Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:59
temizlik
Yönetici

Özür sahibinin elbise veya bedenine bulaşan özür kaynaklı necaset namaza engel midir?

Özür sahibinin elbise veya bedenine bulaşan özür kaynaklı necaset namaza engel midir?

Fetva Meclisi
Özür sahibinin elbise veya bedenine bulaşan özür kaynaklı necaset namaza engel midir?

Cevap: İslâm dininde yükümlülükler mükelleflerin güçlerine uygun olarak belirlenmiştir. Zira Allah her kişiyi, ancak gücünün yettiği ölçüde sorumlu tutar. (Bakara, 2/286), âyeti bu temel prensibi net bir şekilde ortaya koymaktadır. İslâm, özür sahiplerinin ibadetlerini yerine getirebilmeleri için birtakım kolaylıklar getirmiştir. Bu çerçevede özürlü kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, cerahat gibi şeyler özrü devam ettiği müddetçe namaza engel olmaz. Ancak bunlar kişinin çamaşırına veya elbisesine tekrar bulaşmayacaksa, yıkanması gerekir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, l, 139, 281, 283; ez-Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslâmî, l, 288). Kişiyi özürlü kılan hal, bir namaz vakti boyunca hiç meydana gelmezse, özür hali ortadan kalkmış olur, dolayısıyla bu kimse özür sahibi olmaktan çıkar.

Okudunuz mu?  Bir damla idrar abdesti bozar mı

Cevap: Özür sahibinin elbise veya bedenine bulaşan özür kaynaklı necaset namaza engel midir?

EHLİMAN
Özürlü olanların özrü gereği bazı sorunları bulunabilmektedir.Bu nedenle elinizden geldiği kadar temizlenmek lazım.Buna rağmen bazı şeylerin önüne geçilemiyor ise olduğu kadar yapmak ve öyle ibadet etmek lazım.

Okudunuz mu?  Hanefide affedilen necasetler

Maliki özür

Bu kategoride yer alan Askerde çizme veya bot üzerine mesh caiz midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Özür sahibinin elbise veya bedenine bulaşan özür kaynaklı necaset namaza engel midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.