Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:46
kadin
Yönetici

Lohusalık süresi ne kadardır? Bu sürede ibadetler nasıl yapılır?

Lohusalık süresi ne kadardır? Bu sürede ibadetler nasıl yapılır?

Fetva Meclisi
Lohusalık süresi ne kadardır? Bu sürede ibadetler nasıl yapılır?

Lohusalık/nifas hâli, doğum yapan veya organları belirmiş çocuk düşüren kadının doğumdan sonra kanamasının devam ettiği haldir. Böyle kadına lohusa denir. Her kadın için farklı nifas süreleri olabilir. Bu, kadınların fiziki bünyelerine, kalıtım ve çevre şartlarına göre değişir. Doğumdan veya organları belirmiş ceninin düşürülmesinden sonra görülen kan, nifas kanıdır. Lohusalık hâlinin alt sınırı yoktur. Hanefi mezhebine göre üst sınırı kırk gündür. Kırk günden fazla görülen kan, nifas kanı değil, özür kanıdır. Lohusalık günlerindeki akıntı bir süre kesilip sonra devam ederse, akıntının kesildiği günler de lohusalık hâlinden sayılır (el-Cezirî, Kitabu’l-Fıkh Ale’l-Mezahibi’l-Erbaa, s. 79-80) Şafi mezhebine göre de en azının sınırı yoktur, ancak üst sınırı 60 gündür (Şirbînî, Muğni’l-muhtac, Beyrut, ts. , I, 185). Kadınlar nifas hallerinde, cinsel ilişkide bulunamaz (Bakara, 2/222); namaz kılmaz, oruç tutmaz (Buharî, Hayz, 1; Müslim, Hayz, 14, 15) ve Kâbe’yi tavaf edemezler (Buhârî, Hayz, 1/77 ). Bu konuda müçtehitler görüş birliği içindedirler. Kadınlar hayız ve nifas hallerinde kılmadıkları namazları daha sonra kaza etmezler, ancak, tutamadıkları oruçları kaza ederler (Müslim. Hayz, 67-69). Doğum yapan kadının kanaması kırk gün dolmadan kesilirse, kadın yıkanır ve ibadetlerini yapmaya başlar. Kırk gün geçtiği halde kan kesilmemişse, özürlü sayılır, yıkanarak ibadetlerine başlar.

Okudunuz mu?  Zina yapmanın verdiği pişmanlık... çok pişmanım

Cevap: Lohusalık süresi ne kadardır? Bu sürede ibadetler nasıl yapılır?

CANGÜLER
Doğum yapan bir bayanın kırk gün boyunca adet kanaması görmesi lohusalılık dönemi olduğundan dolayı bazı görevlerini yerine getiremeye bilir ancak kırk günden sonra abdestini alarak üstüne düşen görevi yerine getire bilirler.

Okudunuz mu?  Adet bittikten sonra kahverengi akıntı varsa oruç tutabilir miyim

Yorum: Lohusalık süresi ne kadardır? Bu sürede ibadetler nasıl yapılır?

Kayıtsız Üye
Ben şafii mezhebindenim ve hamileyim doğum yaptıktan sonra yasak olan şeyleri yani eşle yakınlaşma ve ibadetleri yapmam için ne kadar beklemem gerekir 40 günmü yoksa 60 günmü


Yorum: Lohusalık süresi ne kadardır? Bu sürede ibadetler nasıl yapılır?

arifselim
– Şafii mezhebine göre nifasın yani lohusalığın en üst sınırı altmış gündür.
– Nifas kanamaları arasına giren temizlik süresi on beş günü aşarsa bu kesinti, temizlik hükmünde olur. On beş günden az olursa nifas hükmünde olur.
– Bundan sonra görülen kanlarsa hayız kanıdır.

Okudunuz mu?  Evlilikle ilgili hükümler

şafilerde lohusalık süresi, hanefi mezhebine göre lohusalık süresi, islamda lohusalık

Bu kategoride yer alan Lohusalık Dönemi Ve Problemleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Lohusalık süresi ne kadardır? Bu sürede ibadetler nasıl yapılır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.