Anasayfa
4 Kasım 2021, 17:24
Namazlar
Yönetici

Elbise veya bedene bulaşan kan, ne kadar olursa namaz kılmaya engel teşkil edermi?

Elbise veya bedene bulaşan kan, ne kadar olursa namaz kılmaya engel teşkil edermi?

Fetva Meclisi
Namazın şartlarından birisi de necasetten yani hakki ve maddi pislikten temizlenmektir. Namazın sahih olması için, beden, elbise ve namaz kılınacak yerlerin temiz olması şarttır. Namaz kılacak kişinin elbisesinde, bedeninde ve namaz kılacağı yerde, kan, idrar, dışkı ve meni gibi namaza mani necasetler bulunmamalıdır. Bu pisliklerin katı olanlarının dirhem miktarı (yaklaşık 2. 8 gram), sıvı olanlarının ise el ayasının büyüklüğünde bir alana yayılmış olanı namazın geçerliliğine engel olur. Bu miktarlardan az olan pislikler ise namaza mani değildir, fakat bunlar giderilmeden namaz kılınması mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 31).

Okudunuz mu?  Sehiv secdesi ne zaman ve nasıl yapılır?

Cevap: Elbise veya bedene bulaşan kan, ne kadar olursa namaz kılmaya engel teşkil edermi?

EHLİMAN
Namaz kılmadan önce kirlerden arınması gerekmektedir.Bu nedenle vakit girmeden bunları temizlemek yada kıyafetleri değiştirmek gerekir.Fakat unutmayalım ki ölçü sıvı kirlerde el yası kadar olandır.Bundan sonrası fazlası namaza engel olmaktadır.

Okudunuz mu?  Vitir namazından sonra namaz kılınır mı?

Cevap: Elbise veya bedene bulaşan kan, ne kadar olursa namaz kılmaya engel teşkil edermi?

melik
biraz daha anlayacağımız dilden yazsanız anlıcaz


Cevap: Elbise veya bedene bulaşan kan, ne kadar olursa namaz kılmaya engel teşkil edermi?

Kayıtsız Üye
daha ne anlatsın be kardesim adam anlatmış işte elinin içi parmaklarla bileğinin arasindakki alan el ayasıdır sıvı o kadar alana yayılmış olacak ondan sonrası mani namaza

Okudunuz mu?  Şafiide namaz nasıl kılınır?

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar Manaz nedir ben anlamadım siz yazmışsınız da


Şema
< Manaz nedir ben anlamadım >
"Namaz" yazacağına manaz yazılmış yazı düzeltildi.


Çaylak2017
Sabah namazından sonra dizimin altındaki yaraya yara bandı yapıştırmıştım. Öğle ve ikindi namazını bu elbiseyle peşpeşe kıldım. Sonra aynı elbiseyle akşam namazını da kıldım. Şimdi yatsıyı kılacakakken elbisenin iç kısmında bir miktar kurumuş kan damlalarının iz bıraktığını gördüm. "El ayasından daha az bir alandaysa namazı bozmaz" diye biliyorum ama bu el ayası ne kadardır? Kan izleri 14-15 cm lik bir alana yayılmış ama komple kan lekesi değil; ufak ufak damlalar halinde. Elbiseyi değiştireceğim, ama yatsı sırasında da böyle kanama olur diye korkuyorum. Bugünkü namazları tekrar kılmam gerekir mi? Namaz sırasında sürtünme sebebiyle yaradan temiz elbiseye yine kan geçerse namaz bozulur mu?

Okudunuz mu?  Namazda ağızda olan bir parça yemek namazı bozar mı

arifselim
Her akan kan damlası abdesti bozar. Hanefi mezhebine göre el ayası miktarı bir necaset namaza engel değildir. Bunun ölçüsü ortalama 1 tl büyüklüğü kadardır. Buna göre değerlendirebilirsin.


Kayıtsız Üye
Merhaba,
ben sabah uyandığımda dudağımda kuru kan vardı ve ben Gusül abdesti aldım banyoya girip ama öncesinde o kanı temizlemedim.
Namazlarımı kıldıktan sonra kanı fark ettim abdest almadan silmeyi unuttuğumu.
Gusülüm geçerli mi değil mi aklıma takıldı?

Okudunuz mu?  Sehiv secdesi hakkında merak ettiğim sorular

Lütfen yardımcı olun.


arifselim
Merhaba. Hiç bir şekilde ne ıslak kan ne de kurumuş kan gusle engel olmaz. Guslün geçerlidir. Sadece suyun deriye temasını engelleyecek bir madde bulunuyorsa o zaman gusül geçerli olmaz.


Kayıtsız Üye
atletimin arksında tırnak kadar kan bulaşmış namazım sahih olur mu.

Okudunuz mu?  Namazı Allah rızası için değil Cennete gitmek için kılıyorum

arifselim
Hanefilerde çok miktarda olan necaset mazur kabul edilmiştir. Bir elin ayası kadarını geçmeyecek kadar olan bir necaset veya kan bulaşması namazın sıhhatine engel değildir.


Kayıtsız Üye
Merhaba, yıkanmasına rağmen kan lekesi kalan çamaşır namaza veya abdeste engel midir?


Ensar
Merhabalar sevgili kardeşim, El içi fazlası olan kan lekesini çıkarmanız gerekmektedir. Kan necistir. Kan lekesi eğer avuç içi kadar ve altındaysa namaza ve abdeste engel değildir.
Bu sizin için sayılır bir fetvadır, ancak eğer o kan olan elbiseyi değiştirirseniz buda sizin için takva olur. Allah’a emanet olun.

Okudunuz mu?  Namaz Kılarken Sureleri Sırayla Okumak Şart Mı?

elbisede kan lekesi ile namaz kılınır mı, kan lekesi ile namaz kılınır mı, kanli elbiseyle namaz kılınırmi

Bu kategoride yer alan Cuma namazını bilerek terk etmek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Elbise veya bedene bulaşan kan, ne kadar olursa namaz kılmaya engel teşkil edermi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.