Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:23
Namazlar
Yönetici

Cemaatle namaz kılarken birinci saftan sonra ikinci saf oluşturulurken nereden başlan

Cemaatle namaz kılarken birinci saftan sonra ikinci saf oluşturulurken nereden başlan

Fetva Meclisi
Cemaatle namaz kılarken birinci saftan sonra ikinci saf oluşturulurken nereden başlanmalıdır?

Cemaatle kılınan namazlarda safların tertip ve düzenine riayet edilmesi, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in emir ve tavsiyelerinin gereğidir (Buhârî, Daavat, 10). Cemaatle namaz kılınırken cemaat bir kişi ise; Hanefi mezhebindeki sahih kabul edilen görüşe göre, imamın sağında durur. Ancak imamdan önde olmaması gerekir. Cemaatin parmak uçlarının imamın ökçesine gelecek şekilde durması gerektiği görüşünde olanlar da vardır. Arkasına veya soluna dursa namaz yine caizdir ama sünnete aykırı hareket etmiş olur (Merğînanî, el-Hidâye I, 56). Eğer cemaat, bir kişiden çok olursa imamın arkasında saf tutarlar. Birincisi imamın tam arkasına, ikincisi onun sağ tarafına, üçüncüsü birincinin soluna gelecek şekilde saf tutarlar. Ondan sonra gelenler sağa, sonra sola dururlar. Bu şekilde sağlı sollu saf tutma düzeni devam eder. İmam daima ortada bulunacak şekilde saf tutulur. Bu, cemaatle namaz kılmanın adabındandır (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, I, 381; Tahtâvî, Hâşiyetu’t-Tahtâvî alâ Merâkı’l-felâh, s. 168).

Okudunuz mu?  Sabah ezanı imsakta mı güneşte mi okunur?

Cevap: Cemaatle namaz kılarken birinci saftan sonra ikinci saf oluşturulurken nereden başlan

DELFİN
Cemaatle namaz kılarken birinci saf dolmuş ise ikinci safa geçerken imamın sağına doğru durulur.Fakat hiç kimse yok ise birinci saftan biri el ile nazikçe çekilir ve ikinci safta yalnız kalınmamış olur.

Okudunuz mu?  Cenabet namaz kılmak günah mıdır?

namazda ikinci saf nerden başlar, namazda 2.saf nerden başlar, namazda 2. saf nerden başlar

Bu kategoride yer alan Namazdan sonra Âyetel-kürsî okumanın hükmü nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Cemaatle namaz kılarken birinci saftan sonra ikinci saf oluşturulurken nereden başlan Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.