır?

pars06
Selamun Aleyküm.Sorularım var.

1.Evvabin Namazına nasıl niyet edilir?
2.Kaç rekattır?
3.Hangi sureler okunur?
Kaç rekatta bir selam verilir?


Cevap: Evvabin Namazı Nasıl Kılınır?

Sumame
Evvabinnamazı, akşamnamazından sonra kılınansünnet-müstehap olan altı rekatlıknamazdır.Evvabin kelimesi "evvab" kelimesinin çoğuludur. Evvab, işlediği bir günahtan hemen tövbe ve istiğfar eden demektir. Tövbe ve istiğfar edenlerinnamazı demek olan "evvabinnamazı" bir çokhadiste çok sevaplı olduğu bildirilip teşvik edilen, altı rekatlık nafile namaz olup, akşam namazından sonra kılınır.Bu konuda, Ebu Hureyre (ra)den nakledilen birhadiste, Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur:"Kim akşam namazından sonra aralarında kötü bir şey konuşmaksızın altı rekat namaz kılarsa, (kıldığı bu altı rekatlık namaz) onun için on iki senelik ibadete denk kılınır." (Tirmizi-Salat, 431)Ayrıca Peygamberimiz (sav)’in, akşam namazından sonra altı rekat nafile namaz kıldığı ve"Her kim akşam namazından sonra altı rekat nafile namaz kılarsa, denizlerin köpükleri kadar olsa bile günahları affedilir."dediği nakledilmektedir. (Heysemi, Mecmuuz Zevaid, II/230; Şevkani, III/64. Her iki kaynak da Taberani’den nakleder.)Konuyla ilgilihadiskitaplarında yer alan rivayetlerde bazılarında, Peygamberimiz (sav)’in akşam namazından sonra dört rekat kıldığı ve kılmayı teşvik ettiği de yer almaktadır. (Heysemi, Mecmuuz Zevaid, II/230; Şevkani, III/64. Her iki kaynakta Taberani’den nakleder.) Hanefilerden, evvabin namazı, (akşam namazından sonraki namaz), akşam namazının iki rekat müekkedsünnetiyle birlikte altı rekat olduğunu söyleyenler, bu rivayeti esas almaktadırlar.Mezhebde tercihe şayan görüşe göre, bu namaz, akşam namazının müekkedsünnetinin dışında altı rekatlık bir namaz olup, Hanefi alimleri, bu namazın kaç selamla kılınmasının daha faziletli olacağı konusunda ihtilaf etmişlerdir. Bazıları, altı rekatın tümünün bir selamla kılınmasını daha faziletli görürken, bazısı iki selamla, bazısı da üç selamla kılınmasının daha faziletli olacağını söylemişleridr.Kaynak: İslam Fıkhı Ansiklopedisi Prof. Dr. Vehbe Zuhayli

Okudunuz mu?  Ayla ismi ile ilgili

Cevap: Evvabin Namazı Nasıl Kılınır?

Fetva Meclisi
evvabin namazı ne zaman kılınır

‘Evvâbîn’, tövbe edip Allah’a sığınanların namazı anlamına gelir. Peygamberimiz (s.a.s.)’in evvâbîn namazının kuşluk vakti kılınacağını ifade eden hadislerinin (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 19) yanı sıra akşam namazından sonra nafile kılan kimsenin ‘evvâbin’den olacağını bildiren başka rivayet (Taberânî, Mu’cemü’l-Evsât, Kahire, 1415, I, 250, VII, 191) sebebiyle, ‘evvâbin namazı’ tabirinin akşam namazından sonraki nafile için kullanılması yaygınlaşmıştır. Altı rekatlık bir namaz olan evvâbîn namazı, tek selâmla kılınabileceği gibi üç selâmla da kılınabilir (Şürünbülâlî, Merâki’l-felah, I, 170-171). Peygamberimiz (s.a.s.): Kim akşam namazından sonra kem söz söylemeksizin altı rekât namaz kılarsa, bu kendisi için on iki senelik ibadete denk kılınır buyurmuşlardır (Tirmizî, Salât, 321). Ayrıca kendisinin de akşam namazından sonra altı rekât namaz kıldığı rivayet edilmektedir (Şevkânî, Neylü’l-evtâr, III, 64).

Okudunuz mu?  Hamile kadının kabus sorunu (cinlerin kendini korkutması)

Cevap: Evvabin Namazı Nasıl Kılınır?

@_gül_@
selam verme işini tam anlayamadım şimdi ben selamı kaçıncı rekatta vereyim 2.si eğer sonunda selam vereceksem her 2 rekatta bir ettehiyatu okumalımıyım… Kusuruma bakmayın ne olur anlayamadım.


musab
2 rekatta bir verebilirsin


@_gül_@
ALLAH razı olsun………

Okudunuz mu?  Annem ve Babam suçsuz yere beddua ediyorlar

@_gül_@
evvabin namazında hangi sureler dualar okunur…


mum
Evvabin namazı nedir nasıl kılınır?

Evvâbin namazı: Evvâbîn, evvâb kelimesinin çoğulu olup, tevbe ve istiğfar ederek Allah Teâlâ’ya çokca yönelen kişi demektir. Bu namaz altı rekât olup akşam namazından sonra, bir iki veya üç selâmla kılınır. Bu namazın delili şu âyet-i kerîmedir: "Rabbiniz, sizin kalblerinizdekini çok iyi bilir. Eğer siz iyi olursanız, şunu bilin ki Allah, kötülükten yüz çevirerek tövbeye yönelenleri (evvâbîn) son derece bağışlayacıdır."

Okudunuz mu?  Youtube dan ateist videoları izlemek

Ammâr b. Yâsir (r. anhümâ)’den şu hadis rivayet edilmiştir: "Her kim akşam namazından sonra altı rekat namaz kılarsa denizin köpükleri kadar da olsa Allah Teâlâ onun günahlarını mağfiret eder."

Ebu Hüreyre radıyAllahu anh anlatıyor: Hz. Peygamber Evvabin namazına devam ettiği kadar Duha namazına devam etmezdi. (Hakim, fil-Mustedrek)

Okudunuz mu?  Neden Herkes Sürekli Allah Affeder Affedicidir Affetmeyi Sever Diyip Duruyor?

"Bir kimse Akşam namazından sonra hiç konuşmadan altı rekat namaz kılsa, o namaz (sevap bakımından) on iki senelik ibadete denk olur." (Tirmizi, Mevakit, 204)

Evvabin namazının vakti: Akşam namazı ile yatsı namazı arasıdır.


Kayıtsız Üye
Evvabin namazı 4 rekat olarak akşam namazından sonra kılınır
çok sevaplı faziletli bir nafile namazdır
şiddetle tavsiye ederim

Okudunuz mu?  Konuyu söylemeden helallik istemek ?

Kayıtsız Üye
İki secde arasında oturunca "sübhanAllah" denilmiyor mu evvabin namazında?


evvabin namazı nasıl kılınır, evvabin namazı, evvabin namazının kılınışı

Bu kategoride yer alan Yatarken vaaz dİnlenİr mİ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Evvabin Namazı Nasıl Kılınır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.