Anasayfa
28 Aralık 2023, 16:18
sizden09
Abone

İntiharla ilgili ayet ve hadisler

İntiharla ilgili ayet ve hadisler

hclrl_hc
intihar edenin ebedi cehennemde kalacağına dair ayet ve hadis varmıdır


Cevap: intiharla ilgili ayet ve hadisler

İsmailAbi
Dinimizde/Kitap ve Sünnette İNTİHAR

Düşünüyormusun kardeşim delil istiyorsun?

İntihar, İslâm’ın haram kıldığı büyük günahlardan birisidir. Bir Müslümanın kendi kendisini öldürmesi, başka birisini öldürmesinden daha büyük bir cinayet ve günahtır. Bu sebeble âlimler, "intihar edenin cenaze namazını kılınır mı, kılınmaz mı" şeklinde ihtilâfa bile düşmüşlerdir. Bu ihtilâf, başkasını öldüren katil hakkında yoktur. Katilin cenaze namazı kılınır.

Kalbinde îmanın zerresi olan bir kimse, böyle büyük bir günaha ve kötü âkıbete razı olmaz, kendini öldürmeye teşebbüs etmez. Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm), intihar etmenin büyük günah olduğunu pek çok hadîs-i şerîflerinde haber vermiştir. Bir hadîs-i şerif’te şöyle buyurulur:

"Kendini boğarak öldüren kimse, cehennem için boğmuş olur. Kendini vuran kimse, cehennem için vurmuş olur." (Buhârî, Cenâiz 84)

Demek oluyor ki mü’min te’sirinde kaldığı dünyevî bir hâdisenin zorluğuna tahammül edemeyip böyle büyük bir günahı işlemeye teşebbüs etmemelidir. Zira mü’minin nazarında dünyanın en büyük ve en kötü hâdisesi bile, âhiret mes’elesi yanında büyük sayılmaz, korkutucu olmaz. Dünya nasıl olsa fânidir, gelip geçicidir.

Okudunuz mu?  Adetli iken camiye geçip kur'an-ı kerim öğretmek

Bu gün dayanılmaz zannederek intihara insanı zorlayan hâdiseler, bir müddet sonra aslında hiç o derece üzülmeye değmediği ortaya çıkabilir, zamanla unutulur, yerine yeni mes’eleler zuhur eder. Sabrın, musibetin geldiği ilk anda gösterilmesinin hikmeti de buradadır.

İmanlı insanlar, böyle fâni ve geçici şeyleri, geçmeyecek elem ve keder sanarak onların altında ezilmezler. "Bu da geçer yahu!.." diyerek sabır gösterirler, sabrın sevabını kazanmaya çalışırlar. Böylece o musibetli hâli haklarında rahmete çevirirler.

İntihar edenin cenaze namazı kılınır. Çünkü ortada imandan çıkmak gibi bir durum yoktur. Sadece îman zâfiyetinden, hâdiselerin tazyikine dayanamama durumu vardır. Bu sebeble intihar edenin cenaze namazı kılınır. Ancak o müntehir, âhirette intihar cezasını çektikten sonra, Cennet girmeye hak kazanacaktır.

İntiharın büyük günah oluşunun sebeplerinden biri de, insanın kendini öldürmeye yetkili olmamasıdır. İnsan vücûdu, Allah’ın binasıdır. O binayı kim yaptı ise, o yıkacaktır. İnsanın kendi vücuduna ve nefsine sâhip olması söz konusu değildir…


Cevap: intiharla ilgili ayet ve hadisler

Sumame
Intihar eden ebedi cehennemde değil ama intihar ettiği şekilde azap görecek


Cevap: intiharla ilgili ayet ve hadisler

hclrl_hc
Hocam Allah razı olsun.ancak elimde bir h.ş. var."Her kim intihar ederse,kıyamet gününde cehennem ateşinde devamlı olarak aynı şekilde azap görür."(buhari.Tıb,56)bu h.ş. sahih midir?

Okudunuz mu?  Mizanda ağır gelecek geçmiş ve gelecek günahların af olmasını sağlayacak ameller nelerdir?

Sumame
Devamlı olarak ama bu sınırlı bir süredir
Ebedi değil.

Günahı ne olursa olsun hiç bir müslüman ebedi azap görmez


İsmailAbi
Fakat 100 yıllık bir azabı kaldırabilecek bir bünye varmı ki?Azabların hepsi aklımızın alamıyacağı zorluklar ve vakitler taşıyor.Yani o doğrultuda hareket etmeliyiz.


Kayıtsız Üye
Kimse bilemez cennetemi cehennememi gitceğini onu ancak Allah bilir kimse gidipde gördümü intihar günahtır ama insan aklı gittimi cinnet gecirirse o an sorumlu tutulmayabilir onun hükmünü Allah verir biz veremeyiz ayette kesin olarak intihar ile ilgili açıķlama yok
————
(Tanrı ruhunu affetsin, diyen papaza karşılık olarak) Neden olmasın? Ne de olsa kendi malı.
Charlie Chaplin. böyle demiş neden olsa ruhumuzda bedenimizde onun ölüm insana bir nedenle gelecek diye azraile bildirildiğine dair ayetlerde var sonuç kişinin ölümünü yine Allah beliirliyor ya intihar ya trafikte yada hastalıkta geliyor ölüm


Kayıtsız Üye
neden hiç bu konuyla ilgili ayet açıklaması yokk… ticaretle ilgili bir ayetin ortasında nefsinizi öldürmeyiniz kısmını alıp , kendinizi öldürmeyinize çevirmişler… bu konuyla ilgili açıklama bekliyorum


Kayıtsız Üye
Evet günah. günah olduğu kesin ama Ayet bile yoksa nasıl bu kadar büyük günah olduğunu iddia edersin ?

Okudunuz mu?  Namazda gülme sınırı nedir?

arifselim
Değerli kardeşim. Herşeyi kuranda aramaya gerek yoktur. Çünkü bize kuranı tefsir eden ve Allah’ın izniyle konuşan bir peygamberimiz vardır. Bir başkasını öldürmek nasıl haramsa kişinin kendini öldürmesi de haramdır. Bir ayetin içerisinde bir kaç farklı konu ve emir olması normal bir durumdur.


Kayıtsız Üye
Ben bir şey sormak istiyorum kader diye bir şey vardır herkesin kaderi dogdunda yazılır ya intihar eden kişi de kaderini yaşamıyor mu neden yasaklanıyor bunu anlamadım eğer bu bir kader ise intihar etmemek neden günah


emre
Bir senaryo yazıldı da sen onumu oynuyorsun. Kaderi bu şekil anlıyorsan yanlıştır. Kederin yazılı olmasının anlamı senin karar verip yaşadığının yazılı olduğudur. O halde hiç kimse kaderimde intihar yazılıdır diyemez.


Kayıtsız Üye
Bir arkadaş demiş ya herşeyi kuranda arama diye. Allah bize herşeyi anlamamız için Kuran-ı kerimi göndermiş. Kurandan buhari,tebrizi,cubbeli ahmet vs. Bunlardan bahsetmiyor. Neden kuran bize yetmiyor? Kendimiz anlayamıyor muyuz? Bu kesinlikle çok yanlış bir açıklama. Eğer Allah u Teâla bize kuran dısında birseye inanın deseydi ve bunlar gelecekteki alimler deseydi eyvAllah. Ama ayetlerinde açıklıyor. Benim kitabim size yeterli değil mi diyor. Çünkü günümüzdeki cehaletide ancak ve ancak bilen yanlızca Allahtır.

Okudunuz mu?  Hz Adem (as)'den 2000 yıl önce cinler vardı ve ondan önce cinler imtihana tabiydi doğrumu?

Kayıtsız Üye
15 yasinda tanıdığım biri intihar etti .acaba bu kişi cehenneme girer mi


arifselim
– Ona uymamız gereken ve herşeyi kendisinden bulmamız emredilen kuran zaten kurana, peygambere ve ilim sahiplerine başvurmamızı emretmiştir. Meselelerin aslını bilmeden işi yokuşa sürmeye gerek yoktur.

– 15 yaşında intihar eden kişi eğer henüz ergenlik yaşına girmemişse inşaAllah bu kişilere günah yazılmadığı bildirilmiştir.


Kayıtsız Üye
e cahil bir insanın ne yapacağını Allah bilir lakin ona kendi kararlarını vermesi için aklı vermiştir yani insan isterse onu yapmayabilir . Kaderi aldığınız karaları doğru kılmak için kullanmazsınız.


Kayıtsız Üye
Psikoloji bozulmuş bır insan doğru dürüst düşünemiyor sürekli yanlış yapıyor kurtulmak istiyorum ama olmuyo boylede yaşanıyor çünkü hergün ölüyor dua ediyor namaz kılıyor bazan biraz iyi oluyor bazen yine kötü bazı yanlış düşünceler doğru zannediyor bundan kurtulmak istiyor bunun için intihar ediyor buda normal intihar mi sayılıyor yada bazıları diyor ya doğru dürüst düşünmediğini için intihar sayılıyor bunun özü nedir


arifselim
Her hastalığın bir tedavisi bir ilacı vardır. Bunun için o kişinin uzman bir doktora görünmesi gerekir. Aklı başında olan birisinin intiharı büyük bir günahtır. Aklı başında olmayanı ise Allah çok iyi bilir ve Allah kullarına asla zulüm etmez.

Okudunuz mu?  Namaz Kılmıyorum...Kuran Okuyorum...

Kayıtsız Üye
Bak kader elbette var ama kaderini sen belirlersin. Şimdi gitsen intihar etsen, hesap günüde kaderimde varmış dersen bu saçmalık olur. Neticede sen yaptın, kaderin yapmadı.


Kayıtsız Üye
Nisa suresi 29. Ayet "…kendinizi öldürmeyiniz"


Kayıtsız Üye
Herkez kendi kaderini kendi cizer, sen herseyi kendin belirlersin, ve olanlarda senin kaderin olur


Kayıtsız Üye
Biz insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık. Ayeti kerime her şeyi anlatıyor arkadaşim


Kayıtsız Üye
herkesin kaderi doğduğunda yazılır doğru ama atladığın bir şey var herkes kaderini kendi yazar Allah sadece senin ne yapacağını bilir. zaten kaderde insanın kendi hür iradesiyle yaptıklarının ilahi bir yazı ile önceden yazılmış olmasıdır yani zannetmeyesin Allah bana bu kaderi verdide ben bunu yaşıyorum . hayatında yaptığın seçimler veya karşına gelen herhangi bir olay tamamıyla sana bağlıdır senin yaptığın seçimlerle ortaya çıkmıştır


Kayıtsız Üye
ALLAH ın verdiği canı ancak o alır.

Sıkıntılardan dolayı ölümü istemeyin! Dayanamayan, "Ya Rabbi, hakkımda yaşamak hayırlı ise, yaşamayı, ölmek hayırlı ise, ölümü nasip et!" desin!) [Buhari]

Okudunuz mu?  Hafta sonu Halk eğitim merkezleri açıkmı?

kaynatasız
Sorduğun soruya değil; ama bazı yorumlarda gördüğüm bir hataya değinmek istiyorum. Cehennemden de Cennetten de çıkış yoktur!

Ali İmran 88 – O lanet içinde sürekli kalacaklardır. Ne azap hafifletilecektir.Onlardan ne de yüzlerine bakılacaktır onların.
Zühruf 74 – Suçlular ise cehennem azabının içinde sürekli kalacaklardır.
Araf 36 – Ayetlerimizi yalanlayıp onlar karşısında burun kıvıranlara gelince, bunlar ateşin dostlarıdır. Sürekli kalacaklardır onun içinde.
Bakara 275 – O ribayı(faiz) yiyenler, şeytanın bir dokunuşla çarptığı kişinin kalkışından başka türlü kalkamazlar. Bu böyledir, çünkü onlar, "Alış-veriş de riba gibidir." demişlerdir. Oysaki Allah, alış-verişi helal, ribayı haram kılmıştır. Kendisine Rabbinden bir öğüt gelip de yaptığından vazgeçenin geçmişi kendisine, işi Allah’a kalmıştır. Yeniden ribaya dönene gelince, böyleleri ateşin dostlarıdır. Sürekli kalacaklardır orada.

Ben size bunları gösterdim. Şimdi siz de bana Kur’andan (sakın bana hadis yazmayın!) "cezasını çekince cennete gideceğini" anlatan bir ayet gösterin. Bize öğretilen sadece Araf 36da anlatılandı değilmi?

Kimse kendini sonsuza kadar azap içinde kalacağı bir duruma layık görmüyor da bu hayatta ne yapmış ki sonsuza kadar mükafat içinde kalacağı bir duruma kendini layık görüyor?

Okudunuz mu?  Ard arda 5 Kere gusül abdesti aldım, yardımlarınıza ihtiyacım var

Kayıtsız Üye
Kader konusunu merkeze alıp Allah’ın insana verdiği iradeyi unutuyoruz. Kur’an’ı Kerim’in birçok ayetinde "akletmiyor musunuz? " diyor. Kendi irademizle kaderimizi oluştururuz biz. İntihar etmemek diye bir seçimimiz de var bu yüzden kalkıp da Allah kaderime intihar yazmış ben napim sorumlu değilim diyemeyiz.


Kayıtsız Üye
Ben çok zor durumdayim mecbur intihar etmek zorundayim etmesemde çok çok rezil duruma düşeceğim


Kayıtsız Üye
Bende bunalımdayım. Her an intiharı düşünüyorum. Ki beş vakit namaz kılan ilahiyat öğrencisiyim. Çok çaresizim. İntihar etmektense canımı al diye dua ediyorum hergun


Tevbe
Sakın böyle düşünmeyin kulun gözünde rezil olmak nedir ki allah-ü Teala’ya sığının ve size bir kolaylık, bir çıkar yol göstermesi için dua edin. Sakın kurban olayım intihar etmeyin sakın Allah size ve sevdiklerinize hayırlı güzel uzun ömür nasip eylesin inşaAllah. Derdinizi hafife almıyorum ama intihar asla bir yol değil sakın yapmayın yazın konuşalım sorunu.


Kayıtsız Üye
Beni en çok çaresiz bırakan Rabb’imin dualarımı kabul etmeyişi. Önceden Rabb’im bana yeter derdim. Artık öyle bir duruma geldim ki Rabb’imin de hayatımdaki insanlar gibi beni yalnız bıraktığını düşünüyorum


Kayıtsız Üye
Intihar i düşünen kardeşim..insAllah vazgeçmişindir. Çünkü rabbimiz gerçekten çok cömert,çok lütuf sahibidir.herseyi duyan isitendir. Sanmaki seni duymuyor senden vazgeçti..hayir hepimiz sinavdayiz,
Kiminin sınavı ağır olur..kimseye rezil olmaktan korkmayın.yeterki yaradana rezil olmayalım . Samimi inanan muminler ne geçmişinden utanır,ne geleceginden ümit keser..bire/ on ..yuz ..bin ..milyon ..sevap yazan comertlerin en cömerti rabbimiz her zorluğun arkasında kolaylık veriyor..sabredin..Allah sabredenlerle beraberdir.

Okudunuz mu?  Namazım kabul olunur mu?

Emres
Insanın kaderi kendi elindedir hiçbir insanın buna aklı ermez daha sini düşünmeye sen ne yaparsan o olur ben intahar ettim mesela bu benim kendi kararım kendim belirli yorum ama etmedimhayatım devam ediyor


Kayıtsız Üye
İmtihan gibi düşünmeli insan olarak sizi her türlü sınyor kimsenin dört dörtlük bir hayatı yok kimse yaşamıyor kimse mutluluk tan gebermıyor bu dünyada rezil ol da Rabbim huzurunda rezil olmaktan iyidir


Kayıtsız Üye
Kader iki türlüdür ayette geçerkendi çabaladığın kaderindir yani bunlar seçtiğin kişiyle evlenmek, gitmek istediğin yeri belirlemek, hayır veya şer bir tarafı seçmek ya Allahın yolu ya şeytanın yoluna gitmek bu seçimdir.. diğerini ise sen belirleyemezsin o senin takdirinde vardır bunlar trafik kazası veya sakat kalmak yarın ne olacağı yağmurun ne zaman yağacağı gibi bize elimizde olmayacak türden olayları yaşamamızdır.. velhasıl kelam intihar insanların kendi seçimi kendi seçtiği için hayır yada şer dedim işte buda bir şer ki siz hayırcılardan olun inşAllah kafası yerinde olmayarak yapanı Allah bilir bizim diyeceğimiz intihar günahtır hadis ayetle imamların görüşleriyle de sabittir umarım güzel açıklama olmuştur Allah’a emanetsiniz selametle..

Okudunuz mu?  Yemini bozmak

Kayıtsız Üye
Merhaba hocam,
Çok araştırdım bazı alimler diyorki akıl sağlığı onu o hale gitirenler. Ben herşeyimi bir dolandırıcı tarafından kaybettim. Zorlanıyorum nefes almakta.. Benim ölümümden sorumluda beni bu hale gitirenlerdir.


emirhan uysal
Arkadaşlar kader şu ki :
Tepeden bir yerden atlasan kafir içinde müslüman içinde geçerli olan şey ölümdür.Bu apaçık bir kanundur.
Kader şudur : Allah senin böyle yapacağını bildiği için böyle yazdı sen bunları zaten yapacaksın ve Allah bunu biliyordu.Buna Allahın gücünün yetmeyeceğini mi sanıyorsunuz ?

İntihara gelirsek bir insanın kendi vücuduna zara vermesi haramdır.Bu sigara için de söylenir mekruhtur.Canınızı elbet Allah alacaktır.Sonunda ona döndüreleceğin de kesindir.

Bunun dışında Kuranda illa ayet olması gerekmez.Allah ayetlerinde bildirdi ki : Andolsun biz bu Kuran’da insanlar için her türlü örnekten ayrıntılı açıklamalar yaptık. Yine de insanların çoğu ancak küfürde direndi. (İsra, 89)
Allah bizim de Hz.Muhammed Efendimize (s.a.v) uymamızı ve onun yasakladığı şeylerden de uzak durmamızı emretmiştir.
Peygamber size ne verdiyse onu alın, size ne yasakladıysa ondan da sakının." (Haşir, 59/7)

Okudunuz mu?  Şafii yim Hanefi mezhebine göre vacip olan bir konuyu taklit etsem olur mu?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) intiharı yasaklamıştır.Canı veren Allahtır ve hakkıyla alacak yalnız o dur.Psikolojin bozulduysa İnşirah suresi bizim için yeterlidir.Allah da kuluna kafidir.Çok bozuldu dayanamıyorsun işte o zaman da intihar çözüm değil Rabbinin sana temizlenmen için verdiği sıkıntıdır.Allah sana kaldıramayacağın yük yüklemez.Elbette en iyisini Yüce ve Aziz Allah bilir.Esselamın aleyküm


Kayıtsız Üye
Dünyâ, cenneti ve cennetteki kademe, mevki,makam kazanma yeridir. Bu nedenle mü’minler Dünyâ’dan cennete bir köprü kurmakla vazîfelidirler.
Cennete girip de artısı olmayan kişi bu gün amazonlarda Afrikada yaşayan insanlar gibi yaşam sürecek.


intiharla ilgili ayetler, intihar ile ilgili ayetler, intiharla ilgili ayet

Bu kategoride yer alan İstidraç olayını anlatırmısınız? Yani ALLAHın günahkar kullarına kurduğu tuzak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İntiharla ilgili ayet ve hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.