Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:42
missa09
Abone

Ölünün yanında hangi dualar okunur?

Ölünün yanında hangi dualar okunur?

Kayıtsız Üye
Ölünün yanında Kur’an okunur mu?


Cevap: Ölünün yanında hangi dualar okunur?

Muhasibi
Gömülmemiş ve gömülmeye hazırlanmış insan ölüsü. Ölüyü gömmek için yapılan tören ve işlemler. İslâm bu tören ve işlemler ile ilgili olarak bazı emir ve nehiyler getirmiştir. Genellikle bunlar sünnet ile sabit olan ve Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından bizzat uygulanan ve bize kadar intikal eden hususlardır. Ölüm döşeğinde can çekişme durumunda olan kimseyi -kendine zorluk olmazsa- yüzü Kıbleye karşı gelmek üzere sağ tarafa çevirmek sünnettir. Başını biraz yükselterek sırtı üstüne yatırmak da caizdir.

Okudunuz mu?  Zafer ile ilgili kompozisyonlar

Hasta can çekişiyorken ve gerçekten mümin birisi ise ona yardımcı olmak, yakınları için bir gereklilik ve ayrıca da sevaptır. Onun için yanında "kelime-i şehadet" getirmek ve söylemesine yardımcı olmak sünnettir. Çünkü Rasûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuşlardır:

"-Ölülerinize, Lâ ilâhe illAllah "ı telkin ediniz. Zira ölüm halinde onu söyleyen (bir mümin)’i bu kelime Cehennem’den kurtarır. " "Son sözü Lâ ilâhe illAllah olan kimse Cennet’e girer. " (Müslim, Cenâiz, 1-2; Ebû Davud, Cenâiz, 16)

Okudunuz mu?  Eşim ile ilgili sorunlarım bana bir akıl verin

Hastanın yanında şehadet getirilir ki o da hatırlayıp şehadet getirsin. Yoksa ısrar ile sen de yap denilmez. Zira o anda zor bir durumdadır. Ona zorluk çıkarmamalıdır. Bir defa da söylese yeter. Bu telkini, hastayı sevenlerden biri yapmalıdır. Maksat hastada isteksizlik uyandırmamaktır.

Hasta vefat edince ağzı kapatılır. Bir bez ile çenesi başından bağlanır. Gözleri yumulur. Eller yanlarına getirilir. Bunu yaparken şu dua okunabilir:

Okudunuz mu?  Çocuk istememek eşler için boşanma sebebi olur mu?

"Bismillâhi ve alâ milleti rasülillâh. Allahümme yessir aleyhi emrahu ve sehhil aleyhi mâ ba’dehû ve es’id bir likaike vec’al mâ harace ileyhi hayran mimâ harace anhu. "

Manası: "Allah’ın ismiyle ve Rasûlullah’ın milleti (dini) üzerinde olsun. Allah’ım, onun işini kolaylaştır, bundan sonrasını ona kolay eyle, onu seni görmekle mutlu eyle. Dünyadan kendisi için çıkanı, kendisinin çıktığı şeylerden hayırlı eyle."

Okudunuz mu?  Seçim ile ilgili fıkralar

Sonra ölünün üstüne bir örtü çekilir. Öldükten sonra yıkanıncaya kadar yanında Kur’an okumak mekruhtur. Öldüğü iyice anlaşılınca hemen yıkanır.

Ayrica;

Cenaze yıkanmadan ölünün yanında Kur’an okumanın hükmü nedir?

Ölü yıkanmadan yanında Kur’an okumak mekruhtur. Ancak başka bir odada okunmasında bir sakınca yoktur. Yıkandıktan sonra, yanında da okunabilir.

Okudunuz mu?  Sabah namazını kıldıktan sonra, güneş çıkmadan uyumak mekruh mudur?

SEBEBI HIKMETI" konusunda net bir cevap almasam da bana göre yeterli bir cevap…

Selam ve dua ile…


Cevap: Ölünün yanında hangi dualar okunur?

Kayıtsız Üye
Rahman ve rahim olan yüce Allahım ebedi hayata göçen tüm müslüman mümin kardeşlerimize rahmet etsin bağışlasın Peygamber efendimiz iki cihan güneşi hazreti Muhammed Mustafa s.a.v in şefaatini nasip etsin dilerim. Ruhları için Allah rızası için el fatiha.

Okudunuz mu?  Allahümme salli ala seyyidina muhammedin nuriz zati ve sırrış şerri fi cemiıl esmai vessıfati ve ala

Yorum: Ölünün yanında hangi dualar okunur?

Kayıtsız Üye
Defin esnasinda kadinlarin mezarlikta olmasi caizmidir teşekkürler


mum
Öldüğü defnetmeye giden kadınlara efendimiz, geri dönün, buyurmuş. Bu tavsiye anlamındadır/emir değildir, kadınlarının mezara gitmesi orada bulunması erkeklerle karışmamak şartıyla caizdir.
Size ve tüm kadınlara tavsiyem bu erkeklerin gidip ölüyü gömmesini bekleyin daha sonra gidin bu sünnete daha uygundur

Okudunuz mu?  7 güzel huy ve 7 kötü huy

ölünün yanında okunacak dua, ölünün yanında ne okunur, sakerat vakdinde muslumanin yaninda ne okunur

Bu kategoride yer alan İslama Göre Gün ne zaman Biter? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ölünün yanında hangi dualar okunur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.