Anasayfa
26 Aralık 2023, 6:59
hakkinda
Yönetici

Ehli Sünnetin itikadi mezhepleri – Maturudilik ve Eşarilik Hakkında Kısaca Bilgi

Ehli Sünnetin itikadi mezhepleri – Maturudilik ve Eşarilik Hakkında Kısaca Bilgi

Kayıtsız Üye
Ehli Sünnetin itikadi mezhepleri nelerdir Maturudilik ve Eşarilik Hakkında Kısaca Bilgiler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: Ehli Sünnetin itikadi mezhepleri – Maturudilik ve Eşarilik Hakkında Kısaca Bilgi

mumsema
EŞ’ARİYYE MEZHEBİ

Ebû’l Hasan Ali bin İsmâil el-Eş’arî’nin görüşlerine dayanan itikadî mezhebin adıdır. Hicrî 260 tarihinde Basra’da doğan el-Eş’arî, hayatının ilk yıllarında mu’tezilî düşünceye sahip iken kırk yaşından sonra bir Cuma günü Basra Camii’nde minberde bu mezhebi terk ettiğini açıklamıştır. Eş’arî’nin amelde önce Hanefî daha sonra Şafiî veya bir dönem için de Mâlikî olduğu söylenmektedir. Ancak İslâm âleminde Şafiî olanların itikadî yönden Eş’arî’nin görüşlerini paylaştıklarına bakılırsa onun en son Şafiî mezhebinde karar kıldığı kuvvet kazanmaktadır.

Okudunuz mu?  Ehli sünnet kelamına göre bilgi kaynakları nelerdir

el-Eş’arî’nin kelâm alanındaki görüş ve düşüncelerini, kendisinden nakledilen şu sözlerden öğrenmek mümkündür: "Bizim için gerekli olan, Aziz Rabbimizin kitabına, Peygamberimizin sünnetine, sahâbe, tabiin ve hadis imamlarından rivâyet olunan şeylere tabi olmak"tır. Kelâm ilmine getirdiği diğer katkılar ise şöyle özetlenebilir: "Kulun iradesi müstakil değildir. Allah onu yaratıyor. Husun ve kubuh akıl ile idrak olunamaz. İnsan dinî tebligât olmadan Allah’ı bilemez. Allah’ın "tekvin" sıfatı kudret sıfatının aynıdır. Erkek olmak peygamberliğin şartlarından değildir. Kâfirler de ibadetle mükellef olup, ibadet yapmadıkları taktirde ayrıca azap göreceklerdir. Îmân kalb ile tasdik, söz ve amelden ibarettir. Fiillerin tek yaratıcısı Allah’dır. Ancak kulun da cüz’î iradesi vardır. O irade ile ceza veya mükafat kazanılabilir. Kur’ân mahluk değildir. Hz. Muhammed, Allah’ın izniyle mü’minlere şefaat edecektir."

Okudunuz mu?  Zerdüşlük nedir bilgi verirmisiniz?

Eş’arî ekolu daha sonra Bakıllânî, Cüveynî, Gazzalî, Şehristanî, Râzî, Amidî, Taftazanî, Cürcanî ve Devvanî gibi âlimler tarafından geliştirilerek daha da temellendirilmiştir. Amelde Şafiî mezhebinin yaygın olduğu bölgelerde itikadî yönden de Eş’arî’nin görüşleri kabul görmüştür.

Genel bir değerlendirme yapıldığında Eş’ariyye’nin, Mu’tezile’ye karşı bir tepki olarak doğduğu ve felsefeye karşı olduğu bilinmektedir. Buna rağmen Eş’arî kelâm âlimleri zamanla te’vile olumlu yaklaşmak sûretiyle Kelâm’da yenilikler yaparak Kelâm ilmini felsefe ile rekabet edebilecek bir güce kavuşturmuşlardır. Bu sebeple Eş’arî Kelâmı, aklı ön planda tutan Mu’tezile’den ayrı gibi görünüyorsa da, genelde akılcılık ilkesini de benimsemiştir. (F.K.)

Okudunuz mu?  Kısmeti çeşitli nedenlerle kapalı olan insanlar neler yaşar?

MÂTURİDÎYYE MEZHEBİ

Muhammed ibn Muhammed Ebû Mansur el-Mâturîdî’nin kurucusu olarak kabul edilen itikâdî bir ekoldür. Mâturidî, Maveraunnehir’de ehl-i sünnet kelam ilmini sistematik bir hale getirmiştir. Yaşadığı dönemde Ehl-i Sünnet inancını, sapık ve bid’at ehli unsurlara karşı koruyarak zengin bir kelâm ekolünün oluşmasına imkân hazırlamıştır. İmam Mâturidî, Kitabu’t-Tevhid adlı eserinde kelâmdaki görüşlerini yazmıştır.

Okudunuz mu?  Tevrat, Zebur, İncil Kur'an-ı Kerim hakkında bilgi verirmisiniz?

Akıl ve nakli temel alan İmam Maturîdî’nin görüşleri şöyle özetlenebilir: İnsan dinî tebliğ kendisine ulaşmamış olsa bile aklıyla Allah’ı bilebilir. Allah’ın "tekvin" diye ayrı bir sıfatı vardır. Peygamberlerin erkek olması şarttır. Kâfirler ibadetle mükellef değildir. Îmân bir bütündür, artması eksilmesi söz konusu değildir. Âhirette ru’yetullah nasslarla sabittir. İnsanın cüz’î bir iradesi vardır. İnsan, fillerinde seçme hürriyetine sahiptir; bir şeyi yapmaya karar verince Allah onda bu fiili işleme kudreti yaratır. Bu kudret fiil ile beraberdir. Çünkü istitaat yenilenen bir kudrettir.

Okudunuz mu?  Farz olarak yaptığımız ibadetler dışında yapılan ibadetler

Mâturidî ekolü daha sonra, Hakim es-Semerkandî, Pezdevî, Nesefî, Sabûnî, İbnu’l Hümâm, Hızır Bey ve Kemâluddin el-Beyâdî gibi meşhur âlimler tarafından desteklenerek geliştirilmiştir. Genelde Maveraünnehir bölgesinde ve Türkler arasında yayılmıştır. Amelde Hanefî mezhebine tabi olanlar itikadda da Mâturidî mezhebini benimsemişlerdir. (F.K.)

Okudunuz mu?  Evradiye duası nedir konu hakkında bilgi verirmisiniz?

KAYNAK: DİYANET KAVRAMLAR SÖZLÜĞÜ


Yorum: Ehli Sünnetin itikadi mezhepleri – Maturudilik ve Eşarilik Hakkında Kısaca Bilgi

n ömer
Allah razı olsun çok faydalı bilgi Çok teşekkür ederim bu yarın için çok önemliydi


allah-u Teala kimdir??

thanks essal
ALLAH yaratandır gücü kudreti her şeye yeter O bizi ona kulluk etmemiz için yaratmıştır… Bizim de artık yapmamız gereken bunlardır. Görevimiz,, sorumluluklarımızdan biridir…. Namaz kılmak,, vs. ibadetlerimizi yerine getirmemiz gerekiyor.. Verilen nimetlerin hakkını vermeliyizdir… İslamın şartlarını yerine getirmek bizim görevimizdir….::))

Okudunuz mu?  Celcelutiye duası Hakkında Bilgi

Kayıtsız Üye
daha kısası yok mu bu kadar acıklayıcı degılde ama yınede tessekkurler


Kayıtsız Üye
Merhabalar.Bu cevap sayesinde ödevimi yaptım …. Sağolun


sinem özbey
Çok teşekkür ederim çok işime yaradı ödevimi sizin sayenizde yaptım:


Kayıtsız Üye
islamı en güzel bize anlatan ve birlştirece kur ana davet ediyorum .eşari veya maturidi mutlak doğrudur diyemeyiz.o yüzden ne olur kuran okuyun siz karar verin.Çünkü o kitab bize en doğruya götürür.

Okudunuz mu?  Peygamber efendimiz ile ilgili bilgi istiyorum.

Kayıtsız Üye
çok teşekkür ederim sizin sayenizde birçok ödevimi yapıyorum :}


Kayıtsız Üye
İçten teşekkür et . Yinede teşekkürler demek gönülden olmamış . Teşekkür etmeyi öğrenmelisin😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😂


esra 7798
çok teşekkür ederim Mumsema sizin sayenizde ödevlerimi yapıyorum çok güzel hiç bir site sizin gibi güzel değil ellerinize sağlık Allah sizden razı olsun


Kayıtsız Üye
Değerli hocam önce şunu söylemek istiyorum ne kadar saf ve içten duyguyla bunu söylediğinizi hüsnü zan ediyorum fakat bu Kişiler döneminde her alanda otoriteyken bu kişilere mutlak doğru diyemiyoruz ama biz daha kimin yazdığı belli olmayan mealleri okuyup ordan bileyler öğreneceğiz. Sayın hocam bu tarihte olduğu gibi boş düşünceleri bırakalım. Kuran’ı Kerim’de de geçiyorsa bilmiyorsanız bir bildiğinize sorun vs bu konuda ayet ve hadisler olmak üzere pek çok kitaplarda yazılmıştır. Lütfen tv programlarından öğrendiğimiz yarım yamalak bilgilerle böyle şeyler konuşmayalım

Okudunuz mu?  Bilimsel bilgi ve objektiflik

Kayıtsız Üye
Çok teşşekür ederim bu benim için çok önemliydi SAĞOLUN😇😀😄


eşarilik, eşarilik nedir, eşarilik ve maturidilik nedir

Bu kategoride yer alan İsmail fakirullah ibrahim hakkı sultan mahmud memduh şeyh cemil Muhammed faik yaşar hacı baran yüksel başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ehli Sünnetin itikadi mezhepleri – Maturudilik ve Eşarilik Hakkında Kısaca Bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.