Anasayfa
10 Ekim 2021, 21:39
Sure Ayet
Yönetici

Tebbet süresinde ebu leheb karısı dünyada iken cehennemlik oldular neden?

Tebbet süresinde ebu leheb karısı dünyada iken cehennemlik oldular neden?

AHMETT
Tebbet süresinde ebu leheb karısı dünyada iken cehennemlik oldular neden?


Cevap: Tebbet süresinde ebu leheb karısı dünyada iken cehennemlik oldular neden?

Fetva Meclisi

ebu leheb ve karısı

"Ebu Leheb’in iki eli kurusun! Kurudu da." İki eli helak olsun, hüsranda olsun, batsın, cümlesinden mecazdır. Bu da ona helak ve hüsran için bedduadır. Sonra da: "Kurudu da." dedi. Yani, helaki gerçekten meydana geldi. Allah’tan ona ait bir haberdir bu. Dünya ve ahiretini kaybetmiştir. Ebu Leheb, Peygamber (s.a.)’in amcasıdır. İsmi: Abdüluzza b. Abdülmutta-lib’tir. Rasulullah (s.a.)’a ve dinine çok eziyet ediyor, kin ve küçümseme besliyordu.
Sonra Allah Tealâ Ebu Leheb’in halini haber verdi:
"Ona ne malı, ne kazandığı fayda verdi." Kıyamet günü, topladığı malı elde ettiği kârları, şöhreti ve çocukları onu koruyamaz. Bunlar onu, Rasulullah (s.a.)’a şiddetli düşmanlığı ve insanları iman yolundan alıkoyması nedeni ile gelecek helaki Allah’ın inecek olan azabını defetmede işe yaramazlar. Çünkü o, Peygamber (s.a.)’in ardından gezer, bir şey söyleyince yalanlardı.
İmam Ahmed, Beni’d-Deyl’den Rabia b. Abbad’dan rivayet etti. Rasu-lullah’ı (s.a.) cahiliyede Zi’1-Mecaz çarşısında gördüm. "Ey İnsanlar! Lâilâ-he illAllah deyin kurtulun." diyordu. İnsanlar etrafına toplanmışlardı. Arkasında şaşı ve saçı iki örgülü bir adam vardı. İnanmayın, o sapmış bir yalancıdır, diyordu. Gittiği yerde onu izliyordu. Kim olduğunu sordum. Bu amcası Ebu Leheb’tir, dediler.
Mal ile kazanç arasında ise şu fark vardır: Mal sermaye, kazanç da kârdır.
Sonra da Allah Tealâ gelecekteki cezasını zikretti:
"Alevli bir ateşe girecek o." Yakılıp tutuşturulmuş alevli cehennem ateşinin hararetini tadacaktır. Veya, cildini yakacak olan cehennem ateşinin alevlerinde azap edilecektir. Ebu Hayyan şöyle diyor: Ayetteki "sin" istikbal içindir. Zaman geçecek olsa bile, tahakkuku muhakkaktır. Bu kesin bir tehdittir.
"Karısı da. Odun hamalı olarak!" Karısı da tutuşmuş ateşe girecektir O Ümmü Cemil Erva b. Harb’tir. Ebu Süfyan’ın kardeşidir. Dikenleri toplayıp gece vakti Peygamber (s.a.)’in yoluna serpiştiriyordu. Şöyle de denilmiştir: Bu onun gerçek dışı sözleri yayması, laf getirip götürmesindendir. Bu gibi insanlar için "Aralarında odun taşıyan." deyimi kullanılırdı. Yani. aralarında ateş tutuşturuyor, belâ çıkarıyor. Çoğunluğun görüşü budur.
Ebu Hayyan: Zahir olan ise odunlar koymasındandır. Peygamber (s.a.) ve ashabının yoluna onlara eziyet etmek için dikenli odun taşıyordu. Bu nedenle kınanıp odun hamalı olarak anılmıştır.
"Boynunda bükülmüş bir ip de olduğu halde." Boynunda ateş lifinden bükülmüş ip olduğu halde, Allah onu cehennem ateşi ile azapta olduğu halde tasvir ederken, dünyada nemime halinde iken veya diken demetini taşıyıp boynuna bağladığı sonra da Peygamber (s.a.)’in yoluna attığını tasvir etmektedir. Zira her mücrim, cürmündeki haline benzer bir azap ile cezalandırılır. Allah Tealâ onu tahkir için, ona ve eşine eziyet olsun diye basit bir odun hamalı olarak tasvir etti.
Ümmü Cemil bu sureyi duyunca Ebu Bekire geldi. Mescidde Rasulul-lah (s.a.) ile beraberdi. Elinde bir taşla: Bana gelen habere göre arkadaşın bana sataşmış, onu şöyle edeceğim, böyle edeceğim, dedi. Allah Tealâ ona Rasulullah’ı (s.a.) göstermedi. Rivayet edildiğine göre Ebu Bekir ona: Benimle kimseyi görüyor musun? dedi. O da: Alay mı ediyorsun, senden başkasını görmüyorum, dedi.
Zahir olan birinci manadır. Said b. Müseyyeb diyor ki: Ümmü Cemil’in kıymetli bir gerdanlığı vardı. Lat ve Uzza’ya yemin ederim ki bunu Mu-hammed’in düşmanlığı uğruna harcayacağım, dedi. Allah boynuna ateşten bir ip koydu.

Okudunuz mu?  Güzel ahlak ile ilgili ayetler ve hadisler

Cevap: Tebbet süresinde ebu leheb karısı dünyada iken cehennemlik oldular neden?

İLİMCİK
Allah ezelidir, zamandan ve mekandan ve bütün noksan sıfatlardan münezzehtir….Bütün kainat ezelden ebede onun huzurunda ve nazar-ı müşahedesinde ve kabza-i tasarrufundadır..Allah bütün zamanları ve mekanları bir anda görür ve ezelden ebede kadar her şey onun ilmindedir…Madem Allahın ezeli ilmi vardır..Elbette insanların cüzi iradelerini nasıl kullanacaklarını ve çalışmalarını, niyetlerini de görür ve billir ve onlara ona göre bir kader ve akibet tayin eder..

Okudunuz mu?  Huneyn Savaşı ile ilgili Ayetler

İşte Cenab-ı Hak, bütün ömürleri boyunca ebucehil ve karısının cüzi iradelerini iman ve hidayet için değil, küfür ve şirk için kullanacaklarını gördüğü ve bildiği için onların müdhiş akibetleri haber veriyor..

Elhasıl, Cenab-ı Hak ezeli ilmi ile Ebuleheb ve karısının cüzi iradelerine nazar edip, onların iman etmeyeceklerini biliyor..Kendi kesbleriyle ve serbest iradeleriyle küfrü seçtikleri için de cehennemi hakkediyorlar..Hülasa, Allah bildiği için cehennemlik olmuyorlar..Onlar cehennemi hakkettikleri için Allah biliyor.

Okudunuz mu?  Fatiha süresi hakkında şiirler

ebu leheb neden cehennemlik, ebu leheb ve karısı neden cezalandırıldı

Bu kategoride yer alan Nihat Hatipoglu - Cuma ve Cin suresi fazileti başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tebbet süresinde ebu leheb karısı dünyada iken cehennemlik oldular neden? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.