Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:31
hakkinda
Yönetici

Akika kurbanı ve Adak kurbanı hakkında bilgi

Akika kurbanı ve Adak kurbanı hakkında bilgi

Kayıtsız Üye
Akika kurbanı ve Adak kurbanı hakkında bilgi ve aranan şartlar neler olduğu hakkında bilgiler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: Akika kurbanı ve Adak kurbanı hakkında bilgi

Hoca
Akika kurbanı ve Adak kurbanı hakkında bilgi

Okudunuz mu?  Allah dostları hakkında bilgi istiyorum bir insan Allah dostu olmak isteyebilir mi

AKÎKA

Yeni doğan çocuğun başındaki saça Arapça’da akîka denir. Istılahta ise, yeni doğan çocuk için kesilen şükür kurbanına verilen isimdir. Akîka kurbanı kesildiği gün çocuğun saçı da tıraş edildiğinden bu isim verilmiştir.

Malikî, Hanbelî ve Şafiîlere göre akîka kurbanı kesmek sünnettir. Hanefîlere göre ise mubah, bir rivâyete göre de menduptur. Akîka kurbanının, çocuğun doğumunun yedinci günü kesilmesi, aynı gün saçlarının tıraş edilerek çocuğa isim konması ve kesilen saçın ağırlığınca altın veya gümüş sadaka olarak dağıtılması müstehaptır.

Okudunuz mu?  Ezan ve Kamet ile ilgili bütün bilgiler (4 mezhep görüşleri ve deliller)

Akîka kurbanı, koyundan olabileceği gibi, sığır ve deveden de olabilir. Kurban edilecek hayvanda bulunması gereken şartlar, etinin kimlere verilebileceği ve kimler tarafından yenilebileceği, kurban bayramında kesilen kurban gibidir. (İ.P.)

ADAK (Nezir)

Adak, dinen mükellef olmadığı halde, kişinin farz veya vacip türünden bir ibadeti yapacağına dair Allâh’a söz vermesine denir. Adak, ferdin, arzu ettiğine kavuşmak, korktuğundan sakınmak hususunda Allâh’ın yardım ve desteğini sağlamak amacıyla, kendiliğinden birtakım dinî mükellefiyetler altına girmesi olarak yorumlanabilir. Bu nedenle, adak hemen hemen bütün dinlerde değişik şekillerde bulunmaktadır.

Okudunuz mu?  Kumru (kuş) hakkında ansiklopedik bilgi

Bir adağın dinen geçerli olabilmesi için, adakta bulunan şahsın, akıllı, buluğ çağına erişmiş ve Müslüman olması gerekir. Ayrıca adanan şeyin, gerçekte mümkün, dinen de makbul ve meşru olması, namaz, oruç, hac, kurban, sadaka gibi farz veya vacip ibadetler cinsinden olması gerekir. Türbelere mum yakma, bez bağlama, horoz kesme, şeker ve helva dağıtma şeklinde yapılan adaklar geçersizdir.

Okudunuz mu?  Hz. Ebubekir'in fiziksel özellikleri, şemaili hakkında bilgi verir misiniz?

Şartlarına uygun olarak yapılan adağın yerine getirilmesi vaciptir. Adaklarda, belli bir mekânı, malı veya fakiri zikretmiş olma bağlayıcı değildir. Aslolan o ibadetin yerine getirilmesidir. (İ.P.)


Cevap: Akika kurbanı ve Adak kurbanı hakkında bilgi

Kayıtsız Üye
biz akika kurbanı kestık dağıtıktan sonra bıze kalan kısmı et dinnensın dıye bıraktık bıyere ama maalesef et koktu ve yiyemeden attık sızce kestıgımız akıka kurbanı yınede kabul olur mu gercı ALLAH bılır ama ben yınede sormak istedim yanıtlarsanız teşekkür ederım

Bu kategoride yer alan Mevlüd okutmak hakkında bilgi verir misiniz? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Akika kurbanı ve Adak kurbanı hakkında bilgi Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.