Anasayfa
31 Temmuz 2022, 20:26
Sure Ayet
Yönetici

Fatiha suresi iniş sebebi

Fatiha suresi iniş sebebi

Kayıtsız Üye
Fatiha suresi iniş sebebi nedir Fatiha suresinin neden nazil olduğu hakkında bilgiler verir misiniz ?


Cevap: fatiha suresi iniş sebebi

mumsema
fatiha suresi iniş sebebi

Onun hakkında alimler ihtilafa düştüler. Çoğuna göre Kur’an’dan ilk nazil olan sûrelerden biri olarak Mekke’de nazil olmuştur.
Ebû Osman Said b. Muhammed b. Ahmed ez-Zahid, dedesinden, o Ebû Amr el-Hıyerî’den, o İbrahim b. el-Haris ve Ali b. Sehl b. el-Muğire’den, onlar da Yahya b. Ebî .Bükeyr’den, o İsrail’den, o Ebû İshak’tan, o da Ebû Meysere’den bize haber verdi: "Rasulullah (s.a.v.) ortaya çıktığında kendisine ‘Ya Muhammed" diye nida eden bir münadiyi işitti. Sesi işitince korka korka yürüdü. Varaka b. Nevfel de kendisine dedi ki: "Nida eden sesi işittiğinde sana ne dediğini işitinceye kadar sağlamca dur." Yine Rasulullah (s.a.v.) görünce ‘Ya Muhammed" diye aynı sesi duydu ve "emrine hazırım" buyurdu. Seslenen dedi ki: "Allah’tan başka hiçbir ilah olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın elçisi olduğuna şahidlik ederim de." Sonra aynı ses O’na Fatiha Sûresi’ni sonuna kadar okudu."[1] Şu haber de Ali b, Ebî Talib’in rivayetidir.
Ebû İshak Ahmed b. Muhammed el-Müfessir, Hasan b. Cafer el-Müfessir’den, o Ebu’l-Hasan b. Muhammed b. Mahmud el-Mervezî’den, o Abdullah b. Mahmud es-Sadi’den, o Ebû Yahya el-Kasrî’den, o Mervan b. Muaviye’den, o A’la b. el-Müseyyib’den, o Fudayl b. Amr’dan, o da Ali b. Ebî Talib’den Ali’nin şöyle dediğini bize haber verdi: "Fatiha-i Kitab, Arş’ın altındaki bir hazineden Mekke’de nazil oldu."[2] Bir önceki isnada göre Sa’di’den, o Amr b. Salih’ten, o babasından, o Kelbî’den, o Ebû Salih’ten, o da İbn Abbas’tan şöyle dediğini bize haber verdi: "Peygamber (s.a.v.) Mekke’de kaim oldu da "Bismillahi’r-Rahmani’r-Rahim, el-hamdu lillahi Rabbi’l-âlemin"dedi. Bunun üzerine Kureyş: "Allah, ağzını kapatsın" veya bunun gibi bir şey söyledi.
Bu haberi Hasan ve Katade söyledi.
Mücahid’e göre de Fatiha Medine’de nazil olmuştur. Hiiseyn b. Fadl dedi ki: "Her alim yanılabilir. Bu da Mücahid’in bir yanılmasidır. Zira o bu sözde yalnız kalmışur. Alimler aksini söylüyorlar. Fatiha’nın Mekke’de nazil olduğuna kesin olarak hüküm verilecek delillerden biri de "Andolsun biz sana tekrarlanan yediyi ve yüce Kur’an’ı verdik." âyeti veya Fatiha’dır."[3] Muhammed b. Abdirrahman en-Nahvî, Muhammed b. Ahmed b. Ali et-Hıyerî’den, o Ahmed b. Ali b. el-Müsenna’dan, o Yahya b. Eyyub’dan, o İsmail b.Cafer’den, o el-A’la’dan, o babasından, o da Ebû Hureyre’nin şöyle dediğni bize haber verdi: "Ubeyy İbn Ka’b, kendisine Ümmü’I-Kur’an’ı okuduğu esnada Rasulullah (s.a.v.) buyurdu ki: "Hayatım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki Allah bunun bir mislini, ne Tevrat’da, ne İncil’de, ne Zebur’da, ne de Kur’an’da indirmiştir. Şüphesiz o bana verilen Seb’ul-Mesani (namazın her rekatında tekrar tekrar okunan yedi âyet) ve büyük Kur’an’dır."
el-Hicr Sûresi ittifakla Mekke’de nazil olmuştur. Bu âyet de bu sûrenin içindedir. Dolayısıyla Allah Teala Peygamberine Mekke’de bulunurken Fatiha’yı vermekle ihsan edip, sonra da onu Medine’de indirmiştir. Rasulullah (s.a.v.)’ın Fatiha’yı okumaksızın, namaz kılarak Mekke’de on küsur sene yaşadığını söylememiz mümkün değildir. Bu iddia akılların kabul edemeyeceği şeyler cümlesindendir.[4]

Okudunuz mu?  Mürşit ile ilgili ayetler kuranı kerimin neresinde gecer

[1] Mürsel hadistir.

[2] Senedinde kopukluk var. Fudayl, Ali’den işitmemiştir. Deylemî; el-Firdevs: 6816, Kenzu’l-Ummal: 2521.

[3] Senedi zayıftır.

[4] Timizi; Tefsir: 3125, Hakim; Müstedrek: 2/258, Abdullah b. Ahmed; Zevaidu’l-Müsned: 5/114.
İmam Ebu’l-Hasen Ali bin Ahmed el-Vahidi, Esbâb-ı Nüzul, İhtar Yayıncılık: 18-19.

Okudunuz mu?  Düğünde, gelin alma sırasında hangi dua ve sureleri okumamızı tavsiye edersiniz?

fatiha suresinin iniş sebebi, fatiha suresi neden indirilmiştir, fatiha suresi ne zaman indi

Bu kategoride yer alan Fatiha süresi ve dilek duaları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Fatiha suresi iniş sebebi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.