Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:23
Namazlar
Yönetici

Son oturuşta selam vermeden kendi fiili ile namazdan çıkan birinin namazı geçerlimi

Son oturuşta selam vermeden kendi fiili ile namazdan çıkan birinin namazı geçerlimi

Fetva Meclisi
Son oturuşta selam vermeden kendi fiili ile namazdan çıkan birinin namazı geçerli midir?

Namazın sonunda sağ ve sol tarafa selâm vermek; es-Selâmü aleyküm ve rahmetullah cümlesinin es-Selâm kısmını söylemek vâcip, aleyküm ve rahmetullah kısmını söylemek ise sünnettir. Ebû Hanîfe’ye göre namaz kılan kişinin, namazın sonunda kendi istek ve iradesiyle yaptığı bir fiil ile namazdan çıkması gerekir. Ebû Yûsuf ve Muhammed’e göre ise teşehhüt miktarı (Ettehiyyatüyü okuyacak kadar) oturmakla namaz, rükünleri itibariyle tamamlanmış olur. Selam vermese veya kendi isteği ile namaza aykırı bir davranışta bulunmasa bile namazı tamam olur. Ancak vacip terk edilmiş olur. Bu görüş ayrılığının bazı fıkhî sonuçları vardır. Buna göre bir kimse ka’de-i ahîrede (namazdaki son oturuşta) teşehhüt miktarı oturduktan sonra kendi isteği ile, namazla bağdaşmayacak bir fiil işlese, meselâ kendisine verilen selâmı almak veya hapşırana çok yaşa veya yerhamükellâh demek gibi bir şekilde konuşsa, her üç imama göre de namazı tamam sayılır (Zeylaî, Tebyînü’l-Hakâik, I, 125, Bilmen, Ö. N, Büyük İslâm İlmihali, 127) Fakat teşehhüt miktarı oturduktan sonra, kendi isteği dışında bir sebeple namazı bozulsa Ebû Yûsuf ve Muhammed’e göre bu kişinin namazı tamamdır, Ebû Hanîfe’ye göre ise tamam değildir. Yine son oturuşta, teşehhüt miktarı oturduktan sonra henüz kendi istek ve iradesiyle namazdan çıkmadan namaz vakti çıksa, bu kişinin namazı Ebû Yûsuf ve Muhammed’e göre tamamdır. Ebû Hanîfe’ye göre ise fâsiddir (Kâsânî, Bedaiu’s-Sanâi’, I, 329; İbnü’l-Hümâm, Fethu’l-Kadîr, I, 386; II, 254; Abdurrahman el-Cezîrî, Kitabu’l-Fıkhi ale’l-mezâhibi’l-Erbea, 138).

Okudunuz mu?  Sabah namazında imam sesli mi okur?

Cevap: Son oturuşta selam vermeden kendi fiili ile namazdan çıkan birinin namazı geçerlimi

DELFİN
Son oturuşta ettehiyatüyü okuyacak kadar oturmak namaz için yeterli denmektedir.Fakat ettehiyatüyü okuduktan sonra selam vermek iki saniye almaktadır.Bu nedenle selam da verilebilir.


selam vermeden namazdan çıkmak, namazdan kendi isteğiyle çıkmak

Bu kategoride yer alan Namazda kavme ve celsenin hükmü nedir, ne kadar beklemek gerekir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Son oturuşta selam vermeden kendi fiili ile namazdan çıkan birinin namazı geçerlimi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.