Anasayfa
29 Ağustos 2022, 20:43
temizlik
Yönetici

Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu?

Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu?

Fetva Meclisi
Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu?

Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğînanî, Hidaye, I, 12). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir. Şu kadar var ki, abdest ve gusülden önce besmele ve niyetin unutulması sünnet sevabından mahrum olunmasına neden olur. Şafi mezhebine göre ise abdest ve gusülde niyet farz, gusle başlarken besmele çekmek ise sünnettir (Şirbînî, Muğnî’l-muhtâc, Dâru’l-Marife, Beyrut, 1418/1997, I, 85-86; Yusuf el-Erdebilî, el-Envâr, I, 31-39).

Okudunuz mu?  Çevre temizliği nasıl yapılır

Cevap: Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu?

EHLİMAN
Abdeste ve gusül abdestine besmele ile başlamayı unutmamak gerekir.Zira Şafi mezhebine göre niyet etmek farzdır.Bu nedenle farzı terk etmiş olma durumu vardır.


Yorum: Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu?

Kayıtsız Üye
Selâmün aleyküm. Ben şafiiyim banyoya gusül abdesti niyetiyle girmiştim yani içimden niyet ettim fakat gusül anında hatırlayamıyorum niyetimi getirip getirmediğimi ağız ile 🙁 guslüm sahih midir ?

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alırken kanama olursa bozulur mu?

Yorum: Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu?

mum
Kalpte önceden geçirilen niyet geçerlidir. Sünnet olan gusül almaya başlandığında niyet etmektir.


Kayıtsız Üye
Merhaba ,gusülde vesveseye çok kapılıyorum bu nedenle tekrara düşebiliyorum. Bunu yapmamak için banyodan çıkarken bunaldığımdan aman Allah kabul ederse eder etmezse etmez dedim olursa olur olmazsa olmaz anlamında.zaten hemen tövbe ettim benim guslüm olmuş mudur yine de .

Okudunuz mu?  Sperm akmadan cenabet olunur mu ?

Ensar
Sevgili kardeşim sizler her ne olursa olsun Allah tövbemi kabul ederse eder etmezse etmez dememlisiniz. Sizler söylemiş olduğunuz bu sözden dolayı hatanızı anlamış sınız tövbe etmişsiniz Allah ef etsin.
Sizdeki vevese nin üzerine gitmek kurtulmak için fazla düşmemek gerek üzerine… Vücudumuzda kuru yer kalmadığından eminseniz gusül olmuştur.

Okudunuz mu?  Kusmak abdesti bozar mı?

Kayıtsız Üye
Teşekkür ederim Allah razı olsun .Elbette ki dememeliyim bilinçli bir söylem değildi ama yine de tedirgin edici. Aydınlattığınız için tekrar teşekkür ederim.


Kayıtsız Üye
aşırı derecede gusül abdesti alırken vesvese yapan biriyim ve mümkün olduğunca kısa yollarını arıyorum gusül abdesti alırken bu gün gusül abdesti aldım ve üzerimi giyindikten sonra niyet etmeyi unuttuğumu farkettim 🙁 ama abdestimi aldıktan sonra 3 kere suyun altında Allahım abdestimi kabul et yarabbim amin dedim guslüm kabul olmuşmudur lütfen acil cevap verin hanefii yada şafi mezhebinde olan insanlarda niyet etmeyi unutmak guslü geçerli sayarmı?

Okudunuz mu?  Gusül abdesti el yaralıyken nasıl abdest alınır ?

Ensar
Sizin bu durumda niyeti dil ile yapma zorunluluğunuz yoktur. Ameller niyetlere göredir. Bu durumda siz ne niyetle banyo yapmaya gittiniz? Sizin amacınız gusül almaksa zaten kalben niyet etmiş bulunmaktasınız. Gusulünüz geçerlidir herhangi bir sorun yoktur.


gusul abdestinde besmele cekilirmi yarali melle, gusül abdesti alırken niyet etmeyi unutmak, gusül abdesti niyet etmeyi unutmak

Bu kategoride yer alan Sürme çekmek abdeste engel mi ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.