Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:52
missa7
Abone

Eşini kardeşini ve çocuklarını şehit veren hanım sahabi kimdir

Eşini kardeşini ve çocuklarını şehit veren hanım sahabi kimdir

Kayıtsız Üye
Uhudda eşini kardeşini ve çocuklarını şehit veren hanım sahabi kimdir


Cevap: Eşini kardeşini ve çocuklarını şehit veren hanım sahabi kimdir

rana
Kur’ân-ı Kerim’de Peygamber (sav)’in, mü’minlere canlarından daha öncelikli olduğu bildirilmektedir (Ahzâb-33, 6). Hz. Peygamber (sav)’in döneminde yaşayan müslümanlar, bunun örneklerini vermiş, onu kendi nefislerine ve yakınlarına tercih etmişlerdir. Buna örnek olmak üzere şu hâdiseleri nakledelim.


Yaralanan İslâm askerlerini tedavi etmek için Uhud Gazvesi’ne katılan Medineli Hanım sahâbîlerden biri de Amr b. Haram’ın kızı Hind idi. Hind, kocası Amr b. Cemûh, oğlu Hallâd ve kardeşi Abdullah’ın şehit edildiklerini öğrendiğinde büyük bir metanet göstererek Hz. Peygamber (sav)’in durumunu sormuş, onun sağ olduğu bildirilince hiçbir musîbetin önemli sayılmayacağını söyleyerek hissiyatını dile getirmiştir
Hind, kocası, oğlu ve kardeşinin cesetlerini devesine alarak defnetmek üzere Medine’ye götürmek isteyince deve kendisine itaat etmiyor, dizlerini kırıp yere çöküyordu. Yönü Uhud’a doğru çevrildiğinde ise koşuyordu. Hind, devenin bu garip durumunu Hz. Peygamber (sav)’e arz ettiğinde o:


Deve görevlidir; Amr sana bir şey söylemiş miydi? diye sordu. Hind, topal olduğu için Bedir’e katılamayan Amr’ın, Uhud’a giderken, Allahım! Beni aileme zillet içerisinde geri döndürme, bana şehitlik nasip et şeklinde dua ettiğini söyledi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (sav) şunları söyledi:


İşte deve bunun için yürümüyor. Ey Ensar! Sizden her kim Allah’a yemin etmişse yemininde sadık olsun. Amr b. Cemûh bu sadık kimselerdendir. Ey Hind! Şehit edilinceye kadar kardeşinin üzerine melekler gölge yaptılar ve nereye defnedileceğine bakıp durdular .


Hz. Peygamber (sav), şehitlerin defnedilmesinden sonra Hind’e kocası, oğlu ve kardeşinin cennette bir arada bulunduklarını müjdeleyince Hind, kendisinin de onlarla birlikte olması için Hz. Peygamber (sav)’den dua etmesini istedi.


Aynı metaneti gösteren ve aynı tavrı sergileyen hanım sahâbîlerden biri de Uhud’da iki oğlunu şehit veren Sümeyra bint Kays’tır (Vâkıdî, 1984: I, 292).

Bu kategoride yer alan Müslüman günahkarın yaptığı sevaplar kabul olurmu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Eşini kardeşini ve çocuklarını şehit veren hanım sahabi kimdir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.