Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:56
missa7-2
Abone

Din Kardeşini Sevmek Üzerine Hadisler

Din Kardeşini Sevmek Üzerine Hadisler

Kayıtsız Üye
Din Kardeşini Sevmek Üzerine Hadisler


Cevap: Din Kardeşini Sevmek Üzerine Hadisler

rana
Din kardeşine hakaret etmek, kötülük olarak Müslüman ‘a yeter.(Buhari,Edep;57)

ALLAH için birbirlerini sevenler, Cennette odalarını doğudan ve batıdan doğan yıldızlar gibi parlak olduğunu görecekler. Cennette, Bunlar kimlerdir? diye sorulur. Şöyle cevap verilir; Bunlar ALLAH için birbirlerini sevenlerdir. (Fethü ‘r Rabbani,19,156;28)

Bir kimse; İnsanları mahvoldu, perişan oldu. Derse, asıl mahvolan kendisidir.(Tac,5;137 Taberani ‘den)

Sevdiğin kimseyi ölçülü sev. Bir gün gelir, düşmanın olabilir. Düşmanlık yaptığın kimseye de aşırı kin besleme. Bir gün gelir, o da dostun olabilir.(Tirmizi,Birr;60)

Kim bir mü ‘mine lanet ederse, onu öldürmüş gibi olur.(Buhari,Edep;44)

Kim bir mü ‘mine küfür isnat ederse, o da onu öldürmek gibidir.(Müslim,İman;176)

Resulullah (a.s.m.) bir adamı başkasına aşırı derecede överken işitti. Bunun üzerine; Onu mahvettiniz. Adamın belini kırdınız. Buyurdu.(Bıhari,Edep;54)

Kamil ve sadık bir mü ‘mine lanetçi olmak yakışmaz.(Müslim,Birr;84)

İki Müslüman birbirleri ile karşılaştığında musafaha yaparlar, ALLAH ‘a hamd edip istiğfarda bulunursa, ALLAH da onları affeder.(Ebu Davud,Edep;142)

Mü ‘minler birbirlerini sevmek, birbirlerine şefkat göstermek ve iyilik yapmakta bir vücut gibidir. O vücudun bir uzvu hastalanırsa, diğer uzuvlar da hastalığın acısını duyar, uykusuzluk ve ateşine iştirak ederler.(Buhari,Edeb;37)

Geçmiş ümmetlerin iki hastalığı size de bulaştı; Haset ve kin Bunlar birer ustura gibidir. Bunlar, Saçı tıraş eder. demek istemiyorum. Dinin kökünü kazır. Demek istemiyorum.(Tirmizi,Kıyame;56)

Hayatımı kudret altında tutan ALLAH ‘a yemin ederim ki, iman etmedikçe Cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de gerçekten iman etmiş olamazsınız. Size bunu temin edebilecek haberi vereyim mi? Aranızda selamlaşmayı yayınız. Birbirlerinize bol bol selam veriniz.(Tirmizi,Kıyame;56)

Mü ‘min mü ‘mine bağlılığı, parçaları birbirine kuvvet ve destek veren binalar gibidir. Resulullah (a.s.m.),-bu sözünü te ‘yid etmek için-işaret parmaklarını bir birine geçirmişti.(Buhari,Salat;88)

Kim bir Müslüman ‘ı bir lokma karşılığında kötülerse, ALLAH, bu yemeğin bir mislini ona Cehennemde yedirir. Kim, bir Müslüman ‘ı çekiştirir ve bunun karşılığında kendisine bir elbise giydirilirse, ALLAH da, ona Cehennemde ateşten bir elbise giydirir. Kim, birisini bir menfaat umarak methederse, Kıyamet Günü ALLAH onu yalancı ve iftiracı olarak teşhir eder.(Ebu Davud,Edep;40)

ALLAH katında arkadaşların en hayırlısı, arkadaşlarına; komşuların en hayırlısı da komşularına iyilik yapandır.(Tirmizi,Birr;28)

Kim bir mü ‘mini, bir münafığın şerrinden korursa, Kıyamet Günü ‘nde ALLAH ona vücudunu Cehennem ateşinden koruyacak bir melek gönderir. Kim bir Müslüman ‘ı kötülemek maksadıyla ona laf atarsa, söylediği sözü ispat edinceye kadar ALLAH onu Cehennem köprüsü üzerinde tutar.(Ebu Davud,Edep;39)

Bir Müslüman ‘ın diğer bir Müslüman kardeşine üç geceden fazla dargın kalması helal değildir. Onlar birbiri ile karşılaştıkları zaman, biri yüzünü bir tarafa, diğeri de yüzünü öbür tarafa çevirir. Bunlardan en hayırlısı, ilk önce selam verip barışandır.(Buhari,Edep;57)

Aişe (r.a.) rivayet ediyor; Resulullah ‘a (a.s.m.), Ya Resulullah, iki komşum var. Bir hediye verecek olsam, önce hangisini tercih edeyim? diye sordum. Resulullah(a.s.m.); Kapısı sana en yakın olana… buyurdu.(Ebu Davud,Edep;123)

Sana inanan bir kardeşine yalan söylemenden dahi büyük bir hıyanet yoktur.(Ebu Davud,Edep;79)

Resulullah (a.s.m.); Gıybet nedir, bilir misiniz? diye sordu. Sahabiler; ALLAH ve Resulü bunu daha iyi bilir. Dediler. Resulullah (a.s.m.); Gıybet, bir Müslüman kardeşini onun hoşlanmayacağı şekilde anmaktır. Buyurdu. Eğer söylediğim şeyler kardeşimde varsa? denildi. Resulullah (a.s.m.); Eğer söylediğin hususlar kardeşinde varsa onun gıybetini yapmış, şayet yoksa iftira etmiş olursun. Buyurdu.(Tirmizi,Birr;23)

Zalim de olsa mazlum da olsa, kişi kardeşine yardım etsin. Eğer din kardeşi zalim ise, zulmüne engel olsun. Çünkü engel olmak ona yardımdır. Şayet mazlum ise onu koruyarak yardım etsin.(Buhari,Mezelim;4)

ALLAH, içine şifanı koymadığı hiçbir hastalık vermemiştir.(Buhari,Tıp;1)

Hediyeleşiniz. Çünkü hediye kalpteki kiri giderir.(Tirmizi,Vela;6)

Müslüman, Müslüman ‘ın kardeşidir. Ona haksızlık yapmaz. Tehlikeli bir durumda kalsa yalnız bırakmaz. Kim, bir Müslüman kardeşinin bir ihtiyacını karşılarsa, ALLAH da onun ihtiyacını giderir. Kim bir Müslüman ‘ın üzüntüsünü giderirse, ALLAH da Kıyamet Günü onun üzüntüsünü giderir. Kim bir Müslüman ‘ın ayıbını örterse, ALLAH da Kıyamet Günü onun ayıbını örter.(Buhari Mezalim;3)

İnsanlar bize iyilik yaparsa biz de iyilik yaparız. Eğer haksızlık yaparsa biz de haksızlık yaparız. Diyen şahsiyetsiz insanlardan olmayın! Tam tersine, kendinizi, insanlar iyilik yaparsa iyilik yapmaya, kötülük yaparlarsa da haksızlık yapmamaya alıştırın. (Tirmizi,Birr;62)

Bir Mü’min diğer ,Mü’min ile üç günden fazla küskün olması helal değildir. Üç günden sonra, dargın olduğu kimseye selam versin. Eğer selam verilen kimse, selama karşılık verirse, sevaba ortak olur. Yoksa günaha o girmiş ve selam veren dargınlıktan çıkmış olur.(Ebu Davud,Edep;47)

Başkalarına su-i zan etmekten sakınınız. Çünkü su-i zan yalan sözdür. Birbirinizin eksikliğini görmeye ve işitmeye çalışmayınız. Birbirinizin özel ve mahrem hayatını da araştırmayınız. Dünya menfaati için hırs göstererek yarışmayın. Birbirinizi çekiştirmeyin. Birbirinizden nefret etmeyin. Birbirinize sırt çevirmeyin. Ey ALLAH ‘ın kulları, kardeş olunuz.(Buhari,Edep;57)

Kim bize karşı silah çekerse bizden değildir. Bizi aldatan da bizden değildir.(Buhari,Fite;7)

Mü’min, başkalarının kusurlarını başa kalkan lanet eden, kaba, çirkin söz ve davranışlarda bulunan adaba aykırı konuşan değildir.(Tirmizi,Birr;48)

Resulullah ‘ın (a.s.m.) huzurunda iki kişi birbirlerine sövüp saydılar. Birisi öylesine kızdı ki, gözleri kıpkırmızı olup şahdamarı şişmeye başladı. Bunun üzerine Resulullah(a.s.m.); Ben öyle bir söz biliyorum ki, eğer bu adam onu söylerse, duyduğu öfke gider. O söz, ‘Eüzü Billahi Mineşşey-tanir-racim’ dir. Buyurdu.(Buhari,Edep;76)

ALLAH Kıyamet Günü ‘nde şöyle buyurur; Yalnız benim rızam ve büyüklüğüm için birbirlerini sevenler nerede? Arşımın gölgesinden başka bir gölgenin bulunmadığı bir günde, Ben onları kendi gölgem-Himayem- altına alırım.(Müslim,Birr;37)

Bir şeyi aşırı sevmen, seni kör ve sağır eder.(Ebu Davud,Edep;112)

Resulullah ‘ın huzuruna biri geldi ve; Ya Resulullah, henüz aralarına katılmamış olduğu halde bir topluluğu seven kimse hakkında ne buyurursunuz? diye sordu. Resulullah(a.s.m.); Kişi sevdiği ile beraberdir. Buyurdu.(Buhari,Edeb;96)

Bir kişi Resulullah ‘a (a.s.m.)gelerek; Ya Resulullah, Kıyamet ne zaman kopacak? diye sordu. Resulullah(a.s.m.); onun için ne hazırlığın var? buyurdu. Bedevi; Ya Resulullah!Namaz, oruç ve sadaka olarak pek bir şeyim yok. Fakat ben ALLAH ve Resulünü seviyorum. Diye cevap verdi. Resulullah(a.s.m.); Öyle ise sen sevdiklerinle berabersin. Buyurdu. (Buhari,Edeb;95)

Ruhlar grup gruptur. Birbirini benzeyenler kaynaşır; benzemeyenler de ayrı düşerler. (Buhari,Embiya;19)

İnsan arkadaşının ahlakı üzerinedir. Öyle ise sizden biri, kiminle arkadaşlık yapacağına dikkat etsin.Tirmizi,Zühd;45)

Mü’min ‘in Rabbi ‘ne karşı hüsn-ü zanda bulunması, ibadetinin güzelliğindendir. (Ebu Davud,Edep;81)

Kim bir Mü’min kardeşinin aleyhinde konuşulduğunda onun şeref ve namusunu savunursa, ALLAH da Kıyamet Günü onu Cehennem ateşinden korur.(Tirmizi,Birr;20)

Mü’min, Mü’min ‘in aynasıdır. Mü’min, Mü’min ‘in kardeşidir. Onun malını, mülkünü korur. Bulunmadığında da ona ait her şeyi korur. (Ebu Davud,Edeb;49)

Peygamberimiz(a.s.m.) bir sahabisiyle birlikte idi. O sırada oraya başka birisi geldi ve; Ey ALLAH ‘ın Resulü, ben şu kişiyi çok seviyorum. Dedi. Resulullah(a.s.m.); Kendisini sevdiğini ona bildirdin mi? buyurdu. O kişi; Hayır! dedi. Peygamberimiz(a.s.m.); Öyle ise bildir. Buyurdu. Bunun üzerine yanındaki zat diğerine yaklaşarak; Ben seni ALLAH için seviyorum. Dedi. O da; Beni kendisi için sevdiğin ALLAH da seni sevsin. Diye karşılık verdi. (Ebu Davud,Edeb;113)

Bu kategoride yer alan Parmak Uzunluklarının Anlamı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Din Kardeşini Sevmek Üzerine Hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.