Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:23
Namazlar
Yönetici

Teheccüd, tesbih, kuşluk gibi nafile namazlar cemaatle kılınabilir mi?

Teheccüd, tesbih, kuşluk gibi nafile namazlar cemaatle kılınabilir mi?

Fetva Meclisi
Teheccüd namazı tesbihnamazı kuşluk namazı gibi nafile namazlar cemaatle kılınabilir mi?
nafile namazlar cemaatle kılınır mı

Nafile namazlarda aslolan; cemaatle değil yalnız başına kılınmasıdır. Ancak, nafile namazlardan Terâvih, küsuf (güneş tutulması), husüf (ay tutulması), istiska (yağmur duası namazı) namazı cemaatle kılınır. Konu ile ilgili rivayetlerin birkaçı şöyledir: Hz. Peygamber (s.a.s.) yağmur duası yaptı, iki rekât namaz kıldırdı (Buhârî, İstiskâ, 18, 19). Güneş tutuldu. Allah’ın Rasûlü ridasını eline alıp (bulunduğu yerden) kalktı, mescide girdi; biz de mescide girdik. Bize iki rekât namaz kıldırdı; derken güneş tutulması sona erdi. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz şöyle buyurdu: Şüphesiz ki, güneş ve ay bir kimsenin ölmesinden ötürü tutulmazlar. Güneş ve ay tutulması vuku bulduğunda, bu durum ortadan kalkıncaya kadar namaz kılın ve dua edin. (Buhârî, Küsûf, 1-19). Terâvih namazını ilk olarak Hz. Peygamber (s.a.s.) bir ramazan gecesi ashabı ile birlikte kılmışlardır. Ertesi gün duyulunca cemaat artmış yine Terâvih namazı beraber kılınmıştı. Üçüncü gece cemaat daha da çoğalmış, yine Rasûlüllah evinden çıkıp Terâvih namazını ashabıyla kılmışlardı. Dördüncü gece cemaat mescide sığmayacak derecede çoğalınca, Peygamberimiz yalnızca yatsı namazını kıldırarak evine çekilmiş, Terâvih namazı için çıkmamış ve sabah namazına kadar bekleyen cemaate namazdan sonra şöyle hitap etmişti: Terâvih için beklediğinizi biliyordum, fakat üzerinize farz olur da edasından aciz kalırsınız diye korktum. (Buhârî, Terâvih, 1; Müslim Müsâfirîn, 25/177-178) buyurmuşlardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) duha, evvâbin, teheccüd, tahiyyetu’l-mescit namazı, hacet namazı ve istihare gibi nafile namazları cemaatle değil, tek başına kılmıştır.

Okudunuz mu?  Sabah ezanı ile diğer ezanlar arasında...

Cevap: Teheccüd, tesbih, kuşluk gibi nafile namazlar cemaatle kılınabilir mi?

EHLİMAN
Nafile namazlar yalnız kılınabilmektedir.Fakat bazıları cemaatle de kılınabilmektedir.Bunlardan ilk başta teravih namazı ve kusuf namazı gelmektedir.Yağmur duası yine cemaatle olmaktadır.


kuşluk namazı cemaatle kılınır mı, teheccud tesbih kusluk namazı cemaatle kılınırmi, teheccud namazından sonra tesbih çekilir mi

Bu kategoride yer alan Cuma namazından sonra zuhr-i âhiri kılarken kamet getirmek gerekir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Teheccüd, tesbih, kuşluk gibi nafile namazlar cemaatle kılınabilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.