Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:23
Namazlar
Yönetici

Cemaatle namazda kamet yapılırken ne zaman ayağa kalkılır?

Cemaatle namazda kamet yapılırken ne zaman ayağa kalkılır?

Fetva Meclisi
Cemaatle namazda kamet yapılırken ne zaman ayağa kalkılır?

Cemaatle kılınan namazda, cemaatin namaz için ayağa ne zaman kalkacağı hususu, âdâp ve müstehaplarla ilgilidir. Müezzin haydi kurtuluşa anlamına gelen hayye ale’l-felâh cümlesini söylediğinde imam ve cemaat ayağa kalkar (İbn Nüceym, el-Bahru’r-Raik, I, 321), imam namaza başlar, cemaat da ona uyar. Ancak namaza kametin bitiminde başlanması da caizdir (Ali el-Kari, Fethu Babi’l-İnâye, I, 233). Kameti getiren aynı zamanda imamlık da yapacaksa kamet bitince namaza durulur (Heyet, el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 57). Şafiî mezhebine göre ise kamet bittikten sonra namaz için ayağa kalkmak müstehaptır (Nevevî, el-Mecmû’, Dâru’l-Fikr, ts. , III, 253). İmam ayağa kalkmadan yahut henüz gelmeden cemaat namaz için ayağa kalkmamalıdır. Peygamberimiz (s.a.s.): Namaz için kamet getirildiğinde beni görmeden ayağa kalkmayın (Buhârî, Ezan, 22) buyurmuştur. Ancak imamdan çok da geri kalmamalı; imam ile birlikte namaz başlayacak şekilde hazır olabileceği kadar bir süre önce yerinden kalkmalıdır (Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî ve Edilletühü, I, 560).

Okudunuz mu?  Teravih namazına niyet her rekatta yapılır mı ?

Cevap: Cemaatle namazda kamet yapılırken ne zaman ayağa kalkılır?

EHLİMAN
Kalabalık olan yerlerdeki camilerde yada cuma günleri cuma namazı için cemaatin kamet getirilirken ayağa kalkması ve yerlerini almaları gecikmeleri önlemektedir.Fakat normal olan müezzin kamet getirirken hayyal el felah dendiği zaman kalkılmasıdır.

Okudunuz mu?  Yatsı namazında vitir kılmak zorunlu mudur?

kamet getirilirken ne zaman ayağa kalkılır, kamet ne zaman getirilir, kamet okunurken ne zaman ayağa kalkılır

Bu kategoride yer alan Namazdan sonra Âyetel-kürsî okumanın hükmü nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cemaatle namazda kamet yapılırken ne zaman ayağa kalkılır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.