Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:23
Namazlar
Yönetici

Namazdan sonra camide cemaatin musâfaha yapması bidat midir?

Namazdan sonra camide cemaatin musâfaha yapması bidat midir?

Fetva Meclisi
Namazdan sonra camide cemaatin musâfaha yapması bidat midir?

Musâfaha; bir tür hoşgörü, dostluk ve barış ifadesi olarak tokalaşma şeklinde yapılan bir muaşeret şeklidir. Hz. Peygamber bu uygulamaya büyük önem vermiş (Buhârî, İsti’zân, 27; Ebû Dâvûd, Edeb, 156) ve birbiriyle karşılaşan iki müslüman el sıkıştığında, daha oradan ayrılmadan günahları affedilir (Ebû Dâvûd, Edeb, 156). buyurmak suretiyle musâfaha etmeye teşvik etmiştir. Müslümanlar arasında dostluk, hoşgörü ve kaynaşmaya vesile olması hasebiyle namaz sonrasında musâfaha yapmakta dînen bir sakınca yoktur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, VI, 381). Ancak namazdan sonra cami içinde veya dışında musâfaha yapmayı cemaatle namazın ayrılmaz bir unsuru gibi algılayarak topluca yapılan bir merasim haline getirmek uygun değildir.

Okudunuz mu?  Vitir namazı kılmak zorunlu mu?

Cevap: Namazdan sonra camide cemaatin musâfaha yapması bidat midir?

EHLİMAN
Camide namaz kıldıktan sonra bayram namazlarında olduğu gibi tokalaşmak ve tebrik etmek sünnettir.Fakat bunu sürekli yapmak ve mecburmuş gibi bir durumun ortaya çıkması Müslümanların camiye gitmelerini azaltacaktır.Zira bu durum onları sıkabilir.Çünkü işleri olanlar olur acil bir durum olanlar olabilir.

Okudunuz mu?  Namaz sırasında üstümüzü ve dağınık yerlerimizi düzeltmek

musafaha, namazda tokalaşmak bidatmıdır, Her namaz sonrası musafaha yapmak

Bu kategoride yer alan Cuma namazından sonra zuhr-i âhiri kılarken kamet getirmek gerekir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazdan sonra camide cemaatin musâfaha yapması bidat midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.