Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:23
Namazlar
Yönetici

Cemaatle namaz kılarken müezzinlik yapanların, müezzin mahfilinde tek başına kalması

Cemaatle namaz kılarken müezzinlik yapanların, müezzin mahfilinde tek başına kalması

Fetva Meclisi
Cemaatle namaz kılarken müezzinlik yapanların, müezzin mahfilinde tek başına namaz kılmaları uygun mudur?
müezzinin ayrı olarak namaz kılması caizmidir

Cemaatle kılınan namazlarda, cemaatin dağınık olarak durmaları değil, saf tutmaları gerekir. Namazda safların düzgün olması, safta bulunanların sık durması ve arada boşluk bırakılmaması gerekir. Safların tertibi ile ilgili bir hadiste Hz. Peygamber şöyle buyurur: Saflarınızı düzgün tutun, zira safların düzeltilmesi namazın kemalin(i sağlayan şartlar)dandır. (Buharî, Ezân 132, 72, 74, 76; Müslim, Salât 124, Ebû Dâvud, Salât 94; Nesâî, İmâmet 27, 28, 30). Cami içerisinde imam ile cemaat arasındaki mesafenin fazla olması iktidaya engel değilse de mazeret olmadıkça bir kişinin saftan ayrı tek başına imama uyması mekruhtur. Buna göre müezzinin saflardan ayrı durması uygun değildir (Kasânî, Bedaiu’-Sanâî’, 1/392, 512; El-Cezirî, Kitabu’l-Fıkh Ale’l-Mezahibi’l-Erbaa, s. 160). Ancak mikrofon kullanma ihtiyacı vb. bir mazerete binaen müezzinlerin cami içindeki yerlerinden imama uymalarında bir sakınca yoktur.

Okudunuz mu?  Namazın duygu ve düşüncelerimiz üzerindeki etkileri nelerdir?

Cevap: Cemaatle namaz kılarken müezzinlik yapanların, müezzin mahfilinde tek başına kalması

EHLİMAN
Namaz kılarken safların güzel ve sık olması gerekmektedir.Fakat camilerde müezzinler için ayrılan bölüm bulunmaktadır.Burada müezzin tek başına değil de yanında bir kaç kişi ile saf tutabilmektedir.


Cevap: Cemaatle namaz kılarken müezzinlik yapanların, müezzin mahfilinde tek başına kalması

musab
Müezzinin Mahfilde Tek Başına Namaz Kılması Caiz mi?

Yer geniş olduğu halde cemaatle beraber durmayarak mahfilde veya caminin üst kısmında tek olarak veya birkaç kişinin saf tutup namaz kılmalara mekruhtur. Ancak cuma günü kalabalık olan cemaate sesi duyurmak için müezzinin yüksek yerde durarak mübelliğlik yapması caizdir.1 Peygamber (sav) ‘in ve Hulefa-i Raşidin zamanında ayrı ve cemaattan uzak bir yerde saf tutan olmadığı gibi, safların tamamlanması ve birbirine yakın ve düzenli olması için çok itina gösterilmiştir.

Okudunuz mu?  Namazda harfleri yerli yerince çıkarmamakla namaz bozulur mu?

__________________________________________
1. İbn-i Abidin c,1, s.595.

===== =====
Kaynak İçin Bakınız: Halil Günenç, Günümüz Meselelerine Fetvalar, c.1, s.151-152
===== =====


namazda müezzinlik, müezzinin tek başına namaz kılması, halil gönenç müezzinlik mahfilinde namaz

Bu kategoride yer alan Yatsı namazı ne zamana kadar kılınabilir. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cemaatle namaz kılarken müezzinlik yapanların, müezzin mahfilinde tek başına kalması Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.