Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:25
sizden8
Abone

Secdeden kalkarken sağ elle yerden destek alabilirmiyim?

Secdeden kalkarken sağ elle yerden destek alabilirmiyim?

Mvx
Selamun Aleyküm,

Secdeden kalkarken sağ elimde yerden destek alarak kalkabilirmiyim. Dizlerimden destek alarak kalmayı deniyorum fakat biraz kiloluyum bu yüzden başaramıyorum. Sağ el ile destek alarak kalkmanın sünnet olduğunu duydum. Bu doğrumudur? Ayrıca ben secdeden kalkarken sağ elimde destek alarak kalkıyorum ve sol ayağımı düzeltmek için yerden kesiliyor. Bir ayağın yerden kesilmesi namazı bozarmı? Teşekkürler..


Cevap: Secdeden kalkarken sağ elle yerden destek alabilirmiyim?

islamyolu
yerden destek almak iyi degildir. destek almadan kalkmak daha iyidir. Ama zaruret varsa Tabiki islam dini kolaylık dinidir. destegini alırsın. zaruret yokken destek alıp kalkmak Mekruh diye duymuştum.

Okudunuz mu?  Bab' Aziz - Yorumlanması gereken bir şiir!

< Sağ el ile destek alarak kalkmanın sünnet olduğunu duydum. Bu doğrumudur? >
bilmiyorum ben hiç duymadım. yani sanmıyorum sünnet oldugunu . çünkü bildigim desteksiz kalkmayı tavsiye ediyor fıkıh kitapları. yani elden bir destek almadan kalkmayı tavsiye ediyor. Ama belki zarureti olanlar için Sünnet olabilir sağ elden destek almak. bilemiyorum bilenler bunu daha iyi cevaplar.

Okudunuz mu?  Gusül alırken kafa şampuanla yıkanır mı

< Bir ayağın yerden kesilmesi namazı bozarmı? >
kardeş bir ayağın yerden kesilmesi namazı bozmaz. ama mekruhtur. sonuçta kısa süre içinde yine yerine yerleşiyorsa o ayak bir sorun olmaz.


Cevap: Secdeden kalkarken sağ elle yerden destek alabilirmiyim?

imam
Yerden elle destek almak sünnette vardır.
Peygamberimız (s) bazen destek almış bazen almamıştır.
Bu duruma iyi kötü denmez bilmeden konuşmayalım.
Hatta alimler, Efendim ‘imizin son dönemde eliyle hep destek aldığı söylemişler.
Onun için hanefi dışındaki mücahitler SÜNNET demişler.

Okudunuz mu?  Cünüpken Kuran Kursuna Gitmek ?

Cevap: Secdeden kalkarken sağ elle yerden destek alabilirmiyim?

Mvx
Kiloluyum bu yüzden denge sağlayamıyorum geri doğru düşecek gibi oluyorum. denedim birkaç defa… bu yüzden destek alıyorum. Bunun sakıncası yoktur sanırım dediklerinize göre? 🙂

Allah razı olsun.


Hoca
Mvx
Namazda ayağa kalkerken destek almanda dini hiç bir sakıncası yoktur.

Okudunuz mu?  Aklıma sürekli bir şeyler adamak geliyor

Kayıtsız Üye
Ben hem kalp hemde astim hastasiyim,secdeden ayaga kalkarken mecburen yerden destek almak zorunda kaliyorum,birde ayaga kalkınca nefesim kesiliyor ve bir sure soluklanmak zorunda kaliyorum,bunlar namaza zarar verirmi?


sevgiii
selamun aleyküm.bende daha ongün öncesine kadar elle yerden destek alıyordum şimdi almamaya çalışıyorum ama dengemi sağlayamıyorum düşücek gibi oluyorum eteğime basıyorum bocalıyorum anlayacağınız napmk lazım.kimi destek alabilirsiniz dior kimi alamazsınız dior.

Okudunuz mu?  Abdest alırken önce sağ sonra sol yıkamak

musab
< selamun aleyküm.bende daha ongün öncesine kadar elle yerden destek alıyordum şimdi almamaya çalışıyorum ama dengemi sağlayamıyorum düşücek gibi oluyorum eteğime basıyorum bocalıyorum anlayacağınız napmk lazım.kimi destek alabilirsiniz dior kimi alamazsınız dior. >

< Ben hem kalp hemde astim hastasiyim,secdeden ayaga kalkarken mecburen yerden destek almak zorunda kaliyorum,birde ayaga kalkınca nefesim kesiliyor ve bir sure soluklanmak zorunda kaliyorum,bunlar namaza zarar verirmi? >
Secdeye giderken önce eller mi yere konulur, yoksa dizler mi; secdeden kalkarken önce dizler mi yerden kaldırılır yoksa eller mi konusunda üç görüş vardır.

Okudunuz mu?  Flood ne demek ?

1.)Secdeye giderken önce dizler yere koyulur, kalkarken de önce eller yerden kaldırılır (yani elden destek alınarak kalkılmaz). Bu görüş Hanefi ve Hanbeli Mezheplerine aittir.

2.)Secdeye giderken önce eller yere koyulur, secdeden ayağa kalkarken elden destek alınarak kalkılır. Bu görüş Maliki Mezhebine aittir. Ayrıca Caferi Mezhebinin erkekler için yaptığı ictihad da bu istikamettedir.

Okudunuz mu?  Şafii de yumurtayı yıkamadan yemenin hükmü nedir?

3.)Secdeye giderken önce dizler yere koyulur. Secdeden kalkarken ise önce dizler yerden kaldırılır -yani elden destek alınarak kalkılır-. Bu görüş Şafi Mezhebine aittir. Ayrıca Caferi Mezhebinin kadınlar için yapmış olduğu ictihad da bu yöndedir.

Üç görüşün de delili vardır. (Istırahat oturuşunu ve secdeden kalkışları araştırmaya niyetim var. O zaman delilleri daha sıhhatli yazarım düşüncesiyle şuan delillerden bahsetmiyorum) El desteği almadan kalkmakta zorluk çekenler ellerine dayanarak kalksınlar. Böyle yapmalarında sakınca olmadığı gibi, bence daha doğrusu budur. Çünkü öbür türlü kişi dengesini kaybedecek, belki de düşecek, secdeden kalkarken acaba dengemi kaybedecek miyim vs. düşüncelerle zihni başka yerlere gidecek. Bu gibi şeylere mahal vermeden secdeden el desteği alarak kalkın ve namazınızdaki huşuyu bozmayın.

Okudunuz mu?  Peygamber Efendimizin 4000 Sünnet ve Adapları Adlı Kitap

Kayıtsız Üye
Musab çok doğru açıklamış..ıstırahat oturuşu açıklamasınıda bekliyorum..


Kayıtsız Üye
ben ellerimle destek alarak secdeden kalkıyorum ve secdedeyken ayağa kalkacağım zaman ayaklarım yerden kesiliyor başka türlü yapamıyorum namazıma zararı var mı


arifselim
Secdeden kalkarken ellerinle destek alarak kalkabilirsin. Eğer bir mazeretin varsa ayaklarının kısa bir süreliğine yerden kesilmesinde bir sakınca yoktur.

Okudunuz mu?  Diş etim kanarken Nasıl gusül alırım

secdeden kalkarken yerden destek almak, secdeden kalkarken destek almak, namazda yerden destek alarak kalkmak

Bu kategoride yer alan Yemin keffareti için fakire para verirken niyet başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Secdeden kalkarken sağ elle yerden destek alabilirmiyim? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.