Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:23
Namazlar
Yönetici

Deprem gibi canı tehlikeye atacak durumlarda namaz bozulabilir mi?

Deprem gibi canı tehlikeye atacak durumlarda namaz bozulabilir mi?

Fetva Meclisi
Deprem gibi canı tehlikeye atacak durumlarda namaz bozulabilir mi?

İslam’a göre insan canı değerlidir. Canı korumak dinimizin zorunlu kıldığı şeylerden birisidir. Bunun için gerektiğinde haram olan bir şey dahi yapılabilir (Şatıbî, Muvâfakât, Daru İbn Affân, 1417/1997, I, 31-33). Tehlikelere karşı korunmak gerekli olduğu gibi, canı tehlikeye atmak da yasaktır. Kur’an-ı Kerim’de; Kendi kendinizi tehlikeye atmayın (Bakara, 2/195), İhtiyatlı olun (tedbirinizi alın) (Nisâ, 4/102) buyrulmaktadır. Buna göre insan hangi durumda olursa olsun tehlikelerden kendini korumak zorundadır. Aksi halde dinen sorumlu olur. Bu itibarla camide veya evde cemaatle ya da tek başına farz veya nafile namaz kılarken depreme yakalanan, bulunduğu yerde yangın çıkan, değeri olan bir malı çalınan veya malı kaybolan kimse, bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığı için namazını bozup kendini güvenceye almaya çalışmalı ve gerekli müdahaleleri yapmalıdır. Daha sonra bozduğu namazını yeniden kılar (Hey’et, el-Fetava’l-Hindiyye, Daru’l-Fikr, 1411/1991, I, 109; İbn Nüceym, el-Bahru’r-Râik, Daru’l-Marife, Beyrut, ts. , I, 276). Böyle bir durumda, tedbir alma imkânı var iken buna başvurmayıp kendini tehlikeye atan kimse günahkâr olur. Can Yüce Allah’ın verdiği bir emanet olup onu korumak dinimizin bir emridir. (Mâide 5/32; İsrâ 17/33)

Okudunuz mu?  Sabah namazı ezan okunmadan kılınabilir mi?

Cevap: Deprem gibi canı tehlikeye atacak durumlarda namaz bozulabilir mi?

EHLİMAN
İnsan hayatı her şeyden önce gelmektedir.Bu nedenle bazı tehlikeli durumlarda namaz bozulabilmektedir.Bunun yerine daha sonra namaz kılınmalıdır.Öncelik sırasına göre hareket etmek gerekmektedir.


zorunlu hallerde namaz bozulabilirmi, depremde namaz bozulur mu, namaz kılarken deprem olması namaz bozulurmu

Bu kategoride yer alan Kadınlar başı açık ve çorapsız namaz kılabilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Deprem gibi canı tehlikeye atacak durumlarda namaz bozulabilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.