Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:23
Namazlar
Yönetici

Bir vaktin namazı kılınırken diğer namazın vakti girerse kılınmakta olan namaz olurmu

Bir vaktin namazı kılınırken diğer namazın vakti girerse kılınmakta olan namaz olurmu

Fetva Meclisi
Bir vaktin namazı kılınırken diğer namazın vakti girerse kılınmakta olan namaz bozulur mu?

Bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin ezanı okunsa, namaz tamamlanır (Buhârî, Mevâkit, 28). Bu namazı kaza etmeye de gerek yoktur. Ancak unutmamak gerekir ki bir özür olmadan namazı son vaktine bırakmak tahrimen mekruhtur. Sabah ve cuma namazı dışında namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağı konusunda âlimler görüş birliği içindedir. Sabah namazında ise güneş doğarken namaz kılmayı nehyeden hadislere dayanan İmam Ebû Hanîfe güneşin doğmasının kılınmakta olan namazı bozacağını söylemiştir. Bunun yanında İmam Ebû Yûsuf ve Muhammed son oturuşta teşehhüd miktarı oturulmuşsa namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedaiu’s-Sanâi’, I, 329; İbnü’l-Hümâm, Fethu’l-Kadîr, I, 386; II, 254). Diğer mezhepler ise Hz. Peygamber (s.a.s.)’in sabah namazının bir rekâtı kılındıktan sonra güneş doğar veya ikindi namazının bir rekâtı kılındıktan sonra güneş batarsa o namazın tamamlanacağını ve geçerli olacağını bildiren hadisine (Buhârî, Mevâkit, 27) dayanarak namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağını belirtmişlerdir (İbn Rüşd, Bidâyetü’l-müctehid, I, 95; İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 16-17). Buna göre sabah namazında ihtilaf bulunmakla birlikte bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin ezanının okunması kılınmakta olan namazı bozmaz.

Okudunuz mu?  Namazda harfleri yerli yerince çıkarmamakla namaz bozulur mu?

Cevap: Bir vaktin namazı kılınırken diğer namazın vakti girerse kılınmakta olan namaz olurmu

EHLİMAN
Bazı vakitlerde namazın kılınması yasaklanmıştır. Mesela sabah namazını sabah güneşi doğarken kılmak olmaz.Bu nedenle diğer vakitlerde namaz kılarken diğer vakit girerse namaz sahih olmaktadır.Fakat namazı geciktirmemek gerekmektedir.

Okudunuz mu?  Namazda Tahiyyata Oturduğumda dizlerim çok acıyor

vitir namazını kılarken imsak girerse

Bu kategoride yer alan İçki içtikten ne kadar sonra abdest alınıp namaz kılınabilir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Bir vaktin namazı kılınırken diğer namazın vakti girerse kılınmakta olan namaz olurmu Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.