Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:52
sizden6
Abone

Üç şeyden dolayı Arapları seviniz diye bir hadis var mı?

Üç şeyden dolayı Arapları seviniz diye bir hadis var mı?

cavraşım
Üç şeyden dolayı Arapları seviniz diye bir hadis var mı?

Bazı hadis kitaplarında geçen rivayet şöyledir:

أحبوا العرب لثلاث لأني عربي والقرآن عربي وكلام أهل الجنة عربي

Şu üç şeyden dolayı Arapları seviniz: Çünkü ben Arap’ım, Kur’an Arapçadır ve Cennetliklerin dili Arapçadır. (Hâkim, el-Müstedrek, c: 4, s: 87; Beyhaki, Şuabu’l-İmân, c: 3, s: 34).

Ahmed b. Hanbel’in bu rivayeti zayıf gördüğü, Ukaylî’nin münker ve aslı yoktur ve Zehebî’nin ise uydurma dediği kaydedilmiştir.

Muhaddislerin gerek bu ifadeleri ve gerekse rivayetin farklı geliş yolları ve râvileriyle ilgili değerlendirmeleri hakkında geniş bilgi için bkz: Heysemi, Mecmau’z-Zevâid, c: 10, s: 25; Zehebî, Telhîsu Kitâbi’l-Mevzûât, c: 1, s: 92; Suyûtî, el-Leâli’l-Masnûa, c: 1, s: 404-405; Fetteni, Tezkiretu’l-Mevzûât, c: 1, s:112; İbn Arrâk, Tenzihü’ş-Şeria, c: 2, s: 30-31; Şevkânî, el-Fevâidü’l-Mecmûa, s: 413; Aclûnî, Keşfü’l-Hafâ, c: 1, s: 54-55.

Ayrıca cennette hangi dilin konuşulacağı konusunda Kur’an’da ve sahih sünnette bir delil yoktur. Dolayısıyla yukarıdaki rivayete bakarak bu konu hakkında konuşmak doğru değildir.

Okudunuz mu?  Orduevi yemeğinden izinsiz yemek

Cevap: Üç şeyden dolayı Arapları seviniz diye bir hadis var mı?

karadamlalar
Arap milletine geçilmiş bir torpil yoktur, Arabın Arap olmayana Arap olmayanın Arap olana üstünlüğü yoktur ÜSTÜNLÜK TAKVADADIR.


Cevap: Üç şeyden dolayı Arapları seviniz diye bir hadis var mı?

islamyolu
öylede kardeşim Peygamberimiz Arap olduğu için bile Arapları sevmemiz lazımdır. biz arapların bidat ehlini demiyoruz ki. Ehli sünnet vel cemaat olanı sevmemiz lazım. ben sırf Peygamberimiz arap diye Arapları severim. saygı duyarım. Yukarıdaki hadis uydurma değildir. Özellikle imam suyuti zehebinin uydurma dedigi hadislere itibar etmeyin demiştir. Çünkü zehebi bir çok hadise uydurma diyor.

o hadiste Arapların gavurlarını sevin demiyor ki. Ehli sünnet olanlarını sevin diyor. Karadamlaların Getirdigi diğer hadis bu konuyu daha güzel açıklıyor. herşey takvadandır. ama O Allah katında. bizler açısından bakarsak , Arapları üstünlük göstermiyoruz. Sadece ve Sadece Arap olduğu için Peygamberimizde Arap oldugu için seviyoruz.

Okudunuz mu?  Haşa Allah olmasaydı demek

Ayrıca ben çoğu kitaptada gördüm cennet dilinin Arapca Cehennem dilininde Süryanice olduğunu.

Getirdigin hadisi şerif Ahmed bin hanbel zayıf demişsede demekki sadece 1 sahabeden geliyor veya 2 buna uydurma asılsız demek kadar tehlikeli bir şey yoktur. hele ki Hakim rivayet ediyorsa sonuna kadar ben itibar ederim.


Cevap: Üç şeyden dolayı Arapları seviniz diye bir hadis var mı?

karadamlalar
zayıf olan hadislere bir zehebi zayıf dememiş. peygamberimiz arap diye arapları seviyorsun takvasına bakmadan da peygamberlerin cumhuru israiloğullarındandı onları sevmemiz gerekmiyor mu bu durumda?

"ben sırf Peygamberimiz arap diye Arapları severim. saygı duyarım"

bu yanlıştır. ortak atadan gelen insanlar olarak tüm insanlığa saygı duymak müslümanın kavimler hakkında göstereceği en doğru duruştur.


islamyolu
Karadamlalar Kardeşim Benim sözümü anlamamışın. Bak kardeşim Arap olanın Kafirini veya bidat ehlini sevmek zaten olmaz. Ehli sünnet olanını sevmemiz lazım. bunda da Peygamberin Arap olması , Kur’anın arap olması , cennet dilinin arap olması derim. Siz Hadise uydurma diyebilirsiniz ama ben demem. O hadisi şerifi Rivayet eden Hakim ne demiş Onu bilmemiz lazım. Ahmet bin hanbelin Zayıf demesi kendi kriterlerine göre Zayıf tır. Belki Hakimin kriterlerine göre Sahih dir.

Okudunuz mu?  Tevbe 97 ayetinin meali hakkında

Günümüzde Araplara karşı düşünceler Oldugunca pistir. Ne bileyim bir arap görseler Yobaz derler. ya Böceklerine Kara Fatma Takmışlar. Köpekleri Arap Arap diye çağırıyorlar. Milletimiz iyice Araplara karşı kötü düşüncedeler. Ben de derim ki Yukarıdaki hadisi şeriften Dolayı yine saygı gerek Ama Ehli sünnet Olanlarına. Yoksa Acemin araba Arabın aceme üstünlüğü tabiki yoktur. Takva lazımdır.

Şimdi Bütün peygamberler neredese yahudilere gelmiştir diyorsun. Evet doğru diyorsun. Onlara zaten Allah geçmişte değer vermiştir. Ama o ırk çeşitli nedenlerden dolayı Son Peygambere Razı olmadılar , İslama karşı geldiler vs gibi nedenlerden Allah lanet etti. Allahın lanet ettiği bir kavim Sevilirmi hiç. Arada dağlar kadar Fark var. Ayrıca Bizler Ehlibeyti Sırf Peygamberimiz için seviyoruz. Peygamberimizde Sevmemizi istemiştir. Bilirmisin Osmanlı Ecdadımız zamanında Ehlibeytten olanlar Bir suç işleselerdi bile Ayrı Mahkemelerde cezası veriliyordu.

Okudunuz mu?  Akrabalarımdan Nefret ediyorum Artık

Ben son olarak derim ki. Araplara karşı buğz etmeyin. Onları sevin. Sevmiyorsanız bile Peygamberimiz (SAllahu aleyhi ve sellem) efendimizin hatırı için sevin. bir kaç hadisi şerif vereyim belki daha iyi anlarsın kardeş.

(Allahü teâlâ, insanlar içinden seçtiklerini Arabistan’da yerleştirdi. Bu seçilmişlerden de, beni seçti. O halde, Arabistan’da bana

bağlı olan Müslümanları seven, benim için sever. Onlara düşmanlık eden, bana düşmanlık etmiş olur.) [Taberani]

(Fakirleri sevin ve onlarla oturup kalkın. Müslüman Arabı da kalbden sevin.)
[Hâkim]
(Arabı sevmek iman alameti, buğz ise münafıklık alametidir.)
[Hâkim, Beyheki, Dare Kutni]
(Arab, yeryüzünde Allahü teâlânın nurudur. Onların yok olması zulmettir. Onlar yok olunca, nur gider, zulmet gelir.)
[Hâkim]

(İnsanların iyisi Arap, Arabın iyisi Kureyş, Kureyş’in iyisi Beni Haşim’dir. Acemin iyisi Fars, Sudanlının iyisi Nube, malın hayırlısı mehirdir.) [Deylemi] (Arabın helak olması kıyamet alametidir.) [Tirmizi, Taberani]
(Bana buğz eden dinden ayrılır.
Müslüman Araba buğz eden bana buğz etmiş olur.) [Tirmizi, Taberani, İ.Ahmed, Beyheki, Ebu Ya’la, Hâkim]

Okudunuz mu?  Farz Namazından Sonra Kaza Namazı Kılınır Mı?

AydınlığaBak
(Arab, yeryüzünde Allahü teâlânın nurudur. Onların yok olması zulmettir. Onlar yok olunca, nur gider, zulmet gelir.) [Hâkim]

Arapların üstün bir ırk olduğunu gösteriyormuş gibi durdu epey bir kafam karıştı


çelebiler
Hadis alimleri hadisin hükmünü ermiş.Uydurmadır.


leventtanju
ARABIN BASKASINA BASKASININ DA ARABA USTUNLUGU YOKTUR HADISI DOGRUDUR….

ARABU 3 NEDENDEN OTURU SEVINIZ HADISI ISE ZAYIF OLMASINA RAMEK DIKKAT CEKICIDIR…

VE DE PEYGAMBERIMIZ ARAB TIR DIYE BEN ARABLARI SEVER SAYARIM….

SONRA KURAN ARABCAYA YAKIN DILDEDIR YANI RAB CADIR….(hasa a
Allahin dilidir demiyorum)

CENNETTE DE ARABCA KONUSABILIRIZ….


Sumame
Cennet dili arapça dir


cavraşım
< Cennet dili arapça dir >
Delil?

Söylemekle olmuyor bu işler


karadamlalar
"Cennet dili arapça"

müddei iddiasını ispatla mükelleftir. buna dair getirilen tüm hadisler zayıf ve mevzudur. cennetin diline dair bir nass yoktur.


Galus
İmam Münâvî’nin Feyzu’l-Kadîr isimli hadis kitabında İbni Abbas’tan şu mealde bir hadis-i şerif rivayet edilir: "Üç hasletten dolayı Arabı seviniz: Çünkü ben Arabım, Kur’ân-ı Kerim Arapça olarak nazil olmuştur, Cennet ehlinin konuştukları dil Arapça’dır." (1)

Okudunuz mu?  Dünya mı güneş etrafında dönüyor yoksa güneş mi dünya etrafında?

Arapça, belagat, edebiyat, fesahat ve zenginlik bakımından dünya dillerinin en güzelidir. Aynı zamanda ses, ahenk ve cümle yapısı bakımından da diğer diller arasında apayrı bir yeri vardır. Cenab-ı Hak da kendi kelâmı Kur’ân-ı Kerimi Arap diliyle indirmiştir. Peygamber-i Zîşân (a.s.m.) da zaten bu dili konuşuyordu; kendi milletinin, kavminin dilini…

Bu hadis-i şerifi bazı âyetler de tasdik etmekte, desteklemektedir.

"Halkı Allah’ın azabından sakındıran peygamberlerden olsun diye onu apaçık bir Arapça lisan ile senin kalbine Cebrail getirdi." (2)

"Biz hiçbir peygamberi kendi kavminin dilinden başkasıyla göndermedik ki, amrolunduklarını onlara apaçık anlatsınlar" (3) mealindeki âyet-i kerime de Peygamberimizin kendi kavmi olan Araplara kendi dilleriyle tebliğde bulunduklarını bildirir.

Evet, Kur’ân’ın dili, son Peygamber Hazret-i Muham-med Mustafa’nın (a.s.m.) konuştuğu dil Arapça olunca, Cennet dilinin de Arapça olacağı şüphe götürmez bir gerçek olur. Hz. Âdem de yeryüzüne indirilmeden önce Cennette bulunduğu zamanlar Arapça olarak konuşurdu. Ayrıca bu dil Peygamberimizden başka diğer peygamberlerden bazılarının da konuştuğu dildir. Meselâ, Hz. Nuh, Hz. Hud, Hz. İsmail, Hz. Salih, Hz. Şuayb Arapça konuşuyorlardı.

Okudunuz mu?  Şeytan taşlama olayı nasıl başlamıştır?

Ayrıca imam Kastalânî, Hz. Âişe’den "Cennet ehli Mu-hammed Aleyhisselâmın diliyle konuşacaklar" mealinde bir rivayeti zikreder. (4)

Cennet dilinin Arapça olduğu yukarıda mealini verdiğimiz hadis-i şerifin ifadesinde ve Hz. Âişe’nin rivayetinde sabit olmakla beraber, Üstad Bediüzzaman Mehtu-bat’ ta İmam Âzam’ın bir fetvasının hikmetini izah ederken şöyle bir ifadeye yer verir: "Bir rivayette lisan-ı ehl-i Cennetten sayılan Fârisî lisanı…" (5)

Bu beyanla, yukarıdaki ifadeler birarada düşünülürse şöyle bir neticeye varmak herhalde yanlış olmaz: Esas itibariyle Cennet lisanı Arapçadır; fakat Farsça da konuşulabilir. Yani Cenab-ı Hak her iki dili de Cennet lisanı olarak yaratabilir.

Hadis-i şerifte "Arabi seviniz" ifadesini mutlak olarak anlamamak lâzımdır. Çünkü Araplar içinde gayrimüslimler olduğu gibi, günümüzde dinsizler de vardır. Onların sadece Arap ırkına mensup olmaları, Arapça konuşmaları onları sevmeye kâfi gelen hususlar değildir. Hadiste yer alan beyandan maksat, Müslüman olan, dinini yaşayan, Resulullahın izinde olan Araplardır. Zaten bunlar din kardeşimizdir. Onları din kardeşimiz olarak sevdiğimiz gibi, ayrıca Kur’ân’ın, Resulullahın ve Cennetin lisanını konuştukları, saff-ı evvel olarak İslâmiyeti yaydıkları, İslâmiyete hizmet ettikleri için de diğer milletlerden farklı olarak bir derece daha fazla sevgiye lâyıktırlar.

Okudunuz mu?  Ecrin ismi hakkında

Dipnotlar:
1. Feyzü’l-Kadîr, 1:178 Hadis no: 225.
2. Şuarâ Sûresi, 195.
3. İbrahim Sûresi, 4.
4. Mevâhib-i Ledünniye , 1:276.
5. Mektûbat, s. 406.
Mehmed Paksu

Sorularla İslamiyet


ELHAMDULİLLAH
Cennet-i Ala’da Cennet Ehli birbirlerine SELAM derler. Dahi meleklerde Cennet Ehli’ne selam olsun bu gün size derler.

Selamu Aleykum ve Rahmetullahi ve Berekatuhu demezler. Çünkü Bizatihi Allahu Taalanın Cemaliyle müşerref olmuşlardır. allah-u Taala’nın Rahmet ve Bereketine nail olmuşlardır. Boş kelimeye ve cümlelere israfen yer yoktur.

Sadece SELAM derler….

Bunun dışında KELAM’a gerek ve ihtiyaç arzetmezler. O Cennet Ehli’nin düşünmesi hizmetlerinin görülmesi için yeterlidir. KELAM’en’de bu böyledir. Kelimelerle saatler boyunca anlatamadığı ve sıkıntı çektiği hususu, Orada Cenneti Ala’da düşünmesi ve karşısındakine düşündüğünü nakletmesi bir an mesabesindedir. Sıkıntısız ve israfsız olarak. Cevabıda aynı şekilde sıkıntısız ve israfsız olarak alacaktır. İnşaAllah…. Allahu Alem.

Okudunuz mu?  Din öğrenmek için hangi kitaplardan başlamak gerekir?

Rab’bim Cümlemizden Razı Olsun. Amin.

Elmalılı Hamdi Yazır : İyman edip salih salih ameller işliyenler ise altından ırmaklar akar Cennetlere konulmuşlardır, rablarının izniyle orada muhalled olarak kalacaklardır, tehıyyeleri (temennileri, iltifatları, duaları, esenlik dilekleri) orada selâmdır


leventtanju
ARABIN BASKASINA BASKASININ DA ARABA USTUNLUGU YOKTUR forumduasi.com/hadis-tarihi-hadis-usulu/HADISI DOGRUDUR….

ARABU 3 NEDENDEN OTURU SEVINIZ forumduasi.com/hadis-tarihi-hadis-usulu/HADISI ISE ZAYIF OLMASINA RAMEK DIKKAT CEKICIDIR...

VE DE PEYGAMBERIMIZ ARAB TIR DIYE BEN ARABLARI SEVER SAYARIM….

SONRA KURAN ARABCAYA YAKIN DILDEDIR YANI RAB CADIR….(hasa a
Allahin dilidir demiyorum)

CENNETTE DE ARABCA KONUSABILIRIZ….


Saif Al-Din
Ya arkadaş, hadis olsa da olmasa da Peygamber efendimiz (a.s.) kendi içlerinden çıktığı için Arapları seviyorum. Bu demek değil ki başkalarını sevmiyorum, genel olarak yabancı müslümanlara bir sempatim var, özellikle sonradan müslüman olanları sokakta ben müslümanım diye gezen ama namaz kılmayan türklerden kat ve kat ve kat ve kat daha çok seviyorum. Ama araplarında bunlar arasında özel bir yeri var.

Okudunuz mu?  Çağrı merkezinde çalışmak haram mıdır ?

Müslümanlar da kavimcilik yapmaya başladıysa o araptı, bu yunandı bu bilmemneydi diye…


Kayıtsız Üye
kaynak bulamadınızda bu islamoğlu denen zatın dediğinimi kaynak alıcaz. zerre kadar ummuyorum ama bu site bu adamın söylediğine ehemmniyet vermez diye düşünüyorum söylediği yalanların sınırı yok


arapları 3 şeyden dolayı seviniz, arapları neden sevmeliyiz, arapları seviniz hadis

Bu kategoride yer alan Eşimin utangaçlığı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Üç şeyden dolayı Arapları seviniz diye bir hadis var mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.