Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:36
missa09
Abone

Dini sorular ve cevaplar Nihat Hatipoğlu

Dini sorular ve cevaplar Nihat Hatipoğlu

Kayıtsız Üye
Dini sorular ve cevaplar Nihat Hatipoğlu


Cevap: Dini sorular ve cevaplar Nihat Hatipoğlu

Ravza Sevdam
Muhyiddin İbni Arabi cehennemin sonsuz olmadığını mı savunmuştur? / Misafir
Tasavvuf büyüklerinden birisi olan Muhyiddin Arabi cehennemin ebedi – sonsuz, sürekli olduğunu söylemiştir. İbni Arabi’nin cehennemin sonlu olduğunu söylediği iddiası doğru değildir. (Bk: Futuhat, III, 77, II, 648 vd) İbni Arabi’nin dediği, azabın cehennemde sürekli olarak şekil değiştireceğidir. Ona göre azap -bilindiği haliyle- ebedi değildir. Kişi bir halden başka bir hale dönüşecektir. İbni Arabi, bunu söylerken cehennemdeki azapla ilgili 45 bin sene gibi bir rakam telaffuz eder. Ona göre, her azab süreci arasında onbinlerce yıl geçecektir. Bu insanlar içinde günahkâr olan müminler sonunda cennete gidecekler. Ama imansız olanlar ise cehennemde ebedi kalacaklardır. Ona göre imansızlar sonsuza kadar cehennemde kalacaklardır. Cehennem ebedidir. Ehli sünnet alimleri ise, bundan farklı olarak hem cehennemin ve hem de oradaki azabın sürekli olacağını -küfür ve şirk içinde olanlar için- söyler.

Okudunuz mu?  Oğlum derse çalışsın dua istiyorum

Babam kötü yolda. Onu uyarmak zorunda mıyım? / Misafir
Babanızı en uygun şekilde ikaz etmelisiniz. Yumuşak bir dille ona doğruyu göstermelisiniz. Babanız olması kendisine doğruyu anlatmanıza engel değildir. Hz. Peygamber (s.a.v.) : "Allah’a isyan konusunda kimseye itaat edilmez" buyurmuştur.

Besmele veya bir ayetin enstrümanlar eşliğinde okunması caiz midir? / Misafir
Böyle bir şeyin onaylanması mümkün değildir. Ne Hz. Peygamber (s.a.v.), ne sahabe ve ne de sonraki dönemlerde böyle bir şey yapılmamıştır. Bu apaçık bir bidattır. Yüce Allah’ın vahyi böyle şeylere alet edilemez. Mısırda 1959 yılında (Ahbar gazetesinde Zekeriya Ahmed’in makalesinde) bu konu gündeme gelmiş ve Mısırlı alimlerin şiddetli tepkisiyle karşılaşmıştır. (bk: Fetava, Muhammed Ebu Zehra, sh:91)

Yolculukta namazı kısaltmak zorunda mıyız? / Misafir
Bilindiği gibi Nisa suresi 101. ayetinde yolculukta namazların farzlarını (dört rekat farzların iki rekat olarak kılınması) kısaltmak meşru kılınmıştır. Yani yolculuk esnasında namazları kısaltmaya müsaade edilmiştir. Bazı alimler bu müsaadeyi vücub gibi, bazıları da ruhsat olarak değerlendirmişlerdir. Bu durumda sabah ve akşam namazları ikişer rekat olarak kılınır. Sünnetler ise olduğu gibi kılınır. Sünnetlerde kısaltma yapılmaz.
Alimlerin bir kısmı seferde iki rekat kılınmasını ruhsat sayar. Azimet ise dört rekat kılmaktır derler. Kişi bu durumda iki görüşten birisini seçebilir. Dört mezhebin buna bakışı için ise ilmihal kitaplarına bakabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Yasemin ve erdem ismi arapça olarak nasıl yazılır

İntihar edenin namazı kılınır mı? / Misafir
İntihar eden kişi üzerine cenaze namazı kılınır. Çünkü intihar etmekle dinden çıkmış olmaz, günahkâr olur.
Hanefi alimlerinden kadı Ebu Yusuf’a göre ise intihar hata veyahut da şiddetli bir ağrıdan dolayı olmamışsa intihar edenin namazı kılınmaz. Ancak İmam Ebu Yusuf’un bu fetvasını intihara karşı caydırıcılık olsun diye aldığı kanaatindeyim.
Gerekçeleri farklı olsa da.

Ölenin kefeninin içine ayet yazılıp konulması caiz mi? / Misafir
Ölenin alnına, sargısına veyahut da kefenine bir yazının yazılması -ki buna ahitname denilmiştir- alimlerce uygun görülmüştür. Bu yazı da; kişinin iman ehli olduğu, kelime-i tevhid gibi beyanlardır.
Ancak diğer açıdan da bu yazıların zamanla ayak altında kalabileceği endişesiyle bu durum hoş karşılanmamıştır.
Bazı alimler ise şöyle demişlerdir; Ölünün tanıdıklarından birisi veya bir ilim ehli, ölünün alnına veya göğsü üzerine "La ilahe illAllah = Allah’tan başka ilah yoktur" yazısını yazar gibi şehadet parmağını dokundurup böyle bir hat çizer.
Neticede şunu diyebiliriz; önemli olan kişinin iyi ve güzel amellerle Rabbinin huzuruna çıkmasıdır.

Okudunuz mu?  Gökkuşağı ile ilgili şiirler

Makyajla abdest aldım, namaz kılabilir miyim? / Misafir
Kullandığınız makyaj malzemesi haram veya necis, örneğin domuz yağı gibi bir üründen oluşmamışsa namazınıza bir engel yoktur.

Namazda dudaklar hiç kıpırdatılmadan yapılan kıraat ile kıraat şartı gerçekleşmiş olur mu? / Misafir
Konuşabilen kişinin namazda Fatiha ve diğer sureleri, dili kıpırdatmaksızın ve ses çıkartmaksızın zihinden tekrarlaması okuma (kıraat) sayılmaz. Böyle yapmakla namazın rüknü olan kıraat yerine getirilmiş olmaz. Kişinin kendi duyabileceği bir sesle, fısıldar gibi, harfleri yerlerinden çıkartarak ve eğer yanında başkaları varsa onları rahatsız etmeyecek bir şekilde okuması gerekir.

Okudunuz mu?  Bu du ayet mi hadis mi dedim nikah duası dediniz

Bazen içimden kötü duygular geçiyor. Bundan sorumlu olur muyum? / Misafir
Kötü şeyleri düşünmek insanın kalbinde manevi siyah lekeler oluşturur. Bir müddet sonra da insanın içindeki sakınma duygularını yok edebilir. Bu nedenle de kötü duyguları bastırmak en doğru çözümdür. Kendinizi hayırlı ve güzel işlerle meşgul ediniz. Ancak sadece düşünmekle, düşüncenizi eyleme geçirmedikçe günaha girmezsiniz. Ama zıddını yaparsanız, yani iyi işler yapmayı diler de yapamazsanız sevaba girersiniz. Sadece düşünmekle bile sevap kazanırsınız.

Kâbe’nin içinde namaz kılarsak kıblemiz ne taraf olur. / Misafir
Kâbe’nin içinde namaz kılan kişi dört yöne doğru namaz kılabilir. Yani Kâbe’nin içindeki bütün yönler kıble sayılır.

Vakıa suresinin 79. ayetindeki "Ona (Kuran’a) temizlenenlerden başkası el süremez" ifadesi ne demektir. / Misafir
Bu ayetin öncesi şöyledir; "O elbette şerefli bir Kurandır. Korunmuş bir kitaptır. Ona temizlenenlerden başkası el süremez." (Vakıa Suresi, 77-79) Bu ayetlerle ilgili olarak Elmalılı Hamdi Yazır şöyle der: "Maddi ve manevi kirden arınmış eller ona dokunsun. Abdestli eller ona dokunmalıdır. Bu nedenle de cünüp iken Kuran okunamayacağı ve abdestsiz olanın mushafa el süremeyeceği beyan edilmiştir." Bu ayetten, Kuran’ın; cin ve şeytanlar gibi şerr güçlerden korunduğuna dair anlamlar çıkaran alimler de olmuştur.

Okudunuz mu?  Bayram İle İlgili Kısa Şiirler‎

Babamın yanında su olmasına rağmen annem oturmasın diye, bilerek su istiyor. Kim haklı? / Misafir
Elbette ki babanız haklı değildir. Anneniz hizmetçi değil. Gönülden sizin ihtiyaçlarınızı gideren, babanıza eşlik yapan bir aile büyüğünüzdür. Babanızın da sizin kadar, hatta sizden çok annenizi düşünmesi lazım. Bu hizmetler nefret ve zorlamayla olmaz. Gönülle olur. (Not: Vatandaşımızın sorduğu bu soruyu özellikle aldım ki, bazı erkeklerin ne kadar gereksiz işler yaptığını hatırlatmış olayım.)

Okudunuz mu?  Peygamberimizin eşlerinin isimleri nelerdir?

Bazen bir olay yaşadığımda bu olayı daha önce görmüştüm diye aklıma geliyor bu ne anlama gelir. / Misafir
Rüya âleminde yaşadığımız olayların tümünü uyanınca hatırlayamıyoruz. Ancak bu görülen hadiseler beynin belli bölgelerinde toparlanır. Sonra bu olayların benzerini yaşadığımızda beyinde depolanmış olan bilgiler açığa çıkar. Muhtemelen bunu yaşıyorsunuzdur.


Cevap: Dini sorular ve cevaplar Nihat Hatipoğlu

Kayıtsız Üye
Teşekkürler çok yararlı oldunuz çok güzel bilgiler veriyorsunuz


Cevap: Dini sorular ve cevaplar Nihat Hatipoğlu

Kayıtsız Üye
Slm aleykum hocam biz 6.kardesizen kucuk….benim erkek kardesimin ismi Muhammad. ..ama kucuklukten beri heb sorunlu uyusturucu hap kulanyo ickiiciyo evde annem babaa bize saymadigi laf kalmadi hep tehdid ediyo evi yakicam ben niye boyeyim isyan ediyo evin huzurunu bozuyo….para ablamin annemin besibiriyini aldi s an 23.yas vebiz yorulduk ne olur bize yardim eli dua …dun evden cikti vedaha donmedi amaaicim rahat kotumu insanim hocam ne olur atik iislah etsin baskanediyeyim

Okudunuz mu?  Amenerresulü latin

Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm hocam benim sorum biraz uzun şimdiden hakkınızı helal edin benim 3 ay önce bir oğlum oldu esimde ismini Mehmet Emin istiyordu bende Mehmet Asaf istiyordum kulağına Mehmet Asaf diye okundu fakat kayınvalidem Asaf ismini istemedi benim rizam olmadığı halde esimde oğlumun kimliğine Mehmet Emin yazdırdı kulağına okunan isim söylenmiyor bu gunahmidir.


mum
Kulağına okunan ismin söylenmemesi günah değildir. Allah size hayırlı bir erkek evladı daha versin asaf ismini koyun.
Asaf isminin anlamı: Vezir, Hazreti Süleyman’ın veziri.


Kayıtsız Üye
Sargılar hocam oğlum bana şu soruyu sordu eyer mahşer günü amel defterimiz açılıp günahımız ve sevaplarimiz belli olacaksa neden kabirde sorguya cekiliyoruz kabir azabı neden var kimlere var mümkünse bir cevap alabilir miyiz


mum
< mahşer günü amel defterimiz açılıp günahımız ve sevaplarimiz belli olacaksa neden kabirde sorguya cekiliyoruz >
Okul sonunda puan belli olacaksa neden ara sınavlar var neden ara puan verlir demiş gibisiniz.

Okudunuz mu?  Elektrik kazaları ve alınması gereken tedbirler

Kayıtsız Üye
Hocam öncelikle Selamün Aleyküm Hocam Ben daha 25 yaşındayım ve 1 ay dinen evli kaldıktan sonra boşandim hocam cünkü eski eşim ve annesi azil hedefleri düğündeki altinalri toplayip ev almak miş ve aldilarda hocam kendi üzerlerine herşeyi pilaniyarak yapmışlar hocam ben bunu sonrada öğrendim hocam ve eski eşimin sevgilisi de varmış hocam ve bu aile nin azil hedefi ev almak araba almakmiş ve aldılarda hocam bunun günahı ne hocam nolur bu konuya açıklık getirin hocam ve ben bu şahıslara azla Hakimi Helal Etmiyorum Hocam Cünkü insan bukadar kötü niyetli olurmu ‘ya bir insanın hayaleriyle oynamak bu kadar kolay olmaması lazım âmâ inanıyorum Allah ‘in Adaleti bu adama ve anne sine teceli edecektir etsin InşAllah ve yer namazlarımı peşine diyorum benim canını çök ağır bir şekilde yaktılar Canları Çök Ağır Bir Şekilde Yansın Hem bu dünyada hem Ahirete .Amin😔😔😔

Okudunuz mu?  Dinimi imanımı kaybetmek istemiyorum

Emine Kaya
Hocam öncelikle Selamün Aleyküm Hocam Ben daha 25 yaşındayım ve hocam ben kıza bir şekilde size anlatim Hocam . Öncelikle hocam eşimin annesi beni görüp beğeniyor ve oğluna söyliyor böyle bir kiz var ben çök beğendim tanışın demiştir ve hocam beğendik bir birimizi nişan söz yapıldı hemen 2 ay içinde nişan herşey yapıldı ev kuruldu eski kaynanam acele etirdi bisde bir anam veremedik babam ölür falan torununun mürüvetini göremez diye yalan söyledi ve evlendik alel acele hocam ve bu kadının amacı ev almıştı oğlunun üzerine nikah tan önce sir düğünde takılan altınlarla evin borcunu ödemek için acele etini öğrendik ve hocam eski eşimin sevgilisi de varmiş hocam ve bu adamin sevgilisi benim düğünümde bile oynamiş ben bunu sonradan öğrendim hocam ve bir insan bu kadar şerefsiz olur mu ‘ya ben bu şahsa hem boşama davasını actim hocam hem tazminat davasını actim matı manevi bütün herşeyi açtım hocam iyiki adalet kadından yana hocam sizi tenzih ederek söyliyorum hocam cünkü bu kadar şerefsiz insana bu bila az dir hocam ben hakimi helal etmiyorum bu Adami Allah Adaletiyle Teceli Etsin Böyle Insanları çok kötü Allah Hiç kimseyi böyle insanlarla sinamasi hala davam sürüyor hocam sizden sadece bana Dua ederseniz çok sevinirim Hocam Allah Sizin Gibi Oyo Niyetli Insanları Bizim Başımızdan Eksik Etmesin Hocam.🙂

Okudunuz mu?  Atama Duası - Atanmak için Dua

intihar edenin cenaze namazı kılınır mı nihat hatipoğlu, dini sorular, nihat hatipoğlu soru cevap

Bu kategoride yer alan Dini inancımı kaybetmek üzereyim başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dini sorular ve cevaplar Nihat Hatipoğlu Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.