Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:23
Namazlar
Yönetici

Namazda kavme ve celsenin hükmü nedir, ne kadar beklemek gerekir?

Namazda kavme ve celsenin hükmü nedir, ne kadar beklemek gerekir?

Fetva Meclisi
Namazda kavme ve celsenin hükmü nedir, ne kadar beklemek gerekir?

Kavme; namazda rükûdan kalkarken, secdeye gitmeden önce iyice doğrulmak ve en az bir kere Sübhâne Rabbiye’l-Azim diyecek kadar ayakta durmak; celse ise, namazda iki secde arası en az bir kere Sübhâne Rabbiye’l-Azîm diyecek kadar oturmaktır. Celse ve kavme, vacip olup yanılarak terk edilirse sehiv secdesi yapmak gerekir. Bilerek terk edilirse namaz bozulur. İmam Şafiî, İmam Malik ve Ahmed b. Hanbel’e göre ise celse ve kavme farzdır (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 312, 321; İbn Kudâme, el-Muğnî, I, 523; Nevevî, Ravda, II, 318). Ebû Hureyre (r.a.) şöyle anlatmaktadır: Hz. Peygamber bir gün mescide girdi, peşinden de bir adam gelerek namaz kıldı. Sonra gelip Hz. Peygamber’i selâmladı. O da selamını aldı ve ‘dön ve namazını yeniden kıl’ dedi. Bu durum üç kez tekrar etti, sonuncusunda şöyle buyurdu: ‘Namaz kılacağın zaman tekbir al, sonra Kur’an’dan bildiğin kolay gelen bir yeri oku, sonra rükûya eğil ve uzuvların yerleşip rahatlayıncaya kadar rükûda kal. Daha sonra rükûdan kalk ve iyice doğrul. Sonra secdeye git ve orada uzuvların yerleşip rahatlayıncaya kadar kal. Daha sonra iyice yerleşinceye kadar otur, sonra tekrar secdeye kapan ve orada uzuvların yerleşip rahatlayıncaya kadar bekle. Bütün namazlarında böyle yap (Buhârî, Ezan, 95).

Okudunuz mu?  Namazda ettehiyyatü yerine ne okunabilir?

Cevap: Namazda kavme ve celsenin hükmü nedir, ne kadar beklemek gerekir?

DELFİN
Namaz kılarken tadili erkana uymak ve her rukünu düzgün yapmak gerekmektedir.Namaz aceleye getirilerek yarım yanlış kılınması sadece kendi içimiz rahatlatır.Bu nedenle namaza önem vermek ve gerek kıyam secde ve rükuda tam olarak durmak ve yapmak gerekir.

Okudunuz mu?  Sabah namazından sonra uyumamak için ne yapmalıyım?

kavme nedir, kavme ve celse nedir, kavme

Bu kategoride yer alan Teheccüd, tesbih, kuşluk gibi nafile namazlar cemaatle kılınabilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda kavme ve celsenin hükmü nedir, ne kadar beklemek gerekir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.