Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:59
temizlik
Yönetici

Hemoroid basur hastalığından dolayı gelen kan nasıl temizlenir, abdest nasıl alınmalıdır?

Hemoroid basur hastalığından dolayı gelen kan nasıl temizlenir, abdest nasıl alınmalıdır?

Fetva Meclisi
Hemoroid basur hastalığından dolayı gelen kan nasıl temizlenir, abdest nasıl alınmalıdır?

Hemoroidin ya da başka bir uzvun kanaması ile abdest bozulur. Ancak kanadığı halde akmayan ve çıktığı yerin dışına taşmayan kanamalar abdesti bozmaz (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 9). Şâfiî ve Malikî mezhebine göre kanama hiçbir şekilde abdesti bozmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, I, 195). Hemoroid kanaması süreklilik taşıyorsa bu kimse özürlülere tanınan kolaylıktan istifade edebilir. Şöyle ki, dinmeyen burun kanaması, yaradan kan sızması, idrar tutamama, devamlı yellenme gibi bedenî rahatsızlıklar, en az bir namaz vakti süresince devam etmesi halinde, özür olarak kabul edilmiştir. Böyle olan kimseye de özürlü denir. İslâm dini kolaylık dinidir; kişiye gücünün üstünde yük yüklemez. Özürlü sayılan kişilerin ibadetlerini yerine getirebilmeleri için birtakım kolaylıklar getirmiştir. Özürlüler, her vakit için abdest alır ve mazeret teşkil eden rahatsızlığından başka, abdest bozan bir hal meydana gelmedikçe, bu abdestle o vakit içerisinde dilediği kadar namaz kılar, Kur’an-ı Kerim okur ve diğer ibadetlerini yaparlar. Namaz vaktinin çıkmasıyla veya başka abdest bozan bir halin meydana gelmesiyle özürlü kimsenin abdesti bozulur. Kişiyi özürlü kılan hal, bir namaz vakti boyunca hiç meydana gelmezse, özür ortadan kalkmış olur ve o kimse özür sahibi olmaktan çıkar. Özürlü kimseden akan kan, irin, idrar gibi şeylerin çamaşıra bulaşması halinde, bundan kaçınılması mümkün değil ve temizlendiğinde tekrar bulaşacaksa çamaşır yıkanmadan namaz kılınabilir. Fakat elbiseye tekrar bulaşmayacaksa, yıkanması gerekir (Kâsânî, Bedaiu’s-Sanâi’, I, 28-29).

Okudunuz mu?  İç çamaşırında sarı lekeler

Cevap: Hemoroid basur hastalığından dolayı gelen kan nasıl temizlenir, abdest nasıl alınmalıdır?

EHLİMAN
Bu tarz hastalıklarda kan olması normaldir.Fakat İslam dini kolaylık dinidir.Yeter ki siz namaz kılmaya niyetli olun.Bu durumlarda kişi özürlü sayılmaktadır.Bu da o vakit çıkana kadar namaz kılmaya devam edebilir ve abdesti bozulmuş sayılmaz.

Okudunuz mu?  Tuvalete girerken çorap çıkarmak

basur kanaması namaza engel mi, Maliki özür, Oruca niyet etmek

Bu kategoride yer alan Hanefi Mezhebinde Terlemek Abdesti Bozar mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hemoroid basur hastalığından dolayı gelen kan nasıl temizlenir, abdest nasıl alınmalıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.