Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:09
missa6
Abone

Müslüman kimse kimlerle evlenemez?

Müslüman kimse kimlerle evlenemez?

Kayıtsız Üye
Müslüman kimse kimlerle evlenemez?


Cevap: Müslüman kimse kimlerle evlenemez?

Ercan
KİMLERLE EVLENMEK HARAMDIR, KİMİNLE YAPILACAK NİKAH GEÇERLİ OLMAZ?

1) Babanın eşi: Bundan maksat analıktır. Babanın nikahı altında olsun, boşanmış olsun analıkla evlenmek haramdır.
2) Ana: Bu ninelere de şamildir.
3) Kız: Torunları da içine alır.
4) Kız kardeş: Öz veya bir cihette üvey (ana bir veya baba bir)
5) Hala: Babanın öz veya üvey kızkardeşleri.
6) Teyze: Ananın öz ve üvey kızkardeşleri.
7) Erkek kardeşin çocukları.
8) Kız kardeşin çocukları.
Bu sekiz sınıf içinde yer alan erkek ve kadınlar birbirinin mahremidir; aralarında evlenme devamlı olarak haramdır.
9) Süt ana: Çocuğun ilk iki yaş içinde sütünü emdiği kadın onun süt-anası olur ve bununla evlenmesi haramdır. Asla helal hale gelmez.
10) Süt kardeşler: Süt ananın kendi oğul ve kızları, emzirdiği çocuğun süt kardeşleri olur ve bunlarla evlenmesi de caiz değildir. ?Soy birliğinden haram olanlar sütten dolayı da haram olur.? forumduasi.com/hadis-tarihi-hadis-usulu/hadisi, haram sınırını biraz daha genişletmiştir, Buna göre süt ananın usul ve füruunun hepsi, yan hısımlarının ise bir kısmı ile süt çocuğunun evlenmesi haramdır.
Bu sebepledir ki kimin sütünü kimin emdiğini bilme imkanını ortadan kaldıran süt nakli ve bankası uygulaması caiz görülmemiştir.
11) Kaynana: Bir kız ile nikahlanan, birleşmemiş olsa bile o kızın anası ile evlenemez.
12) Üvey kız: Bir kadınla nikahlanıp birleşen kimse, o kadının başka erkekten olan kızı ile de evlenemez, 13) Gelin: Öz oğlun karısı ile evlenmek haramdır.
14) Baldız: İki kız kardeşten birisi ile evli olan, boşanmadan veya karısı ölmeden baldızı ile evlenemez. forumduasi.com/hadis-tarihi-hadis-usulu/Hadisler eşin hala ve teyzesi gibi yakınlarını da baldız sınıfına katmıştır.
Bu dört sınıf, evlilik rabıtası dolayısıyla haram olanlardır. Bu engele ?hurmetu?l-musahare? denir.
15) Evli kadın: Bir başkasıyla evli kadın boşanıp veya kocası ölüp iddetini doldurmadıkça ikinci erkekle evlenemez. Buraya kadar sayılanlarla evlenmenin haram olmasını iki hikmet altında toplamak mümkündür:
a) İslamın kurmak istediği aile, toplum ve ahlak düzenine aykırı oluşu.
b) Yakınlar arasındaki evliliğin psikolojik ve biyolojik mahzurları.
16) Başka dinden olanlar; Müslüman olmayanlar aynı zamanda ehli kitap da değil iseler onlarla evlenmek müslüman erkek ve kadınlar için haramdır, (el-Bakara: 2/221) Ehl-i kitap olan gayr-i müslimlere gelince, bunlardan kız almak caizdir, müslüman erkekler yahudi ve hıristiyan kadınlarla evlenebilirler (el-Maide; 5/5). Ancak bunlara kız vermek caiz değildir; yani müslüman kadınlar müşrik ve dinsizlerle evlenemeyecekleri gibi yahudi ve hıristiyan erkekler ile de evlenemezler (el-Bakara: 2/221; el-Mümtehine: 60/10).
17) Fahişe: Bir müslüman erkeğin fahişe kadınla evlenmesi caiz değildir. Zina yapan ve bunu gizlemeyen erkek de böyledir. (en-Nur: 24/3.) Ancak tevbe eden, nefsini islah eyleyenler müstesnadır. Başından zina geçtiği bilinen, fakat buna devam etmeyen mü?min kadın veya erkekle evlenmek mekruh olmakla beraber nikah akdi sahih (evlilik geçerli) olur. Alimlerin çoğu bu görüştedir. (Bk: Helaller ve Haramlar, H. Karaman, Sayfa 97-98)
….


bir musluman kimlerle evlenemz, bir kişi kimlerle evlenemez, erkek kiminle evlenemez

Bu kategoride yer alan Dini nikahın kıyımı tek şekilde (şahitsiz) olur mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Müslüman kimse kimlerle evlenemez? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.