Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:57
temizlik
Yönetici

İstibra ve istinca ne demektir ve nasıl yapılır?

İstibra ve istinca ne demektir ve nasıl yapılır?

Fetva Meclisi
İstibra ve istinca ne demektir ve nasıl yapılır?
istibra ve istinca nedir

Küçük abdest bozduktan sonra idrar yolunda kalabilecek idrar damla ve sızıntılarının tamamen kesilmesi için bir süre bekleme, bundan sonra vücuttaki idrar sızıntılarını temizleme işlemine fıkıh dilinde istibrâ denilir.
Özellikle erkekler açısından istibrâ önemlidir. Şayet özür hali söz konusu değilse vücuttan idrar sızıntısı olduğu sürece abdest geçerli olmaz. Bunun için de idrarın vücuttan iyice çıkmasını beklemek, bu amaçla biraz hareket etmek, yürümek veya öksürmek gerekir
(İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, Beyrut, 1421/2000, I, 344-345).
Bunun için Hz. Peygamber İdrardan sakınınız, çünkü kabir azabının çoğu idrardan sakınmama sebebiyledir buyurmuştur
(Buhârî, Vudû 55; İbn Mâce, Tahâret 26).
Literatürde istincâ terimiyle ifade edilen temizlik, büyük abdest bozulduktan sonra dışkı ve idrar yollarında yapılacak temizliktir. Aslolan bu temizliğin su ile yapılmasıdır. Su bulunmadığı takdirde bu temizlik tuvalet kâğıdı, bez vb. en uygun temizlik araçlarıyla yapılabilir. Temizlik sol elle yapılmalı, suyun ve diğer temizlik araçlarının kullanımında israftan kaçınılmalı, fakat temizliğin titizlikle yapılmasından da ödün verilmemelidir
(İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, Beyrut, 1421/2000, I, 344-345).

Okudunuz mu?  Saç jölesi abdeste engel mi

Cevap: İstibra ve istinca ne demektir ve nasıl yapılır?

@hmet
istinca ve istibra nedir? istibra nasıl yapılır?
İSTİBRÂ ve İSTİNCÂ

(الاستبراء والاستنجاء)

Abdest bozduktan sonra yapılması gerekli temizliği ifade eden iki terim.

Sözlükte kurtulmak, uzaklaşmak , anlamındaki berâet kökünden türeyen istibrâ bir şeyden kurtulmayı istemek demektir. Terim olarak ise abdest bozduktan sonra dışkı veya idrarın tamamen kesildiğini anlamak için bir süre beklemeyi ve bu amaçla bazı davranışlarda bulunmayı ifade eder. Bir sıkıntıdan kurtulmak, bir şeyi kesmek mânasındaki necâ (necât) kökünden gelen istincâ da bir şeyden kurtulmaya, vücuttan çıkan pisliği temizlemeye çalışmak anlamındadır. Terim olarak tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra dışkı ve idrar kalıntısını su vb. şeylerle temizlemeyi anlatır.

Okudunuz mu?  Cenabet iken sınava girmek sınavı etkiler mi ?

DEVAMI BURDA: forumduasi.com/misafir-sorulari/273795-namaz-kilma-ve-idrar-tutamama-problemi-hanimlar-okumasin.html#post978086Namaz kılma ve idrar tutamama problemi. [Hanımlar okumasın]


Cevap: İstibra ve istinca ne demektir ve nasıl yapılır?

Şema
istibra nasıl yapılır
İstibra idrarın tamamının çıkmasını beklemektir.

istinca nasıl yapılır
İstinca ise bğyğk abdestten temşzlenmeye denir.


Yorum: İstibra ve istinca ne demektir ve nasıl yapılır?

Kayıtsız Üye
Küçük abdest bozduktan sonra idrar sızıntılarının tamamen kesilmesi için bir müddet beklemek,bu amaçla biraz hareket etmek,yürümek ve öksürmek gereklidir.İstibra, idrar yolunu idrardan temizlemek demektir.Kadın istibra yapmaz.

Okudunuz mu?  Güzellik ya da tedavi maksatlı takma tırnak yaptırmak, abdeste ve gusle engel midir?

Erkeklerin yürüyerek, öksürerek veya sol tarafa yatarak istibra etmesi, yani idrar yolunda damlalar bırakmaması vaciptir. İdrar damlası kalmadığına kanaat gelmeden abdest almamalıdır.(-İstibra asla,sadece bir müddetinin geçmesiyle, meydana gelmiş olmaz.-40 Adım atmak,5 dk. beklemek vs.- Sızmanın tamamen kesilmesi gerekir-). (Abdest alırken ve daha sonra) Bir damla sızarsa, hem abdest bozulur, hem de çamaşır kirlenir.(İdrar,bir) Çamaşıra avuç içinden az sızarsa,(O çamaşır ile) abdest alıp kıldığı namaz mekruh olur. Daha çok sızarsa, namaz sahih olmaz.

Okudunuz mu?  Yara kabuğu gusle mani midir

Ayrıca beklemeye vakti olmayan veya vesveseye tutulanların pamuk kullanması tavsiye edilir.İstibra da güçlük çekenler arpa kadar nebati pamuğu idrar deliğine koymalıdır.Pamuk kullanmak en sağlamıdır.Sızan idrarı pamuk emer.Hem abdest bozulmaz,hem de don kirlenmez.Yalnız pamuk uzun olup,ucunun dışarıda kalmaması lazımdır.Ucu dışarıda kalır ve bevl ile ıslanırsa,abdest bozulur.

Okudunuz mu?  Oje kalıntısı abdeste engel mi ?

istibra nasıl yapılır, istibra ne demek, istinca

Bu kategoride yer alan Kısaca Abdesti bozan şeyler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İstibra ve istinca ne demektir ve nasıl yapılır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.