Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:42
Sohbet
Yönetici

Gençlerimiz Neden Namaz Kılmıyor ? En büyük Sebep : Zorlaştırma !!!

Gençlerimiz Neden Namaz Kılmıyor ? En büyük Sebep : Zorlaştırma !!!

engin86
Selamün Aleyküm;

Arkadaşlar bu yazdıklarım sadece benim küçük bir araştırmam sonucu oluşmuştur.Katılmayanlar olabilir.Katılanlar olabilir.Eleştiri olabilir sorun değil.
Burada önemli olan insanları özellikle gençleri namaza teşvik etmektir.

Birinci olarak gençlerimize Allah’ı sevdirmemiz gerektiğini düşünüyorum.Ama nasıl ? İnsanoğlu hayalleriyle yaşar.Tüm insanlığın tek bir hedefi vardır.
Sonsuz yaşam ve mutluluk.Daha azı insanı kesmez.Bunalıma sürükler.Ama nefis ve şeytanın telkinleriyle kişi buna sabredip Cennet’te bulmak yerine Dünya’da arama yoluna geçer.Herkesin istediği tek şey Cennet hayatıdır.Ama Cennet’i yanlış hayal ettiğimiz için belkide gençlerimizin beynine giremekteyiz.

Sonsuz yaşamda şu yaşadığımız 75-100 senelik dünya hayatı bir zerredir değilmi ? 🙂 İnsanoğlu hangi mantıkla ve düşünceyle sonsuz mutluluğu itip 75-100 seneyi zevkle yaşar anlamış değilim.Tabii Allah’a inanmayanlar bundan müstesna.Gençlere bu şekilde anlatıp istedikleri şeyin aslında Rab’leri katında olduğunu , bu zerre (75-100 senelik) dünya hayatında sabredip emirleri yerine getirip sonsuz mutluluğa ulaşacaklarını benimsetmek gerekir.Herkes zaman ne hızlı geçiyor değilmi der ama uyanamaz.Uyandırmaz çünkü o lanetli şeytan !!!

Okudunuz mu?  Eşinin Ağzına verdiği lokma

Dönelim namaz konusuna.

Aslında gençlerimizin namaz kılmama sebeplerinden en büyüklerinden biri insanlarımızın sünnetleri farzlaştırmış olmasıdır.Ayrıca namazlardan sonra camide yapılan müezzin eşliğinde topluca tespih ve dua’lar bile bazen insanları germektedir.Namaz bittiğinde eğer bir kişi işi olupta bu tespihleri es geçtiğinde o kişiye karşı yapılan bakışlar bile insanı camiden ibadetten soğutabilir.Bu bence çok önemli bir sorundur.

Dostlarım ile yaptığım konuşmalarda yatsı namazı kaç rekat sorusuna ”uuuu çok 10-15 rekat falan” dediklerini duydum.Aslında yatsı namazı 4 rekattır.İsteyen yatsı namazından önce hazırlık ve Peygamber efendimizin sünnetini yerine getirmek için 4 rekat nafile , namazdan sonrada 2 rekat nafile kılar.Yatsı namazı biter.Eğer bu sünneti terkederse büyük bir sevaptan mahrum kalır ama günaha girmez.
(Burada kişi sünneti küçük görüp gerek yok gibi şeyler derse büyük günaha girer.Ama üşengeçlikten yada zamansızlıktan kılamazsa günahı yoktur).

Gece sonunda da uyumadan önce Vitir namazını kılıp uyur.Vitir’de farz değildir ama Vaciptir.Yani müthiş büyük bir sevabı vardır.Ayrıca uyumadan önce namazlı uyumak harika bir duygudur.

Okudunuz mu?  Şeytanın insanları kandırmak için en çok kullandığı sözler

AMA !!! Günümüzde BAZI ÜŞENGEÇ İNSANLARIN yatsı namazında camiye gidip sünnetleri sanki atlı kovalıyor gibi hızlıca robot gibi kılmaları meşhurdur.Daha sonra alel acele Vitiride aradan çıkartayım hızlıca demeleri en sonundada ben daha SubhanAllah tesbihini bitirmeden müezzin eşliğinde allah-u Ekber deyip buda bitti şükürler olsun dua edelim deyip evlerine gitmeleridir.Çoğu kişi bundan müstesnadır ama çoğunlukla gördüğüm budur.

Vitir namazı gecenin son namazıdır.Bu Vitiri yatsıda kılan insanların yatsıda sonra hiç mi canları Allah rızası için 2 rekat namaz kılayım çekmez anlamış değilim.Oldu da bitti maşAllah tarzı kılınan sünnet ve vitirlerden ne anlarlar anlamam.Ben daha sünnetlerde Fatiha’ya başlamışken ve anlamlarını aklımdan geçirip huşu yakalama derdindeyken benim yanımdaki başka birinin aynı anda namaza başlayıp secdeye gitmesi bende şok etkisi yaratmıştım defalarca.

Namaz kılmayan bir kişiye siz günde 40 rekat namaz kılacaksın derseniz ona çok gelebilir.Ama yalnızca farzlar yeterli dediğiniz zaman o insan ilk sabah namazına 2 rekat için kalktığında o 2 rekatı kılıp uyumaz.Bir düşünür.Der ki ”2 rekat namaz 2-3 dakika sürdü.Korktuğum bu muymuş ???” Bir dahaki kalktığında Peygamber Efendimizin Sünnetinide yerine getirir.Yani hiç namaz kılmamış birisi önce farzları yerine getirirse zamanla sünnetleride sever.Onlarıda kılar.Ama camide yada başka yerlerde insanlar bazen sünnetleri terkettiği zaman onlara kafir gözüyle bakılırsa bu iş olmaz !!!

Okudunuz mu?  Küfür edersek vücudumuza neler olur

Aynı kişiye çok yoğun olduğun veya yorgun olduğun zaman ikindi ve yatsı namazının sünnetini kılmayabilirsin derseniz o insan arada bir bu hakkını kullanır.Çünkü Peygamber efendimizde bazen bunları terketmiştir.

Sonuç olarak bu tarz şeyler zamanla oluşur.Hiç kılmayan biri çok zor 40 rekat kılınmaz dese mi daha iyi ? Yoksa en azami 2+4+4+3+4 rekat farz namazları kılıp hayatına devam etsemi daha iyi buna siz karar verin.Zaten Allah aşkı öyle bir aşktır ki o hiç namaz kılmayan genç bir bakarsın Teheccüd’e kalkar.Teheccüd’e insan uyandırır !!! Bununda sebebi siz olabilirsiniz aslında güzel bir şekilde dinimizi anlatarak.

Okudunuz mu?  Buyuk SIKINTILARDAN kurtulmak icin 123 Yasin-i serif okumak istiyorum

Genel olarak çok önyargılıyız.Ya çok boşluyoruz ibadetleri yada çok sıkıyoruz kendimizi yaparken.Dinimizde orta yolu bulamıyoruz.Zaten Hz.Adem’den beri hep var olan ama bu çağda tavan yapmış bir vesvese evham takıntı şüphe hastalığı.Ahir zaman şeytan nefis derken yıkılıyoruz her bir taraftan.

Demek istediğim şu aslında ; Dinimizi iyi bilmeyenlere soğutmadan en azami şartları yerine getirmesi için telkinler vermeliyiz.Gerisi çorap söküğü gibi gelecektir Allah’ın izniyle.O lanetli İblis Kuran-ı Kerime el uzatamıyor ama boş mu duruyor sanıyoruz ? Dinimizi zorlaştırıyor insanları robotlaştırıyor sevaplardan yiyor.Bazıları namaz kılmıyor arada bir Yasin-i Şerif okuyup benim kalbim temiz diyip Cennete gideceğini umut ediyor.Hangimizin kalbi kirli ki? Soralım herkes temiz diyecek.Farzlar dururken nasıl nafilelerle uğraşırız aklımız alıyor mu ??? Ve bu tarz da bir sürü insan var bildiğimiz bilmediğimiz…

Okuyan herkese şimdiden çok teşekkürler.

Selamün Aleyküm.


Cevap: Gençlerimiz Neden Namaz Kılmıyor ? En büyük Sebep : Zorlaştırma !!!

Kayıtsız Üye
Aynen katiliyorum dusuncelerinize ama en onemli sorun namaz rekatlarini kim belirlemis ve neden zorlastirilmis 40 rekat 17 rekat arasinda çok fark var

Okudunuz mu?  Kurşun dökmenin dinimizde yeri var mıdır

Cevap: Gençlerimiz Neden Namaz Kılmıyor ? En büyük Sebep : Zorlaştırma !!!

DunyadaBaris
Sevgili engin86 dostum, aradan yillar gecmis, ama senin bu yazdigin hiç eskimemis. Allah razı olsun, keske geri donsen de boyle seyler yazsan.

Namazin farzlarinin ne oldugunu bilmemek bu usengecligin en buyuk sebebidir.
3 rekatlik aksam namazı normal bir hizda (acele etmeden) sadece 3 dakika zamanimizi alir. Oyle bir durum ki, 3 dakika telefonda oyun oynayacagina veya reklamlarda kanali degistirecegine, insanimiz namazını kilabilir ancak "oo çok uzun, abdest almam lazim, vs..vs.." diyerek pas geciyor.

Simdi diyecekler ki, abdest te çok uzun is, aslinda degil, en fazla 30 saniyenizi ya alir ya almaz. Allah diyor ki israftan kacinin, cesmeyi sonuna kadar acip dus alir gibi abdest almaya gerek yok, zaten temiz bir sekilde oturuyoruz evimizde, pislik içinde yasamiyoruz Allah’a sukur, normal bir suyla abdestimizi tamamlayip hemen namaza dogrulsak en fazla 1 dakika fazladan suremizi alir.

Okudunuz mu?  Selâmlaşmanın ilk emredilişi, manası, faydaları, hükmü, şekli, mekruh olan selâm....

Daha diğer sebepler ise, insanlarla otururken hiç birimizin "bir dakika arkadaşlar, namaz kilip geliyorum" demeyi kendimize yediremememiz. Neden? Cunku artik namaz kilan genc demek oluyorki ya takkeci olmis, ya tarikatci olmus, yok bilmemkimci olmus yok artik kaybettik arkadaşi, vs.. gibi etiketler yapistirilmasi.

Engin arkadaşimizin cami gozlemlemesine çok candan katiliyorum, ben yurt disinda yasiyorum ve cuma namazında isimizden zaman ayirip camimize gidiyoruz. Hocamiz hep soyler, cuma namazı sadece 2 rekattir, gerisi sünnettir, isi gucu olan kardeslerimiz lütfen kapiya yakin kilsinlar, kalacak olan kardeslerimiz iceriye daha yakin kilsin, ama ondan sonra tutup 10 rekattir diye malesef manevi baski yapiyor. Simdi diyeceksiniz haftanin bir gunu de biraz zaman ayir, çok doğru ancak herkezin boyle bir imkani yok. Hocamiz Cuma namazı 1:30’dadir diye duyuruyor, ancak cumaya baslayana kadar 2 oluyor saat, namazdi, 4 rekat sünnettir, sonra 4 rekat oglen kazasidir derken cikana kadar saat 2:30 oluyor. Fazla zaman değil ama hemen hemen kimse 1:30 da camiye varmiyor biraz da vaaz dinlemek için, gitip gelmeyi de hesaba katarsaniz, insanlara çok zor geliyor 2 saatini ayirmak. Halbuki namazın tam saatini belirtseler, ve 2 rekat kilip cikanlara sanki kaciyorlar gozuye bakmasalar ne kadar güzel olur, daha çok insan namaza gelir camiye.

Okudunuz mu?  Kaz tüylü yastık

Son bir degerlendirmem ise, kazalarin tamamen kabul olmayacagini soyleylenler. Tabiki saatinda ve zamaninda kilmak çok guzel, fakat, bir insan yillar önce kilamadigi namazın kazasini kilabiliyor ise, neden o gun kilamadi ogle namazının kazasini kilamasin? Bilincli bir sekilde "yaa aksama kaza yaparim" demek bir yana, bir isi olan, calismasi sebepiyle namaz kilamayanin "olsun, aksama kaza yaparsin" denilmesi kadar güzel bir şey olmamamasi gerekir. Cunku "kaza diye bir şey yok, ya zamaninda kil ya hiç kilma" ile basliyor bütün bu gencligin usengecligi ve umursamamazligi. Adam diyor ki madem kabul olmuyor, hiç kılmam daha iyi. Ne kadar kotudur bu.

Okudunuz mu?  Hangı durumlarda salavat cekılmesı sakıncalıdır

Herkeze mutluluk dolu gunler dilerim.


Cevap: Gençlerimiz Neden Namaz Kılmıyor ? En büyük Sebep : Zorlaştırma !!!

#UguR
Çocuklarımıza küçüklükten itibaren namazı sevdirmemiz gerek. Gerekirse evde onun için kartondan veya vb. malzemeden güzel bir mescid yapmak gerekir.

Allah hepimize Hayırlı eş ve hayırlı evlatlar versin.

Nureddin Yıldız’ın "Edep Ve Amel" Kitabından alıntı bir kısım:

Resulullah Aleyhisselamın bir duası şöyledir.

"Allah’ım!

Acizlikten,tembellikten sana sığınırım.Korkaklıktan ve cimrilikten sana sığınırım. Borç altında ezilmekten ve insanların baskısına maruz kalmaktan sana sığınırım."

Peygamber aleyhisselam efendimize geceyi ibadetle geçirip sürekli zikreden birinden söz edildiğinde:
"Onun yiyeceğini kim karşılıyor?" diye sormuş.Oradakilerde:

Biz aramızda toplayıp onun ihtiyacını karşılıyoruz" diye cevap vermişler. Bunun üzerine peygamber aleyhisselam şöyle buyurmuştur:
"Siz hepiniz ondan daha hayırlısınız. Allah teala,pısırık tembeli sevmez. Çalışan,hareketli kulu sever."

Okudunuz mu?  Çok çalışıp kazanamamak

DunyadaBaris
Size katiliyorum Ugur, cocuklarimiza ufakliktan namazı ogretmemiz lazim. Gecenlerde galiba show tv de bir programa cikan hoca soylemisti, cocuklara bagirmayin kizmayin eğer siz namaz kilarken yaniniza gelir veya rahatsiz ederse diye, cunku o daha bir cocuk, onun yaptigi namazını bozmaz (ancak sizin yaptiginiz namazı bozabilir, mesela sesli gulmek, cevap vermek, vs.).

Cocuklara anlayacaklari yastan baslayarak, Allahi, Peygamberimizi ve dinimizin ibadetlerini yavas yavas aciklamakta fayda var, tabi 4-5 yasi çok küçük ama o yasta bile yanimiza gelip oturabilirler.

Paylastiginiz duaya amin demek geldi icimden, sanirim aynisini en son diyanet takviminin yapraginda okumustum.

Birde yine bir hocadan dinlemistim yanilmiyorsam, her ne kadar ibadet ve namaz o kadar güzel ve buyuk sevap ise, diğer insanların dedikodusunu yapmak veya onlara "bak su tembellere, biz burda namaz kilarken onlar uyuyorlar" gibi seyler soylemek de namazın verdigi güzel sevaplari alip goturuyor. Namazi kilmayan sevap almiyor, uyuyor, ancak boyle konusarak bunu soyleyen de gunaha girmis oluyor, cunku Kuranda dedigi gibi, islam bireysel bir din ve ibadet dinidir, herkez kendi yaptigindan ve yapmadigindan sorumlu tutulacaktir.

Okudunuz mu?  Zerdüştlük nedir kimdir ve hala zerdüşt varmıdır?

Sagikla kalin hepiniz.


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum,

ben bu yaziyi uzerime çok alindim. @engin86 abi Allah senden razı gelsin. Rabbimin secdesini terketmek çok defa dusunduruyor. Fakat yasadigimiz hayat rabbimizi unutturuyor. Nasil bir aralikta yasiyoruz belli değil bu günlerimizi pişmanlıkla hatirlamamak için yarin değil simdi başlamak lazim namaza


neden namaz kılmıyoruz, neden namaz kılmıyorum, neden namaz kilmiyorum

Bu kategoride yer alan Menzile gittiğinizde neler hissettiniz, neler gördünüz? İlk izlenimlerinizi söyler misiniz? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gençlerimiz Neden Namaz Kılmıyor ? En büyük Sebep : Zorlaştırma !!! Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.